Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzame schoolverlichting wordt verplicht

Duurzame schoolverlichting wordt verplicht

Dat schoolbesturen flink kunnen besparen door over te stappen op LED-verlichting, is bekend. Maar nu de Wet Milieubeheer hen verplicht om deze stap naar verduurzaming te nemen, rijzen er toch vragen. Bestled geeft aan hoe schoolbesturen dit het best kunnen aanpakken.

Door de overstap naar LED-verlichting kunnen scholen tot 65% besparen op hun bestaande energierekening. Met extra faciliteiten zoals sensoren kan dit percentage oplopen tot 80%. “Dat zijn forse bedragen in de onderwijswereld”, weet Brent Compeer, lichtspecialist van Bestled uit Waddinxveen.

Het lichtadviesplan geeft aan waar werklicht nodig is en
waar sfeerlicht volstaat.

 

Om schoolbesturen te adviseren in de overstap, biedt Bestled een lichtadvies dat inzicht geeft in de materie. Dit lichtadviesplan begint met een inventarisatie van de wensen. Vragen als ‘In welke ruimtes is altijd licht nodig?’, ‘Waar moet het licht vanzelf uitgaan?’, ‘Waar is werklicht nodig en waar volstaat sfeerlicht?’ en ‘Is een dag-/nachtschakeling handig?’, maken de behoeftes duidelijk. “Hiermee maken onze lichtspecialisten een passend lichtplan en een advies-op-maat”, vertelt Compeer. “Natuurlijk bepaalt de school hoever zij wil gaan, zolang de ruimtes maar voldoen aan de laatste normen voor klaslokalen.”

Positieve effecten

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen, dat goede verlichting niet alleen een positief effect heeft op het milieu, de energierekening, het concentratievermogen en de productiviteit van de leerlingen, maar ook op de werksfeer. Leerlingen van scholen met een goed lichtplan gaan bovendien milieubewuster met kunstlicht om. Compeer: “Dat zijn toch genoeg redenen om in gesprek te gaan met de lichtadviseurs van Bestled.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details