Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een fraai materiaal met intrinsieke kwaliteiten

Een fraai materiaal met intrinsieke kwaliteiten

Bamboe gevelbekleding en terrassen op extreme hoogte

De toppen van de The Roofs (voorheen: Grotius-torens) zijn in meerdere opzichten opvallend. Doordat ze op de bovenste niveaus asymmetrisch verspringen is een karakteristiek landschap ontstaan van gestapelde terrassen. Maar niet minder opvallend is de verandering van kleur. De gevels en terrassen van de bovenste etages zijn bekleed met bamboe. 

De warme kleur van de bamboebekleding bezorgt de kronen van de Haagse torens een bijzonder accent. Zowel de terrassen als de gevels zijn bekleed met MOSO® Bamboo X-treme®. Om aan de wens van de architect te voldoen, werd het standaardproduct optisch enigszins aangepast. De brandwerendheid moest hierdoor opnieuw worden getest. Voldeed deze ook aan de eisen voor gebouwen op extreme hoogte (100 en 120 meter, red.)? Dat bleek zo te zijn; de vereiste brandklasse B-s1,d0 werd gehaald. 

Intrinsiek brandveilig en duurzaam

Op de brandveiligheid van de bamboe-elementen wil Michael van Houten, salesmanager Noord-West Europa van MOSO International, nog even verder ingaan. “In de regel wordt de brandwerendheid van houten elementen behaald door een impregnant of brandwerende coating op of in het product aan te brengen. Maar iets wat je aanbrengt, kan er ook weer af. De bamboe voor de gevels en terrassen van The Roofs is thermisch gemodificeerd bij 200°C en daarna onder hoge druk geperst. Dit Thermo-Density®-proces geeft MOSO® Bamboo X-treme® de eigenschappen die voldoen aan een brandveiligheidsklasse van B-s1,d0. We hebben het dan over een intrinsieke eigenschap van het materiaal. Het kan niet verslijten of worden uitgewassen. Daarnaast valt dit materiaal in duurzaamheidsklasse 1 (EN 350). Dit is de hoogste duurzaamheidsklasse binnen de actuele EU-normen.” 

Aanpassing design

Het design van het gesloten Cladding-profiel werd aangepast op verzoek van de architect. “Deze wilde de plankenuitstraling versterken door de groef tussen de delen te verbreden”, vertelt Van Houten. “Het design hebben we aangepast en op dit materiaal zijn nieuwe brandtesten gedaan. Toen deze twee factoren – brandveiligheid en design – geregeld waren, kon het balletje verder rollen, van ontwikkeling naar montage.”

Duurzaam

Verdere verdieping in de houtsoort bamboe leert dat we hier te maken hebben met de snelst groeiende plant op deze planeet, waardoor het overvloedig beschikbaar is. Tijdens de groei neemt bamboe veel CO2 op, wat gedurende de levensduur van het product wordt opgeslagen. Hierdoor hebben bijna alle MOSO®-bamboeproducten een negatieve CO2-footprint over de levensduur van het product. Dit maakt bamboe tot het duurzaamste alternatief voor kunststof en metalen materialen en tropisch hardhout.

Bamboe voor buiten

MOSO® Bamboo X-treme® is geschikt voor buitentoepassingen. De natuurlijke uitstraling, duurzaamheid en stabiliteit maken het materiaal geliefd en geschikt voor gevelbekleding, terrasplanken, schuttingplanken en meubelbalken. Het materiaal bezorgt elk terras de natuurlijke uitstraling zoals die van hardhout. Met meer dan tien jaar in de vlonderwereld heeft MOSO® hierin ondertussen een breed assortiment opgebouwd. Bovendien blijft zij geïnteresseerd in nieuwe ontwerpen en bereid om het standaardprofiel aan te passen aan de wensen van architecten en ontwerpers.

25 jaar garantie

De garantie op de thermisch behandelde Bamboo X-treme® buitenproducten is 25 jaar. “Met alle certificeringen en meer dan zes miljoen vierkante meter geïnstalleerde terrasplanken, zijn we klaar om deze optimale betrouwbaarheid te bieden. Daarnaast zijn we trots dat ons product is toegepast in een project als The Roofs. Daar wil je als leverancier graag je naam aan verbinden. Veelal worden onze producten toegepast in projecten tot twintig meter hoog. Dat maakt The Roofs voor ons uniek. Een foto van de torens prijkt op de cover van ons derde MOSO-inspiratieboek. Dat zegt toch genoeg.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details