Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een distributiecentrum dat ook mooi is
Het dc onderscheidt zich door ronde hoeken. (Beeld: Visual Quadrant4 – LC Packaging)

Een distributiecentrum dat ook mooi is

Het nieuwe distributiecentrum van LC Packaging ziet er indrukwekkend uit. Aan de ene kant liggen de hallen, onderverdeeld in vijf compartimenten. Aan de andere kant schitteren de ronde belijningen van het kantoorgedeelte. De architectuur van het distributiecentrum van LC Packaging overstijgt die van heel veel andere distributiecentra.

Tekst | Liliane Verwoolde    Beeld | De Vries en Verburg Bouw

Reden voor de bouw van het nieuwe distributiecentrum was de sterke groei van LC Packaging. Om deze groei op volle kracht te kunnen doorzetten, verhuisde de toonaangevende verpakkingsspecialist van Nieuwerkerk aan den IJssel naar Waddinxveen. Zij gaf De Vries en Verburg opdracht om hier een duurzaam, state-of-the-art hoofdkantoor te realiseren op Logistiekpark A12.

Een hoge standaard

De bijzondere architectuur – ontworpen door Quadrant4 – stelde De Vries en Verburg wel voor uitdagingen. De vele rondingen in het kantoorgedeelte vroegen veel engineering en extra aandacht bij de uitvoering. De planning was krap en de afwerkingseisen waren hoog. Michel van Veluw, projectleider van de Vries en Verburg, geeft van dit laatste een voorbeeld. “Er zijn bijvoorbeeld steenstrips verwerkt in de gangwand met vitrines, terwijl de vliesgevel aan de waterzijde rond loopt. Dat werk kun je alleen overlaten aan doorgewinterde vakmensen.”

De afwerkingseisen waren hoog.

Verre van doorsnee

De stalen ronde trap in het kantoorgedeelte was eveneens verre van doorsnee. Hiervoor onderzocht De Vries en Verburg eerst met haar opdrachtgever de mogelijkheden om er vervolgens de juiste producent bij te zoeken. Ook de houten tribunetrap – centraal in het gebouw en ontworpen voor presentatiedoeleinden – was bijzonder. Datzelfde gold voor de aluminium vliesgevels die doorgaans worden gepoedercoat, maar hier werden voorzien van een houtlookmotief. En dan waren er nog de plafondplaten met een afmeting van 1,2 x 1,2 m. “Geheel verdekt, conform de wensen van de architect.”

BREEAM-NL ‘Outstanding’

De ambitie om het gebouw te realiseren met het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL ‘Outstanding’ had impact op het hele bouwtraject. “BREEAM-NL ‘Outstanding’ is alleen haalbaar als hiermee vanaf het ontwerp rekening wordt gehouden”, vertelt Van Veluw. “Het was aan ons om het certificaat tijdens de uitvoering te borgen. Dat heeft te maken met de veiligheid op de bouwplaats, bewegwijzering, gescheiden afval, het aantal transportbewegingen, de bemetering van water en elektra, materiaalkeuze en – niet te vergeten – de registratie van dit alles.”

Hoog tempo

Daarbij moest De Vries en Verburg het tempo hoog houden. LC Packaging wilde tijdens de bouwvak van 2020 de inrichting in gang zetten en per 18 september de verhuizing van Nieuwerkerk aan den IJssel naar Waddinxveen. “We bewaakten het tempo met een strakke planning die we voortdurend controleerden. Mede hierdoor is het bouwproces succesvol verlopen. Tijdens de bouwvak hadden we de beschikking over iets minder mensen, maar wel voldoende om de puntjes op de ‘i’ te zetten.”

Opvallende belijningen sieren het gebouw.

Bouwinfo

Opdrachtgever  LC Packaging, Waddinxveen
Constructeur  AMB raadgevende ingenieurs, Tilburg
Architect  Quadrant4, Oisterwijk
Directievoerder  Bouwinzicht, Bergschenhoek
Aannemer  De Vries en Verburg, Stolwijk
Bouwsom  € 14,075 miljoen
Bouwperiode  oktober 2019 – september 2020


Projectinfo

‘Bijzondere uitdagingen en mooie materialen halen het beste in ons naar boven’

De afbouw van het distributiecentrum voor LC Packaging wordt uitgevoerd door EMB Totaalafbouw. Het afbouwbedrijf uit Rosmalen plaatst de metal studwanden, systeemplafonds, buitenplafonds en koven.

Hoewel het merendeel van de werkzaamheden voor EMB valt onder de routineklussen, is LC Packaging toch een uitdagend project. Bert Hoven, directeur van EMB Totaalafbouw, legt uit waar dit in zit: “Om te beginnen is het een groot werk. Dat betekent dat alles wat je aanpakt, is gekoppeld aan grote hoeveelheden. Daarbij zijn er meerdere lastige details. Met name de aansluiting van metal stud en glas heeft extra aandacht gevraagd. Ook de systeemplafonds zijn net anders dan normaal. De panelen hebben uitzonderlijke afmetingen van 1,2 x 1,2 m en worden verdekt gemonteerd. En dan is er nog de hoge tijdsdruk waaronder alles moet gebeuren. Overigens is die hoge tijdsdruk tegenwoordig meer regel dan uitzondering. We zijn eraan gewend geraakt. En al die bijzondere uitdagingen en mooie materialen halen wel het beste in ons naar boven!”


Projectinfo

Vaste leverancier van bouwmaterialen

Het merendeel van de bouwmaterialen voor LC Packaging werd geleverd door Bouwcenter Esselink. Hiertoe behoorden gangbare materialen zoals kalkzandsteen, funderingskisten en isolatiematerialen, maar ook specifieke materialen, waaronder kantplanken met bijzondere specificaties op het gebied van maatvoering, uitvoering, brandwerendheid of duurzaamheid. Ook verzamelde Bouwcenter Esselink de gegevens voor de certificering van het project.

De opdracht kwam niet als een verrassing. Bouwcenter Esselink behoort al jaren tot de vaste toeleveranciers van De Vries en Verburg. Eén keer per jaar houden de partners de samenwerking tegen het licht en maken zij prijsafspraken voor de gangbare producten in de komende periode. “Hierdoor is een plezierige manier van samenwerken ontstaan”, vertelt Geerd Simons, commercieel directeur van Bouwcenter Esselink. “Onze mensen hebben een band met die van De Vries en Verburg en vinden precies de juiste balans tussen aangenaam en professioneel samenwerken. Nu komen ze elkaar tegen in de utiliteitsbouw, de volgende keer is het misschien woningbouw of renovatie.”


Projectinfo

Uiteenlopende vloerbedekkingen bepalen de uiteindelijke uitstraling

Architect van LC Packaging Quadrant4 koos voor diverse soorten vloerbedekking in het pand. Het was aan PMR Projectstoffering om deze perfect aan te brengen en zo de nieuwbouw te voorzien van de juiste uitstraling.

PMR Projectstoffering plaatste 1.200 m² tapijttegels van Ege, 750 m² betonlooktegels van Cotap en 700 m² pvc-planken van IVC, waarvan 390 m² in visgraat met bies. “Met name de combinatie van het traditionele visgraatmotief met een kader van tapijt zorgt voor een mooi, spannend geheel”, vindt Peter Harreman, directeur/eigenaar van PMR Projectstoffering.

Het was van belang dat PMR Projectstoffering de verschillende vloerafwerkingen op elkaar liet aansluiten, hoogteverschillen opving, patronen door liet lopen en kaders op een mooie afstand plaatste. “Dat vergt esthetisch inzicht en tegelijkertijd vakmanschap en oog voor detail”, vertelt Harreman. “Dat is waar wij ons op richten. We houden voortdurend het eindresultaat voor ogen. Om het gewenste eindresultaat te bereiken, werken we vaak samen met een interieurbouwer of wandbekleder. Zo wordt het werk goed op elkaar afgestemd. Dat doen we met plezier, want het mooiste resultaat wordt bereikt als we samenwerken.” Over het resultaat bij LC Packaging is Harreman zeer tevreden. “De architect heeft de goede keuzes gemaakt. De diverse vloerbedekkingen sluiten fraai aan op de industriële uitstraling van het pand. We kijken terug op een mooi project, waarin de expertise van alle partijen tot uiting kwam en de samenwerking tot het gewenste eindresultaat heeft geleid.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details