‘Een draadje spannen is dan nooit een optie’
Meerstad is weliswaar het groenste stadsdeel van Groningen en rijk aan ruimte, groen en water, maar het ontbrak lange tijd aan een centrum, een plek waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Hiervoor werd de SuperHub ontworpen. Een duurzaam, houten pioniersgebouw dat in alle opzichten mee kan groeien met de wijk en niet alleen in de primaire levensbehoeften voorziet, maar ook in ontmoeting, reuring en vertier.
De bouw van de transparante SuperHub besteedde vastgoedontwikkelaar MWPO uit aan Brands Bouw. De invulling van het pand werd gedurende de bouw aangepast, maar dat vormde voor de uitvoering geen probleem. De royale bouwhoogte en grote houten overspanningen maken de SuperHub flexibel en multifunctioneel. Met de gegeven afmetingen en constructie kunnen gebruikers alle kanten op.
De draagconstructie van het dak werd opgebouwd uit gelamineerde houten elementen van 200 x 600 mm. Door de samenwerking tussen bogen, liggers en kolommen ontstonden kolomvrije ruimtes van 10,8 x 10,8 meter. De constructie wordt ondersteund door een viertal gekromde, gelamineerde kolommen, op diverse niveaus gekoppeld met stalen koppelstaven en kip-/kniksteunen. Aan de voet worden de houten elementen met een staalprofiel verankerd op de fundering. Het dak werd opgebouwd uit dakdozen en een luifel van CLT-dakplaten, waarbij alle houten onderdelen onzichtbaar werden verankerd met stalen platen in het hout. In het hart van de ondersteuningen werd – ook onzichtbaar – de hemelwaterafvoer geplaatst.
“Een uitdaging vormden de vele rondingen in het gebouw”, vertelt projectleider Richard Menzen van Brands Bouw. “Spanten, puien en glaspartijen zijn gekromd. Een draadje spannen was dus nooit een optie. Voor de juiste maatvoering werd het hele werk digitaal geëngineerd. Daarna werden met behulp van GPS meetpunten uitgezet op de bouwplaats. Maar hoe anders ook, hout is en blijft een prachtig materiaal om mee te werken.”
Met de hoge duurzaamheidsambitie van opdrachtgever MWPO werd ingezet op een GPR-score van 8. De betonarme bouwmethode, houten constructie en goede isolatie leverden hiervoor het overgrote aandeel. Het overige deel werd gerealiseerd met een geavanceerde luchtbehandelingsinstallatie, zonnepanelen, duurzame afwerkmaterialen, een warmte-/koudeopslag en hemelwateropvang, gekoppeld aan een grijswatercircuit voor de toiletspoeling. “De bouw van zo’n uniek gebouw, maak je maar een keer in je carrière mee”, aldus Menzen. We zijn geselecteerd op onze liefde voor en expertise in hout. We mochten onze samenwerkingspartners zelf kiezen en als resultaat staat er nu een imposant gebouw dat de aandacht trekt van iedere voorbijganger. Daar zijn we best trots op.”
De werktuigbouwkundige installaties voor SuperHub Meerstad waren in handen van Hoekstra Installatietechniek. Zij voerde het loodgieterswerk uit en installeerde de vloerverwarming, het hergebruiksysteem van het regenwater en het warmte-/koude-opslagsysteem.
Tijdens bouwteamvergaderingen werd het werk gezamenlijk voorbereid. “Dat werkte uitstekend”, vertelt Piet Doorn, vestigingsdirecteur van Hoekstra Installatietechniek. “Het was wel een uitdaging om plannen te maken op basis van aannames. Voor een deel van de installaties was het lastig om in te schatten wat we moesten maken. De gebruiker was nog niet bekend, terwijl installaties zoals waterleiding en riolering al in een vroeg stadium moeten worden aangelegd. Ook de officiële opdracht was nog niet binnen, terwijl we al aardig hadden geïnvesteerd. Ik heb er toen voor gekozen om me flexibel op te stellen en vertrouwen te hebben. Dat vertrouwen bleek terecht te zijn. De uitdaging van dit werk zat dus niet zozeer in de installatiewerkzaamheden, maar in de onwetendheid. Je moest de informatie op de voet volgen en je uiterst flexibel opstellen. Het was wel een mooi werk en een fantastisch team om in mee te draaien. Dat maakte alles goed.”