Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Een compleet gerenoveerde woning in slechts 12 dagen’

‘Een compleet gerenoveerde woning in slechts 12 dagen’

De ‘Champions League’ van renoveren in bewoonde staat. Zo omschrijft Coen Hagedoorn Bouw de renovatie van de L-flat in Zeist, die met 728 woningen, 13 woonlagen en ruim 2.000 bewoners bekend staat als één van de grootste galerijflats van West-Europa. Naast de vastgoedverbetering heeft de renovatie tot doel om de leefbaarheid in de flat én wijk te vergroten. Aandacht voor bewoners is dan ook essentieel, vertellen projectleider Jeffrey de Vries en uitvoerder Patrick van ’t Klaphek. 

“In hoofdlijnen omvat de renovatie de vervanging van de badkamers, keukens, toiletten, standleidingen en mechanische ventilatie. Ook verwijderen we de gasaansluitingen in de woningen en krijgen bewoners de kans om de plattegrond van hun woning te wijzigen. Vanuit planmatig onderhoud worden schilderwerk, een uitgebreide dakrenovatie en werkzaamheden in de algemene ruimtes uitgevoerd. Onze opdrachtgever is Woongoed Zeist.”

In december 2022 levert Coen Hagedoorn Bouw de laatste woningen op.

Plan van Aanpak

Tijdens de bouwteamfase zijn diverse onderzoeken uitgevoerd om tot een definitief Plan van Aanpak te komen. Als voorbeeld noemen De Vries en Van ’t Klaphek een 3D-scan van het complex, diverse proefwoningen en een definitieve modelwoning. “Hierin is onder andere besloten om de vervanging van de standleidingen in een aparte werkstroom uit te voeren. Zo voorkomen we dat dagelijks bewoners enkele uren zonder toilet-, badkamer- en keukenafvoer komen te zitten. Bijkomend voordeel is bovendien dat we alvast kennis maken met de bewoners. Tijdens de renovatie zijn onder andere noodtoiletten, noodkeukens, rust- en douchewoningen voor bewoners beschikbaar.”

Prefab elementen

Iedere woningrenovatie neemt slechts 12 werkdagen in beslag. “Elke dag starten we 2 nieuwe woningen op én worden 2 woningen opgeleverd. Hierbij worden achtereenvolgens de woning afgeplakt, asbestsaneringen en sloopwerkzaamheden uitgevoerd en nieuwe installaties, wanden en plafonds geplaatst. Vervolgens werken de stukadoor, tegelzetter en schilder het geheel netjes af.” De korte doorlooptijd van 12 dagen wordt onder andere mogelijk gemaakt door te werken met prefab elementen. “Dankzij deze elementen wordt stof- en geluidoverlast voor bewoners tevens tot een minimum beperkt.”

Bewonersbegeleiding

In de L-flat begeleiden 2 bewonersconsulenten van Coen Hagedoorn Bouw de bewoners tijdens de werkzaamheden. Zij zijn hét eerste aanspreekpunt. Daarnaast kunnen bewoners op een dagkalender de planning volgen. “Ook is er een app ingericht, waarin belangrijke informatie en nieuwsbrieven staan. Bovendien kan via de app direct met de bewonersconsulenten gechat worden.” In december 2022 levert Coen Hagedoorn Bouw de laatste woningen op.   

Efficiënt transport van materialen en medewerkers

Waar gebouwd wordt, moeten vaak hoogtes worden overbrugd. Bijvoorbeeld om bewoners, bouwmedewerkers en/of materialen te vervoeren. Velza BV biedt hier graag een oplossing voor. In opdracht van Coen Hagedoorn Bouw leverde de Gelderse liftspecialist bijvoorbeeld twee personen-goederenliften voor de renovatie van de L-flat, die na het afronden van elke bouwfase een bouwblok opschuiven.

Velza BV is gespecialiseerd in verticaal transport. “Met ruim tweehonderd tijdelijke bouwliften zijn wij in staat om voor iedere situatie maatwerk te leveren”, vertelt mede-eigenaar Richard van Esveld. “Van kleine pannenliften tot grote personenliften.” Op basis van succesvolle samenwerkingen uit het verleden, kreeg Velza BV de levering voor de L-flat gegund. “Voor dit project hebben wij twee liften met een cabinemaat van 3,20 x 1,50 x 2,30 meter (lxbxh) geleverd, die het volledige bouwtransport verzorgen. Met de liften worden zowel bouwmedewerkers als materialen vervoerd, zodat bewoners hier geen hinder van ondervinden. De gesloten en geluidsarme liften hebben een hefvermogen tot 2.000 kilo. Een duidelijke touchscreen met etagenummers garandeert een efficiënt vervoer. De liften worden bovendien op afstand door ons gemonitord, zodat we bij onverhoopte storingen direct service kunnen verlenen en stagnatie van de bouw wordt voorkomen.”

De liften blijven tot het eind van het project staan, vertelt Van Esveld. Na de demontage worden de liftcabine, grondkooi en mastsecties in de werkplaats van Velza BV in Nijkerk zorgvuldig nagekeken. Waar nodig worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, waarna de liften weer op een volgend project worden ingezet.

‘Meer dan een stukje waterleiding en riolering’

Als ketenpartner van Coen Hagedoorn Bouw renoveert Van der Sluis Renovatie, onderdeel van Van der Sluis Technische Bedrijven, alle installaties van de L-flat in Zeist. 

“Binnen het bouwteam denken we vanaf het begin mee over de aanpak van dit grootschalige renovatieproject”, vertelt Bert van der Horst, bedrijfsleider bij Van der Sluis Renovatie. “Samen met de andere partijen stelden we een lean planning op, waarin we alle werkzaamheden efficiënt achter elkaar inplanden. Dit resulteerde in een werkstroom van twaalf werkdagen per woning.”

Volgens plan

“Ons aandeel in het project omvat meer dan een stukje waterleiding en riolering”, vervolgt Van der Horst. “In alle 728 woningen vervangen we de E- en W-installaties van de keukens, badkamers en toiletten, inclusief de standleidingen. Ook installeren we overal nieuwe mechanische ventilatie, een videofooninstallatie en nieuwe lichtarmaturen bij de voordeur. In het trappenhuis komen eveneens nieuwe armaturen en de buitengevel krijgt, van boven naar beneden, een LED lichtlijn. Verder gaan alle woningen van het gas af.” In januari 2021 startten de installatiewerkzaamheden in de L-flat. De werkzaamheden duren in totaal zo’n twee jaar en verlopen vooralsnog volgens plan. Van der Horst: “Alles gaat precies zoals we het van tevoren gezamenlijk bedacht hadden. Dat geeft veel voldoening en vertrouwen voor het verdere verloop van het project.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details