Prefab wandelementen

Wand met kozijn naast de trap.

01:45
14-12-2018

‘Een binnenwand om op voort te bouwen’

Prefab wandelementen

De ‘nuchtere eenvoud’ van de FAAY-binnenwand, een kern van vlasscheven met aan beide zijden een gipsplaat, zal altijd de basis blijven in de productieruimten van familiebedrijf FAAY in Vianen. “De FAAY-wand is gemakkelijk te monteren en te demonteren, sterk, schroefvast en brandveilig”, zegt directeur Mark Faay. “Dit duurzame product ontwikkelen wij door ten behoeve van de noodzakelijke industrialisatie van de bouw, met BIM, prefab en circulariteit als kernwoorden. Straks rolt de FAAY-wand woningbreed de fabriek uit.”

Faay refereert aan de nieuwe productielijn voor de Kingsize-wand, waarmee wandelementen in de fabriek in Vianen doorgekoppeld kunnen worden. “Ondersteund door BIM-processen die het mogelijk maken de exacte wens van de klant tot op het niveau van de elektra in te lezen. Hiermee zijn wij een schaalsprong aan het maken richting woningbouwprojecten. Wij werken hiertoe onder meer samen met bouwbedrijven als Hegeman. En dit productieproces op basis van ons succesproduct maakt het mogelijk een extra stap te zetten richting circulariteit. De FAAY-wand is met zijn eigen ontwikkelde bevestigingssysteem op basis van houten regels gemakkelijk te monteren en te demonteren, waarmee het in principe al een circulair product is. Straks kunnen wij gebruikte wandelementen op maat zagen om ze opnieuw op te bouwen tot Kingsize-wand.”

Prefab wandelementen

(Beeld Rik van Dieren)

‘Kwaliteit wint altijd’
Mark Faay ziet een nieuwe bouwindustrie ontstaan, waarin producenten elkaar op basis van respect en gelijkwaardigheid vinden om het product als totaal te verbeteren. De markt vraagt erom – op verschillende manieren, aldus Faay. “Er zijn steeds minder handjes beschikbaar voor de montage. De bouwtijd moet kort zijn en de toekomstige Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen vraagt van producenten steeds meer certificaten. Wij trekken daarom, bijvoorbeeld richting toetsingsinstanties als Efectis, samen op met producenten van deuren en kozijnen om de wand als constructie te testen. Sowieso een goede ontwikkeling, want kwaliteit wint altijd. Daarbij komt dat de productie van grotere elementen vraagt om geïndustrialiseerde montage met kranen, waardoor massieve wandsystemen het ook in de montagefase gaan winnen van holle systemen op basis van gips en/of metalstud.” 

Prefab wandelementen

Damesmode winkel.

Terugkoopregelingen
Faay erkent dat het gewicht van de massieve elementen een nadeel is ten opzichte van holle systemen, “maar dat weegt niet op tegen de voordelen die er al zijn. Klanten als IKEA en Jumbo hebben vaak maar een aantal weken om een winkel te verbouwen; dat moet dus snel kunnen – met een wandproduct dat tegen een stootje kan; een wand waarop bedrijfsuitingen kunnen worden geplaatst en die ook weer gemakkelijk te demonteren is.” Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol, en dan gaat het bij de FAAY-wand niet alleen om het basismateriaal – een restproduct van de vlasteelt, maar ook om hergebruik. “Wij werken op dit moment terugkoopregelingen uit, waarbij de klant aan het eind van de levensduur van de elementen van FAAY een bepaald bedrag krijgt. Ook de afwerkingsmogelijkheden van de wanden wordt nog doorontwikkeld. Zo wordt het straks mogelijk een wand aan te bieden afgewerkt met kalk of leem. Naast het uitbouwen en opschalen van de huidige innovaties zien wij nog voldoende andere uitdagingen. De prefab-ontwikkeling is volop ingezet en remt ook niet meer af.”    

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: FAAY

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

PolluxflatEric van den Broek