Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzame stelkozijnen voor groene torens Wonderwoods
In totaal produceerde en leverde Construction Care 750 stelkozijnen voor Wonderwoods, in afmetingen van 2 x 2 tot 8,5 x 2,66 meter.

Duurzame stelkozijnen voor groene torens Wonderwoods

In Utrecht bouwt Construction Care B.V. in opdracht van bouwcombinatie Wonderwoods VOF (Kondor Wessels Amsterdam | Boele & van Eesteren) mee aan de ‘gezonde stad’. Project Wonderwoods omvat de bouw van twee groene torens van 105 en 70 meter hoog, die verbonden worden door een ondergrondse parkeergarage. De duurzame torens, met een gezamenlijke oppervlakte van circa 81.000 m2 en een BREEAM ‘Excellent’ ambitie voor de kantoren, zullen de aanblik van het Jaarbeurskwartier een positieve impuls geven.

Construction Care uit Nigtevecht produceert en levert hoogwaardige kunststof stelkozijnen/instortkaders, in opdracht van met name de grote bouwpartijen. “Onze contacten starten veelal met de bouwkundig aannemer, die zijn gebouwen steeds vaker uitvoert in prefab (sandwich)beton”, vertelt Managing Director Freek Drop. “Hierbij wordt steeds vaker gekozen voor kunststof stelkozijnen, die ten opzichte van bijvoorbeeld traditioneel hout grote voordelen bieden. Zowel tijdens de productie, montage als levensduur van het gebouw.”

In de MVSA-toren is het deel met de sandwichbetonnen gevelelementen voorzien van kunststof stelkozijnen.

Stabiliteit en zekerheid

Wie kiest voor de kunststof stelkozijnen van Construction Care, kiest voor stabiliteit en zekerheid. “Maar ook voor uitstekende prestaties op het gebied van wind- en waterdichtheid, brandveiligheid en duurzaamheid”, aldus Drop. “Onze stelkozijnen zijn ongevoelig voor vocht en kunnen niet rotten en/of schimmelen. De hoge kwaliteit blijft te allen tijde behouden. Ook als de spouw iets langer open blijft. Een gesloten productie – waarbij restmaterialen actief worden ingezameld, vermalen en geëxtrudeerd tot nieuwe profielen – brengt deze duurzame eigenschappen naar het allerhoogste niveau.“

De instortkaders zijn gegarandeerd UV-bestendig én voldoen aan brandklasse B (moeilijk ontvlambaar en brandvertragend).

Goede afstemming

Alle kunststof stelkozijnen van Construction Care worden kant-en-klaar en exact op maat geleverd. “Om een optimale aansluiting en lucht- en waterdichting te garanderen, is een goede afstemming essentieel”, benadrukt Drop. “Onder andere in project Wonderwoods wordt hier perfect op geanticipeerd. We zijn al twee jaar voor de projectgunning betrokken, om mee te denken over de geveldetaillering. Ook participeren we in de gevelengineering. Zowel in 2D als in 3D en in nauwe samenwerking met de bouwcombinatie, constructeur, betonfabrikant en aluminium gevelleverancier. We hebben reeds in een vroeg stadium stelkozijnmateriaal beschikbaar gesteld aan de prefab betonfabriek voor een mock-up. Bovendien hebben we van tevoren de planning afgestemd: wanneer zijn de eerste stelkozijnen nodig? In welke hoeveelheden? En in welke volgorde?”

In maart 2021 kreeg Construction Care de productie en levering van de kunststof stelkozijnen gegund. “Twee maanden later al moesten we de eerste stelkozijnelementen leveren.” De hoogste toren, naar een ontwerp van Stefano Boeri Architetti, krijgt een gecombineerde gevel van houtskeletbouw (lange gevels) en prefab sandwichbeton (korte gevels). “De ramen in de korte gevels zijn verankerd in onze stelkozijnen, die in vijf verschillende maatvoeringen zijn geleverd”, aldus Drop. Een grotere uitdaging volgens hem vormde de tweede toren, van de hand van MVSA Architects, waarvan alle sandwichbetonnen gevelelementen zijn voorzien van kunststof stelkozijnen. “Vrijwel geen kunststof kozijnelement is gelijk. En ook de productievolgorde loopt qua maatvoering door elkaar. Dit stelde specifieke eisen aan onze leveringen, waarin we uitstekend zijn geslaagd.” Naast de standaard stelkozijnen mocht Construction Care ook de gebogen hoekelementen leveren. “Ook dit specifieke onderdeel is heel goed verlopen.” 

De Boeri-toren krijgt een gecombineerde gevel van houtskeletbouw (lange gevels) en prefab sandwichbeton (korte gevels).

Optimale lucht- en waterdichting

In totaal produceerde en leverde Construction Care 750 stelkozijnen voor Wonderwoods, in afmetingen van 2 x 2 tot 8,5 x 2,66 meter. “De volledig naadloze stelkozijnen werden just-in-time geleverd, inclusief álle benodigdheden om ze lucht- en waterdicht in te storten.” Als voorbeeld noemt Drop de afdichtingsbanden, om de naad tussen het beton en stelkozijn aan de voorzijde duurzaam af te dichten. Maar ook de instortbanden, die de lucht- en waterdichting naar binnen toe garanderen. “Een kunststof hoekprofiel met opstaande rand zorgt voor een uitgekiende waterkering bovenlangs. Hiermee wordt voorkomen dat vocht dat onverhoopt tóch in de spouw terechtkomt, via de bovenkant van het stelkozijn naar binnen kan lopen.”

Vinger aan de pols

Onderdeel van de levering is ook een verankeringsberekening. “Hiervoor werken we samen met een vaste constructeur: Klaas Schoustra van Arsycon Glas en Geveladvies. Op basis van o.a. de gekozen profielen, inbouwdetails en het kozijngewicht per m2 berekenen wij exact op welke manier én posities onze stelkozijnen verankerd moeten worden. Deze berekening wordt vooraf ter goedkeuring aangeleverd bij de hoofdconstructeur. De posities voor de instortankers worden bovendien duidelijk gemarkeerd op de stelkozijnen, waardoor zij probleemloos in het instortproces kunnen worden meegenomen.” Ook tijdens dit proces houdt Construction Care een vinger aan de pols: gaat het proces sneller of langzamer dan gedacht? En wat betekent dit voor de leveringen? Maar ook: is er sprake van uitval door beschadigde of kapotte stelkozijnen? “Door dit tijdig inzichtelijk te maken, voorkomen we dat processen stil komen te liggen.” Eind augustus zijn de laatste kunststof kozijnelementen elementen geleverd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details