Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een duurzaam complex voor nu én de toekomst
Ouderencomplex de Gooise Warande in Bussum wordt volledig vernieuwd en verduurzaamd.

Een duurzaam complex voor nu én de toekomst

Een wereld van verschil: ouderencomplex de Gooise Warande in Bussum wordt volledig vernieuwd en verduurzaamd. Toch is het niet zo’n vreemde combinatie als op het eerste oog misschien lijkt. “De bewoners zijn ontzettend enthousiast over de renovatie en snappen zelf ook hoe belangrijk het is om de wereld te verduurzamen. Voor hun eigen kleinkinderen.” Nijhuis Bouw BV maakt het mogelijk.

In 2022 begon de renovatie van de Gooise Warande. Het ouderencomplex in Bussum is gebouwd in de jaren ’50 en kan wel een opknapbeurt gebruiken. Nijhuis Bouw BV. heeft de dankbare taak gekregen om dit project te verzorgen: van initiatieffase tot nazorg en inclusief het communicatietraject. Het bouwbedrijf bestaat ruim 110 jaar en heeft al duizenden woningen onder handen genomen. Geen wonder dus, dat woningcorporatie de Alliantie graag met dit bedrijf in zee wilde.

Ook op het dak wordt gewerkt aan een duurzaam gebouw.

Duurzaamheid als groene draad

“De Gooise Warande wordt compleet verduurzaamd”, vertelt André Franken, werkvoorbereider voor het Gooise Warande-project. “Dit gebeurt stap voor stap en uiteindelijk moet het pand volledig op groene energie draaien. Onder andere met all-electric warmtepompen.” Het complex is eind jaren ’50 gebouwd toen er nog andere bouwregels golden. “Er stonden acht cv-ketels en er werd flink wat gas verbruikt. Dat is niet meer van deze tijd”, zegt Franken.

Het renovatiewerk is in volle gang.

Nijhuis Bouw BV en de Alliantie houden wel van een uitdaging. Zo werken ze in dit project met zelfopgewekte energie en passen ze nieuwe technieken toe. “Het is spannend. Je wilt natuurlijk nóóít een klant letterlijk en figuurlijk in de kou laten staan, maar deze oudere bewoners al helemáál niet”, vertelt Cees Luyckx van de Alliantie. Gelukkig pakken alle keuzes goed uit. “Daar zijn we trots op. Door uitdagingen niet uit de weg te gaan, leer je bij en sta je je bedrijf toe om te groeien.”

Bouwen met publiek

Nijhuis Bouw BV werkt aan zowel gestapelde als grondgebonden woningen. De Gooise Warande is in dat opzicht geen vreemde eend in de bijt. “Het is één groot complex”, legt projectleider Arie Nijkamp uit. “We doen de renovatie van dit complex in bewoonde staat. Dat betekent dat iedere dag bewoners nieuwsgierig en betrokken staan te kijken naar wat we aan het doen zijn. Dat is fijn, want zo horen we de mening van de mensen die uiteindelijk in onze creatie moeten gaan wonen. En we doen het natuurlijk voor hen.”

“Het is een andere doelgroep dan dat we gewend zijn”, voegt Franken toe. “Dat maakt het leuk, want zo leren we weer nieuwe dingen. Bij dit project mogen we bijvoorbeeld tussen 13:00 en 14:00 uur niet werken, omdat dit een rustmoment is voor de bewoners. We zijn altijd te gast bij bewoners en proberen daarom onze werkzaamheden met zo min mogelijk overlast verrichten.” Nijhuis Bouw BV houdt zich uiteraard goed aan de gemaakte afspraken en dat wordt ook beloond. De bewoners van de Gooise Warande hebben het bouwbedrijf namelijk onlangs een 9.4 gegeven in een klanttevredenheidsonderzoek. Nijkamp: “Een mooier compliment kun je niet krijgen!”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever De Alliantie
  • Architect Your Architect
  • Constructeur MAAT ingenieurs
  • Aannemer Nijhuis Bouw Apeldoorn
  • Installaties Van der Sluis Technische Bedrijven
  • Bouwperiode 2022 – medio 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details