Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een galerijflat met de maximale balans
Aan de straatzijde worden de balkons inpandig opgelost.

Een galerijflat met de maximale balans

Ligging, functionaliteit en verschijningsvorm zijn optimaal

Tot voor kort werd het straatbeeld in de Singelbuurt van Zoetermeer nog bepaald door gedateerde galerijflats. Nu verrijst hier een modern appartementengebouw, waarin de bewoners kunnen genieten van het maximaal haalbare. Door het geld ‘in de goede dingen te stoppen’ wordt Palenstein een woonplek met een optimale ligging, functionaliteit en verschijningsvorm.

Palenstein is onderdeel van een grootschalig vernieuwingsplan van de Singelbuurt in Zoetermeer. Alle zestigerjaren-galerijflats werden hier gesloopt en maakten plaats voor een hedendaagse woonomgeving met een variëteit aan woningen. De 67 sociale huurappartementen van Palenstein zijn gesitueerd in een L-vormige galerijflat, waarvan de korte poot negen bouwlagen telt en de langere poot vier bouwlagen. Op de begane grond krijgen de bewoners de beschikking over een eigen berging.

Op de begane grond aan de straatzijde komen de bergingen.

De maximale balans

Toen Steenhuis Bukman Architecten de opdracht kreeg om Palenstein te ontwerpen, lagen de ligging van het gebouw, de L-vorm en het woningtype – een galerijflat – reeds vast. Toch bood het project voor Steenhuis Bukman Architecten nog volop uitdagingen. “Juist in de sociale woningbouw wil je dat het budget aan de goede dingen wordt besteed”, benadrukt Marc Bukman, directeur/eigenaar van Steenhuis Bukman Architecten. “Je wilt dat huur- en koopwoningen niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn en dat je de maximale balans vindt tussen functionaliteit en verschijningsvorm.”

Een welkome onderbreking in de rij van bergingen is de forse entree.

Verticale geleding

Om de horizontale belijning van de galerijflat te minimaliseren, koos Bukman voor verticale gemetselde kolommen aan de straatkant van het gebouw. Omdat dit tevens de schaduwzijde van het gebouw is, werden de balkons hier inpandig opgelost. Aan de op het zuiden liggende hofzijde werden de appartementen voorzien van uitkragende balkons. 

Eigen bergingen

Opdrachtgever Vidomes had een duidelijke voorkeur voor individuele buitenbergingen op de begane grond en Bukman begreep dat. Het was echter wel een hobbel bij het creëren van een aantrekkelijk gevelbeeld. Bukman: “Je wilt de begane grondlaag juist licht en levendig houden om een vriendelijke en veilige sfeer te creëren.” De oplossing werd gevonden in bergingen – zes per appartementsbreedte – met de toegangsdeur aan de straatzijde en de blinde muur aan de hofzijde. Aan de hofzijde kan de gevel immers aantrekkelijk worden gemaakt met afwisselend metselwerk en begroeiing. “We zijn een voorstander van metselwerk, want metselwerk vraagt minimaal onderhoud en veroudert op een charmante manier. De toegepaste onbezande Wasserstrich-stenen worden gemetseld in meerdere verbanden, wat zorgt voor een levendige afwisseling.”

Entree met uitstraling

Een welkome onderbreking in de rij van bergingen aan de straatzijde is de forse entree op de hoek van Palenstein. “Dat was een bewuste keus. Het liefst hadden we de glazen pui doorgetrokken over twee woonlagen, maar dat vroeg te veel ruimte. Nu bestrijkt de entree alleen aan de buitenzijde twee woonlagen, waardoor hij toch een forse uitstraling heeft.” Warmtepompen, zonnepanelen, sedumbegroeiing en andere milieuvriendelijke maatregelen maken Palenstein ook nog duurzaam. “Deze bezorgen de bewoners straks een ultralage energierekening. De omgeving is prachtig groen en de maatschappelijke voorzieningen van Castellum en Zoetermeer zijn om de hoek.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Vidomes, Delft
  • Architect Steenhuis Bukman Architecten, Delft
  • Constructeur WSP, Nieuwegein
  • Aannemer Heembouw, Roelofarendsveen
  • Bouwperiode najaar 2021 – najaar 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details