Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie

Een hoogwaardig kantoorgebouw met transparante verdiepingen en een heldere routing

Kruip-door-sluip-door-gangetjes verdwijnen

Het Amsterdamse Strawinskyhuis dateert uit de zeventiger jaren en is sindsdien meerdere keren verbouwd. Zo is een wirwar van kruip-door-sluip-door-gangetjes ontstaan waarin zeker bezoekers maar moeizaam hun bestemming vinden. ZZDP Architecten maakt het gebouw weer overzichtelijk. Zij transformeert de binnenplaats tot centrale entreehal en geeft de gedateerde gevel weer allure.

Het Strawinskyhuis ligt in Amsterdam-Zuid, tussen de hoogbouwkantoren van het WTC en de chique laagbouw van de Prinses Irenebuurt. De naastgelegen kantoorgebouwen tussen de Prinses Irenestraat en Strawinksylaan zijn reeds verbouwd of nog in uitvoering. Eerdere plannen voor verdichting zijn gesneuveld, een ‘blessing in disguise’. Egeria en FLOW Real Estate schakelden ZZDP Architecten in om het Strawinskyhuis te strippen, met behoud van het constructieve grid en de structuur van de verdiepingen. 

Staand metselwerk, met langgerekte bakstenen van Petersen in een lichte zandkleur, volgt het ritme van het gebouw.

Een genereuze entree en een groen daklandschap

Eén van de grootste ingrepen is het atrium, waardoor een genereuze, gelijkvloerse entree ontstaat. Het kantoorgedeelte dat het atrium omringt verandert in een hoogwaardig kantoorgebouw met flexibele, transparante verdiepingen, verdeeld over vier bouwlagen. Ook het daklandschap op de derde verdieping wordt ingrijpend aangepakt. Hier maken de bitumen dakbedekking en technische ruimte plaats voor een penthouse, terras en groenvoorzieningen. Het overblijvende gedeelte wordt belegd met zonnepanelen. “Juist omdat de nabijgelegen kantoortorens uitkijken op dit dak, is dit een grote verbetering”, vertelt Adam Smit, architect en partner van ZZDP Architecten. “Voor de vergroening is samengewerkt met Delva Land-scape Architects.”

Ruimte voor de installaties

Een uitdaging is het vinden van voldoende ruimte voor de moderne installaties. De plafondhoogte van 3,30 meter laat hiervoor weinig ruimte. “Om zoveel mogelijk visuele ruimte te creëren, hebben we gekozen voor open plafonds met klimaateilanden. Deze openheid is ook een belangrijke kwaliteit van het interieurontwerp van Casper Schwartz, die voor huurder DLA Piper de inrichting verzorgt.”

Gevel

Een blikvanger is de nieuwe gevelbekleding. Hier kiest ZZDP Architecten voor de totale vervanging van de enigszins brute gridbekleding. De nieuwe bekleding – staand metselwerk met langgerekte bakstenen van Petersen in een vriendelijke, lichte zandkleur – volgt nog steeds het ritme van het gebouw, maar nu fijnmazig en stijlvol. 

“De kleur verwijst naar de vorige gevel, terwijl de verspringende textuur een brutalistische expressie heeft. Omdat we voor aannemer DuPrie ook de werktekeningen hebben gemaakt, zijn we tot en met de uitvoering betrokken gebleven.”  Het ontwerp is ondertussen afgerond en Smit kijkt met plezier terug op de opdracht. “Het voelde als een luxe opdracht op een gevoelige plek in Amsterdam. Renovatieopdrachten zijn nagenoeg altijd gekoppeld aan uitbreiding. Het Strawinskyhuis mochten we gewoon mooi renoveren en het pand allure geven. Ik vind dat we daar – mede door de fraaie materialisatie – in zijn geslaagd.” 

Fijnmazig en stijlvol.

Aluminium kozijnen en stalen binnenpuien

De transformatie van het Strawinskyhuis tot nieuw hoogwaardig kantoorgebouw begint steeds meer vorm te krijgen. Gevelbouwer J.M. van Delft & zn. uit Drunen heeft van hoofdaannemer Du Prie bouw & ontwikkeling het vertrouwen gekregen om dit project van aluminium en staal te voorzien. Naar een ontwerp van ZZDP Architecten heeft zij de volledige buitengevel mogen voorzien van aluminium kozijnen en heeft zij stalen binnenpuien mogen leveren en monteren. 

De crux bij dit project zat hem vooral in het beglazen van de kozijnen. Door de verdiepingshoge ruiten was het niet mogelijk om het beglazen van binnenuit te doen. Dit betekende dat de ruiten van buitenaf naar binnen geplaatst moesten worden. Het werd enorm millimeterwerk om de ruiten goed en zonder breuken te kunnen plaatsen. Door tijdige en goede communicatie hebben de betrokken partijen dit proces succesvol kunnen afronden. Het montageproces van ruim 2.300 m2 aluminium kozijnen en vliesgevels zit er voor de gevelbouwer zo goed als op. Met nog enkele laatste puntjes op de ‘i’ zoals bij de transportgaten en sheddaken, levert zij dit prachtige project naar verwachting tegen het einde van het jaar op.  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Strawinskyhuis B.V. (FLOW en Egeria Real Estate Development), Amsterdam
  • Architect ZZDP Architecten, Amsterdam
  • Constructeur ABT, Velp
  • Aannemer Du Prie bouw & ontwikkeling b.v., Leiden
  • Installatieadvies Wolf Dikken adviseurs, Wateringen en Bosman Installaties, Utrecht
  • Gevelbouwer J.M. van Delft & zn., Drunen
  • Landschapsarchitect Delva Landscape Architects
  • Interieurarchitecten Tank (ontwerpfase) en Casper Schwartz Architect (voor DLA Piper)
  • Bouwperiode juli 2021 – maart 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details