Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een CHA-monoblock wordt omhoog gehesen.

Duurzame uitbreiding voor Grijze Silo in Deventer

De markante grijze graansilo in het Deventer Havenkwartier is in 2015 getransformeerd van een vervallen blikvanger tot een modern stadsicoon. De begane grond, waar in het verleden de vrachtwagens werden volgestort met graan, is in 2017 omgebouwd tot een modern kantoor en atelier voor de interieurarchitecten, architecten en bouwkundigen van Studio Groen+Schild. Helemaal bovenin de silo is bovendien een uniek appartement ingericht met prachtig uitzicht over de IJssel, de landelijke omgeving en de historische binnenstad. Naast een toekomstbestendig ontwerp en de toepassing van circulaire bouwmaterialen is nadrukkelijk aandacht besteed aan energiezuinigheid. De Grijze Silo functioneert all-electric, wat tevens geldt voor de recente uitbreiding. Zowel in de bestaande silo als de nieuwe woon-/werkunits zorgen de lucht/water-warmtepompen en WTW ventilatie-units van WOLF Energiesystemen voor een behaaglijk en gezond binnenklimaat.

Martijn Heeringa verzorgt de inbedrijfstelling van de WOLF-installatie in de Grijze Silo.

Met een hoogte van 51 meter is de Grijze Silo uit 1961 één van de beeldbepalende gebouwen in de skyline van Deventer. Ook is het gebouw van grote cultuurhistorische waarde. Daarom ging de gemeente Deventer op zoek naar kopers die de silo wilden opknappen en behouden voor de stad. Deze kopers vonden zij in Anjo van den Brink en José van de Griendt. Onder hun bezielende leiding is de Grijze Silo grondig gerenoveerd, zonder in te boeten aan industriële schoonheid. Historische elementen zorgen nog altijd voor een bijzondere look & feel die, mede dankzij de systemen van WOLF, hand in hand gaat met modern wooncomfort.

Duurzaam en slim

De keuze voor WOLF Energiesystemen in dit project was een logische, volgens Van den Brink. “De markt kent verschillende systeemleveranciers voor verwarming, koeling en ventilatie. Wij zijn met een aantal hiervan in gesprek gegaan, waarbij WOLF opviel als een flexibele organisatie waarmee je makkelijk kunt communiceren. De lijnen met engineer/adviseur duurzame totaalsystemen Maarten Ouwehand en zijn collega’s waren kort. Bovendien sloten de specificaties van de WOLF systemen perfect aan bij onze wensen. En hoewel WOLF destijds meer op lucht georiënteerd was dan op verwarming, kon de warmtepomp zich qua specificaties en prestaties meten met alternatieve systemen in de markt. De meeste systemen werden zelfs overtroffen! Onze ambitie was om een duurzaam en slim gebouw te realiseren. De WOLF systemen sluiten hier perfect op aan. Dankzij de bedieningsapp kunnen de klimaatcondities eenvoudig op afstand worden geregeld. Hierdoor wordt energieverspilling voorkomen.”

De samenwerking en technieken gaven zoveel vertrouwen, dat tijdens de recente uitbreiding opnieuw voor WOLF werd gekozen. “Een vriend van ons was op zoek naar woonruimte. Bovendien was Studio Groen+Schild toe aan uitbreiding voor het team van Groen&Schild Wonen, dat zich richt op het bouwen en verbouwen van woningen. Daarom hebben we besloten om een tweetal zelfstandige en all-electric woon-/werkunits toe te voegen op eerste verdiepingsniveau, die de Grijze Silo zowel in functie als uitstraling versterken.” Begin februari is de uitbreiding opgeleverd.

Voor de klimatisering van het architectenkantoor is in 2017 gekozen voor een WOLF BWL-1S split lucht/water-warmtepomp, een WOLF CFL WTW-unit met change-over-batterij en CO2-regeling, meerdere menggroepen voor ruimtetemperatuurregeling en een LinkPro communicatiesysteem voor bediening via de WOLF app en portal. Voor het appartement is eveneens gekozen voor een WOLF BWL-1S split lucht/water-warmtepomp, in combinatie met een meerlaags BSP-W1000 buffervat met FWS-2-80 verswaterstation, 6 TopSon zonnecollectoren, CWL woonhuisventilatie-units, een excellent luchtverdeelsysteem, meerdere menggroepen voor ruimtetemperatuurregeling en een LinkHome communicatiesysteem. “Daarnaast participeren we via Deventer Energie Coöperatie in zonne- en windenergie”, aldus Van den Brink. “‘Onze’ 36 zonnepanelen liggen op het dak van een naburig bedrijfspand en we hebben participaties in één van de windmolens langs de A1.”

Van links naar rechts: het CHC warmtepompcentrum, de CHA-monoblock en de CWL-2 woonhuisventilatie.

CHC-warmtepompcentrum met monoblock warmtepomp

In 2019, tussen de transformatie en uitbreiding van de Grijze Silo, werd de nieuwste warmtepomp van WOLF geïntroduceerd: de CHA-Monoblock warmtepomp. “Deze warmtepomp onderscheidt zich door een zeer hoog rendement, een uiterst stille werking en een eenvoudige installatie”, aldus Ouwehand. “Eigenschappen die ook in dit project overtuigden.” Van den Brink: “Omdat de Grijze Silo all-electric functioneert, hebben wij baat bij een efficiënt systeem met een minimaal stroomverbruik en een minimale aanloopspanning. Bovendien maakt de CHA-Monoblock warmtepomp gebruik van het milieuvriendelijke koudemiddel R290 (GWP = 3). Een mooie bonus zijn de esthetische keuzes die WOLF bij de ontwikkeling van de warmtepomp heeft gemaakt. Dankzij de grijze kleurstelling valt het buitendeel beter weg op de gevel. Het nieuwe systeem bevalt uitstekend. De prestaties in geluid en opbrengst zijn zelfs zo goed, dat we overwegen om het systeem uit 2017 te vervangen.”

Om een optimale functionaliteit en flexibiliteit te borgen, zijn beide woon-/werkunits voorzien van een warmtepomp in warmwateruitvoering. “De CHA-Monoblock warmtepomp maakt onderdeel uit van ons CHC-warmtepompcentrum; een modulaire en compacte binnenopstelling waarin warm water voorraadvat, expansievat, pomp en alle regeltechniek slim geïntegreerd zijn”, aldus Ouwehand. “Door twee units te installeren in plaats van één kunnen gebruikers onafhankelijk van elkaar hun binnenklimaat regelen. Het warmtepompcentrum is gekoppeld aan een WOLF CWL-2 balansventilatiesysteem met WTW en vochtigheidssensor. Beide systemen kunnen zowel via de bedieningsmodule als WOLF app worden ingeregeld en bediend. Zo garanderen we ook op dit vlak maximaal comfort en gebruikersgemak.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details