Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een horecapaviljoen in het zicht van de Johan Cruijff Arena
Een plek waar bezoekers voor en na evenementen kunnen neerstrijken.

Een horecapaviljoen in het zicht van de Johan Cruijff Arena

Op de plek die velen kennen als het ‘FEBO-gebouwtje’ – tussen AFAS Live en de Johan Cruijff Arena in Amsterdam – staat nu een nieuw horecapaviljoen. Drie bouwlagen met royale luifels nodigen bezoekers van de Johan Cruijff Arena uit om hier voor en na de evenementen even neer te strijken.

Het ellipsvormige horecapaviljoen werd gebouwd in opdracht van Bon Groep, in samenwerking met Azur Hold en ligt op een geliefde zichtlocatie. Voor bezoekers van de Johan Cruijff Arena valt het paviljoen onmiddellijk in het oog. Het paviljoen is geheel onderkelderd en telt daarboven drie bouwlagen. Op een deel van de onderste laag neemt ook FEBO weer haar intrek.

Vanuit het paviljoen is de arena zichtbaar.

Strakke deadline

Voor de bouw van het horecapaviljoen was MBB gebonden aan een strakke deadline. “Dit had te maken met het aankomende EK”, vertelt Ewout van Rossum, projectleider van MBB. “Er liep een overeenkomst dat het casco voor de start van het EK zou staan, inclusief de basisvoorzieningen. Dit heeft ons zowel in de voorbereidingsperiode als tijdens de uitvoering veel spanning en hectiek bezorgd. Het vergunningentraject liep bijvoorbeeld tot in december 2020, terwijl wij de materialen toen al lang hadden ingekocht. En tijdens het bouwproces werden nog allerlei ontwerpbesluiten genomen, die we vervolgens onmiddellijk moesten uitvoeren.” 

De bouwhekken moesten tijdig worden verwijderd.

Logistieke uitdagingen

“De gemeente Amsterdam had bovendien aan de UEFA toegezegd dat zij in de voorbereidingsperiode een gedeelte van de Boulevard tot haar beschikking zou krijgen”, vult Stephan Bon, directeur van MBB aan. “Dit betekende voor ons dat de bouwhekken tijdig verwijderd moesten zijn, dat de dagelijkse bevoorrading voor 9.00 uur moest plaatsvinden en dat wij alleen nog binnen konden werken. Overigens hebben al deze factoren tezamen er wel voor gezorgd dat het ontwerpproces werd gecomprimeerd tot een half jaar. Voor een gebouw van dit formaat en deze functie is dat uniek te noemen.” 

De houten plafonds zorgen voor een luxe uitstraling.

Ronde vormen

Extra aandacht vroeg de ellipsvorm van het paviljoen. De ronde lijnen, die bovendien op elke bouwlaag verschillen, vroegen een intensieve engineering, gekoppeld aan grote hoeveelheden detailtekeningen. “Gelukkig hebben we deze expertise zelf in huis”, vertelt Bon. “Hierdoor konden we – mede door de inzet van veel vaste bouwpartners – het tempo hoog houden, de kwaliteit bewaken en de zaken optimaal coördineren.”

Extra aandacht vroeg de ellipsvorm van het paviljoen.

Pareltje

Inmiddels nadert het horecapaviljoen op de Arena Boulevard zijn voltooiing. Terwijl MBB werkt aan de afbouw van de luifels van het paviljoen, zijn de horecaondernemers al geopend. “Het was nog een uitdaging om de maatwerk horeca-installaties van de drie huurders samen te voegen met de standaardinstallaties. Dat vroeg van onze installateurs behoorlijk wat improvisatietalent. Er moest dus nog heel wat gebeuren, maar het is een pareltje geworden.”  

Glasgevel geeft horecapaviljoen extra uitstraling

In opdracht van MBB Maarssen leverde Haro Aluminium de aluminium kozijnen met beglazing voor het horecapaviljoen op de Johan Cruijff Boulevard. 

“Dit is niet het eerste project voor bouwbedrijf MBB. We werken al ruim 15 jaar met elkaar samen voor de meest uiteenlopende projecten. We weten dan ook perfect wat we aan elkaar hebben. Zo werden we voor dit project benaderd voor de levering van alle zonwerende puien en buitendeuren, alsook voor 15 automatische schuifdeuren op de begane grond”, licht Pieter Zoetekouw, projectleider bij Haro Aluminium toe. “We produceren en leveren ramen, deuren en vliesgevels voor woningen en andere gebouwen en gaan daarbij een stapje verder dan andere firma’s in het uitvoeren van de details. We denken namelijk ook met onze klanten mee voor en tijdens de uitvoering en montage van de systemen. Bij kleinere projecten voeren onze eigen vakbekwame medewerkers ook de montage uit. Voor de grotere projecten werken we samen met vaste montagebedrijven. Vooral de gesegmenteerde stand van de puien met verschillende hoeken vormde hier de grootste uitdaging. Voor de montage van alle aluminium kozijnen en buitendeuren waren we ongeveer 3 weken op deze bouwplaats actief, d.w.z. 1 week per bouwlaag. De 15 automatische schuifdeuren werden in een tijdspanne van 2 weken geplaatst.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Bon Groep i.s.m. Azur Hold
  • Constructeur Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam
  • Architect September Architectuur, Utrecht
  • Uitvoerder MBB, Maarssen
  • Installateur Bosman Bedrijven, Amersfoort
  • Bouwsom circa € 4 miljoen
  • Bouwperiode juli 2020 – september 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details