Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een energieneutraal sportgebouw met gestapelde sporthallen
In het Sportgebouw zijn alle sportfaciliteiten in gestapelde ‘sportboxen’ georganiseerd. Tevens is het de entree van Universiteitscampus Woudestein.

Een energieneutraal sportgebouw met gestapelde sporthallen

Met circulair geoogste materialen

Het nieuwe Sportgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam is een trainings- en wedstrijdfaciliteit, geschikt voor meer dan vijftig sporten. Toch is het in het gebouw gemakkelijk navigeren. Alle sportzalen zijn zichtbaar vanaf de centrale kern, een lichte, hoge binnenstraat met trappen, loopbruggen, groen en horeca. Hier worden bezoekers al bij binnenkomst gestimuleerd om ook in beweging te komen. 

Het ontwerp werd gemaakt door het Amsterdamse architectenbureau VenhoevenCS. Zij formeerde de sportzalen in twee volumes, enigszins verschoven ten opzichte van elkaar en verbonden door de binnenstraat. Zij kreeg het ontwerp gegund omdat zij voldeed aan alle wensen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Het was een aanbesteding met een D&B-constructie”, vertelt Manfred Wansink, architect en partner-directeur van VenhoevenCS. “Het gebouw moest gerealiseerd kunnen worden voor een goede prijs. Uitstraling en architectuur moesten aansluiten op de andere gebouwen op de campus, het gebouw moest energieneutraal worden en ook de bouw viel onder verantwoordelijkheid van het D&B team.”

De trappen en loopbruggen verbinden de sportzalen en studenten.

Praten en inzicht verwerven

Om inzicht te krijgen in de achterliggende gedachten van de uitvraag, ging VenhoevenCS in gesprek met de toekomstige gebruikers van het Sportgebouw. Bij deze gesprekken was vanaf het eerste moment ook Remmers Sport & Onderwijs aanwezig, de aannemer en hoofdopdrachtnemer van het project. “Die integrale aanpak beviel uitstekend en de gesprekken werkten verhelderend”, vertelt Wansink. “Het werd duidelijk hoe we ook in de praktijk aan het Programma van Eisen konden voldoen en zelfs nog aanvullende wensen konden meenemen. Duurzaamheid en circulariteit bleken echt belangrijke thema’s te zijn.”

Duurzaam en circulair

Omdat VenhoevenCS bij de aanbesteding veel punten had gescoord op de uitstraling, bekleedde zij de binnenstraat met groen, aansluitend op het omringende gebied. “We creëerden in de binnenstraat het buitengevoel”, vertelt Martijn Tjassens Keiser, architect van VenhoevenCS. Anticiperend op de begrippen ‘duurzaam’ en ‘circulair’ werd de binnengevel bekleed met 1.200 m2 FSC-gecertificeerd hout afkomstig van Het Paviljoen in Eindhoven. 500 m2 metalen plafonds werd gedolven in een jeugdinstelling in Zeist. Tjassens Keiser: “Dit was een spannende aangelegenheid. Op basis van enkele latten – weliswaar ontspijkerd, maar nog wel met verfresten en boorgaten – moesten we aangeven of we dit hout geschikt vonden voor een oppervlakte van 1.200 m2. Omdat het een gebruikt product was, was geen enkele lat hetzelfde, maar anderzijds had dit juist charme. Ook voor de akoestiek heeft het een meerwaarde.” Met voorzieningen om aardwarmte, water- en zonne-energie te gebruiken, maakten zij het gebouw energieneutraal. 

De lichte, hoge binnenstraat kenmerkt zich door trappen en loopbruggen.

Een fraai entreegebouw

Overal waar de NOC*NSF-normen dit toelieten, werd gekozen voor transparantie. Zo ontstond het Sportgebouw waarin alle sportfaciliteiten in gestapelde ‘sportboxen’ zijn georganiseerd en dat tevens de entree vormt van Universiteitscampus Woudestein. “Juist omdat het gebouw ligt op zo’n mooie prominente plek, wilden we de openheid bewaren. Daarom zijn de binnenstraat en fitnessruimtes gemarkeerd met hoge, lichte vides. Fraaie verlichting zorgt ervoor dat het gebouw ook ’s avonds in het oog valt.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Architect VenhoevenCS architecture + urbanism, Amsterdam
  • Constructeur Ingenieursbureau Verhoeven-Leenders B.V., Volkel
  • Aannemer Remmers Sport & Onderwijs, Tilburg
  • Installateur Hoppenbrouwers Techniek, Udenhout
  • Bouwperiode maart 2021 – september 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details