Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Klimaatadaptief en natuurinclusief.

Duurzame stadsdistributie, appeltje biertje!

Voor het nieuwe stadsdistributiecentrum van Nabuurs in Osdorp bouwde Heembouw een klimaatadaptief en natuurinclusief gebouw. Arnold van Berkel, senior werkvoorbereider en Hung Tran, senior architect bij Heembouw Architecten vertellen hoe ze er samen voor gezorgd hebben dat dit een project met toegevoegde waarde is.

Het door Nabuurs Logistiek ontwikkelde stadsdistributiecentrum voorziet de horeca van Amsterdam van hun bieren en dranken. Met de voorzijde aan de Etnastraat, zie je al direct dat het een heel mooi gebouw is. Maar ook op duurzaamheidsvlak scoort dit project veel punten. “Een natuurinclusief gebouw dat een bijdrage levert aan de omgeving, dat ligt in lijn met de duurzaamheidsvisie van huurder AB InBev. Zo heeft het project onder andere een BREEAM ‘Very good’ certificaat.”

Duurzame koplopers

Grond in Amsterdam is schaars, en gebouwen zijn vaak niet goed voor de kwaliteit van de buitenruimte. “Daar hebben we op ingespeeld, door te kijken naar hoe we deze gebouwen zo goed mogelijk kunnen ontwerpen. In dit geval betekent dat duurzaamheid, in de vorm van een value added plan. Het gaat hierbij om de vraag: wat voegen wij toe aan deze plek, behalve voor de logistiek?”

Daarom koos Heembouw voor zonnepanelen, een groen dak tegen hittestress én inheemse natuursoorten om de biodiversiteit te vergroten. “We hebben ook een paddenpoel en vogel- en vleermuiskastjes geplaatst. Met halfverharding vangen we meer water op. Daarnaast hebben we een eigen ontworpen insectenhotel met hergebruikte materialen van wijn- en whiskeyvaten, bamboe en riet uit de buurt.” De materialen zijn geschikt voor hergebruik. Zo’n 80 procent van de gevels bestaat uit circulaire sandwichpanelen. “De norm voor de Milieu Impact Gebouw (MPG) is 1 of lager, en door al deze zaken is de MPG van het gebouw 0,7. Dit betekent dat de milieubelasting van het gebouw ruim onder de norm ligt.”

Van eisen tot één kloppend geheel

Het beeldkwaliteitsplan van Business Park Amsterdam Osdorp heeft strenge eisen voor het gebouwontwerp en de inrichting van het terrein. Vanuit de Etnastraat is het parkeren uit het zicht gehaald door een groen talud en de gevel is aan deze zijde transparant en open dankzij hoge glasvlakken. Tran vertelt dat de sprinklertank ín het gebouw zit. “De kantine zit om de tank heen, met aan alle kanten glas. Naast de kantine en het kantoor is een dakterras gerealiseerd. Zo hebben we waarde toegevoegd voor de medewerkers: vriendelijker, meer sociale veiligheid, minder gesloten en meer groen.” De afgeronde vormen van het kader en de grasvlakken van het kantoor maken het gebouw eleganter, vindt hij. “Het is een knipoog naar de ronde vormgeving van de blikjes en bierflessen waar AB Inbev zijn producten in verpakt.”

Duurzame plekken waar mensen willen zijn

Ontwikkelaar Nabuurs kwam bij Heembouw terecht door eerdere succesvolle projecten. “Heembouw realiseert vrij snel. De handtekeningen werden in juli 2022 gezet en de oplevering was in mei 2023. We werken erg klantgericht en denken graag mee. Om bovengenoemde allemaal goed en snel te realiseren hebben we een aantal strategische partnerschappen gesloten, zoals met SPIE voor de sprinklerinstallatie. Maar voor ook de rondingen in het glas, vanuit onze partner Portalume. Hiervoor vertrouwden we op onze partners, om de haalbaarheid te onderzoeken. Zo werkten we samen toe
naar een mooi resultaat.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Nabuurs DC Amsterdam BV
  • Architect Heembouw Architecten BV
  • Constructeur Samen advies & engineering BV
  • Aannemer Heembouw Bedrijfsruimten West BV
  • Installaties Van den Pol (E), Vink Installatiegroep (W), Loodgietersbedrijf Vesseur (S) en SPIE (sprinkler)
  • Bouwperiode juli 2022 – mei 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details