Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Een duurzamere planeet voor de generatie na ons: ‘’Ik vind dat iedereen daar zelf het voortouw in moet nemen’’

woningbouwproject_(1)[4] kopiëren
Foto: Camilo Jansen / Velox

22 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

We spreken met Uitvoerder Erik van der Meulen, werkzaam bij projectbureau Velox, en die vanaf december 2020 met een duurzame ontwikkeling is gestart. Met ervaring uit de eerste hand vertelt hij over wat hij ziet gebeuren in de te verduurzamen gebouwde omgeving.

Met een bouwkundige opleiding én een aannemersdiploma (KOB) op zak, haalt Van der Meulen al meer dan een decennium energie uit verduurzaming in diverse vormen. “Naast onder andere de Nul op de Meter-projecten waar ik rechtstreeks bij betrokken ben, heb ik een persoonlijke affiniteit met verduurzaming. Mijn intrinsieke motivatie daarvoor is dat ik de planeet duurzamer wil achterlaten voor de generatie na ons. Ik vind dat iedereen daar zelf het voortouw in moet nemen.”

Met een passie voor houtbouw ging hij daarom bijvoorbeeld op persoonlijke vlak aan de slag met de ontwikkeling van Tiny Houses. “Practice what you preach, dus ik wilde de uitdaging oppakken om met kleine, duurzame woningen aan de slag te gaan, die eenvoudig in gebiedsontwikkelingen passen.  All-electric, met houten gevelbekleding, goed geïsoleerd en zelfvoorzienend.”

GROEIENDE AANDACHT

Dat verduurzaming niet meer weg te denken is uit de bouw- en vastgoedsector, blijkt volgens hem uit de groeiende aandacht die ernaartoe gaat. “Vanuit gemeenten, projectontwikkelaars, woningcorporaties. We krijgen steeds meer betrokken vragen vanuit dergelijke partijen over de verschillende verduurzamingsroutes en innovaties hieromheen. De bewustwording groeit en heeft ook een uitwerking op ons enthousiasme voor het prediken van duurzaamheid.”

De afgelopen jaren is de aandacht hiervoor in een stroomversnelling gekomen, maar de opmars kwam tot stand rond de start van het vorige decennium. “Je zag toen dat er meer aandacht kwam voor aangescherpte EPC-eisen en dat er steeds meer gebouwen met bijvoorbeeld een warmtekoudeopslag (WKO) werden gerealiseerd. Duurzaamheidsmaatregelen als vloer- en lage temperatuurverwarming en duurzame energie kwamen steeds vaker in beeld en werden uitgevraagd door opdrachtgevers, om toekomstbestendig vastgoed neer te zetten. Die trend zet zich gelukkig voort.”

BORGEN VAN KWALITEIT

Begin december kwam de volgende duurzaamheidsmijlpaal in beeld voor Van der Meulen. Toen startte hij als Uitvoerder bij projectbureau Velox en ging hij aan de slag met een woningbouwproject in Numansdorp, Zuid-Holland. “Daar bouwen we 24 woningen die gevoed worden met een WKO-Installatie en daarmee voorbereid zijn op de toekomst.”

In het ‘takenpakket’ van Van der Meulen zit onder andere het begeleiden van de bouw, vanaf een vroeg stadium tot en met de feestelijke oplevering. “Ik ondersteun in alle facetten van de bouw en houd nauw contact met de projectleider en werkvoorbereider. Denk bijvoorbeeld aan het coördineren en structureren van de planning, kostenbewaking en kwaliteit. Ook het borgen van de duurzaamheid speelt een belangrijke rol.”

LUCHTDICHTHEID ALS AANDACHTSPUNT

In de twee laatstgenoemde facetten ziet Van der Meulen een interessante uitdaging. “We zien een groeiende bewustwording voor kwaliteitsborging in de bouw, dat vanaf 2021 ook met wetgeving wordt versneld [Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, red.]. Op het gebied van duurzaamheid is onder andere luchtdichtheid een aandachtspunt. Ga je bijvoorbeeld voor een ambitie als BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) of Nul op de Meter, dan is het essentieel om goed te kijken naar de isolatie en de schil van je gebouwen, om je warmteverliezen te beperken. Zorg eerst voor een goede warme jas vanuit de Trias Energetica-gedachte. Ik vraag meer aandacht voor het luchtdicht maken van woningen, zodat we als sector de prestaties leveren die we aan de voorkant beloven.”

De bouw van de 24 grondgebonden woningen waar Van der Meulen mee bezig is startte eind vorig jaar. De oplevering staat gepland voor deze zomer. ‘’We kijken ernaar uit om het vastgoed toekomstbestendig te maken.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details