Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
E-installatie  op maat van het project

E-installatie op maat van het project

De voornaamste E-installaties in Het Dok worden verzorgd door E.T.B. Cas Sombroek. De specialist in elektrotechniek en ICT uit Volendam voerde alle installaties uit binnen het prefab bouwsysteem, met uitzondering van de toegangscontrole-installaties, in twee van de drie torens ondersteund in bemensing door een onderaannemer. “Met inachtneming van het bouwvolume en de coronamaatregelen hebben wij dit project in goede samenwerking en organisatie afgerond”, zegt projectleider Jaap Tol.

De werkzaamheden voor de E-installaties van een onderkelderd hoogbouwcomplex (met een plint van 150 meter lengte en 449 appartementen) waren uitdagend te noemen in tijd. Tol: “Het blijft betonbouw, waardoor handmatig gemonteerd diende te worden, op de centraaldozen en de blikseminstallatie na (meegenomen in de prefab productie; red.). Logistiek en planningstechnisch waren de werkzaamheden prima geregeld met de hoofdaannemer en de andere installateurs.” Voor de aanvoer van mens en materiaal was een oppersteiger gerealiseerd, zodat het prefab hoogbouwsegment vrijwel steigerloos kon worden gebouwd. “Ook de bouwverlichting was al geregeld voorafgaand aan de montage.”

Installatievloeren

Met beperkende maatregelen betekent dat wel: minder mensen op de bouwlift, waardoor in de uitvoeringsfase (2020-2022) extra bemensing nodig was wanneer het kon. E.T.B. Cas Sombroek schakelde de vijf eigen mensen op voor twee van de drie hoogbouwtorens, ondersteund door een collega-installateur in onderaanneming. “Op wat inregelpunten na hebben wij het werk in april dit jaar opgeleverd.” De E-installateur voerde alle reguliere installaties uit met uitzondering van de toegangscontrolesystemen (o.a. verlichting, intercom, PV-installatie en CCTV-installatie) in zowel de parkeerkelder, de commerciële plint als de woontorens. “De centraaldozen voor de appartementen zijn mee gestort in de prefab betonnen Bestcon-vloeren, waarin het belangrijkste leidingwerk is opgenomen. Onze werkzaamheden sloten goed aan op het proces”, besluit Tol.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details