Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een boom van staal
Het nieuwe atrium verbindt de oude gebouwen met elkaar.

Een boom van staal

Bladerdak vormt overkapping voor bibliotheekatrium

In het midden van de nieuwe universiteitsbibliotheek van de UvA komt een prachtig atrium waar mensen kunnen lezen, werken en studeren. De glazen overkapping bevat een staalconstructie die zich vanuit een 20 meter hoge boom uitstrekt als een bladerdak naar de bestaande gebouwen van het voormalig Binnengasthuis. Uitkragende bordessen en drie loopbruggen zijn onderdeel van de stalen boom, samen met de trap en een liaanconstructie voor de hemelwaterafvoer. Een uitermate complexe staalconstructie, die wordt gebouwd door Buiting Staalbouw.

In de fabriekshal van Buiting werd de boomconstructie in elkaar gepast.

Het atrium brengt eenheid tussen de bestaande gebouwen en de nieuwbouw. De trap van de boom biedt via de loopbruggen toegang tot de oude gebouwen, de studiebordessen en de fietsenkelder. Behalve de kap van het atrium, levert Buiting ook de staalconstructies voor de bestaande gebouwen en de entresolvloeren, die steeds tussen twee verdiepingen in komen. Ook de achterliggende hoofdstaalconstructie ten behoeve van het kunstwerk voor de gevel wordt geleverd door Buiting. Toch blijft de boom met de atriumconstructie het meest complexe werk dat het bedrijf tot nu toe gemaakt heeft, aldus Arthur Heesen, projectleider bij Buiting Staalbouw. “Er zitten ongeveer vijftig knooppunten in waar de dakstaven bij elkaar komen. Geen enkel knooppunt is hetzelfde, ze zijn allemaal uniek. We hebben alles vooraf samengesteld in een 3D-ontwerp, maar alsnog komt er veel handenarbeid en vakmanschap bij kijken. Het is een zeer complex ontwerp.”

Alles werd vooraf samengesteld in een 3D-ontwerp, waarna er alsnog heel veel handwerk aan te pas kwam.

Het 3D-model werd gemaakt in Tekla Structures, in combinatie met BIM. Ook de ondersteunende steiger werd hierin geïntegreerd. Op deze manier konden de benodigde steunpunten voor de bouwfase perfect gepositioneerd worden. Toen het model geperfectioneerd was en de onderdelen geproduceerd, werd het stalen bladerdak in elkaar gezet in de fabriekshal van Buiting. Dit om er zeker van te zijn dat alle onderdelen op de bouwplaats nauwkeurig op elkaar aansluiten. Bij de bibliotheek wordt alles geplaatst op een 20 meter hoge steiger. Heesen: “De constructie wordt grotendeels met de boot via de Amsterdamse grachten en in prefab delen aangevoerd naar de bouwlocatie. Al met al niet alleen complex op onderdeelniveau, maar zeker ook op het gebied van maatvoering. Dit wordt ter plaatse vooraf nauwkeurig met totalstation uitgezet, vervolgens gemonteerd en in het werk afgelast.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details