Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzame, representatieve verlichting in een open onderwijssetting
Hoe voorzie je een open en transparant gebouw met een elf meter hoge vide van de juiste verlichting? (Beeld: Egbert de Boer)

Duurzame, representatieve verlichting in een open onderwijssetting

Sylvania leverde uiteenlopende armaturen voor het schoolgebouw. In het voortraject was de lichtfabrikant betrokken bij het verlichtingsadvies en het opstellen en uitwerken van het lichtplan. “In april 2019 vroeg Binx Smartility ons om mee te denken over de verlichting van het Almende College Laudis”, vertelt senior project engineer Henny Stemerdink van Sylvania. “Naast de geldende verlichtingsnormen vormde de open onderwijssetting van het schoolgebouw een belangrijk uitgangspunt. Het bijzondere hieraan is dat de circulatieruimtes tevens dienst doen als leer- en werkplekken. Het hele gebouw wordt gezien als één onderwijsruimte. Dat vraagt om een andere verlichtingsaanpak dan bij een traditioneel schoolgebouw met gangen en klaslokalen.” Een ander belangrijk uitgangspunt dat Sylvania in het advies en lichtplan meenam, is het duurzame karakter van het schoolgebouw.

Efficiënte en energiezuinige Ascent LED-downlight.

LED-panelen, downlights en spots

Tot eind juni 2020 werkte Sylvania, in samenspraak met Binx Smartility, het lichtplan tot in de puntjes uit. Daarna startte de uitvoering. Stemerdink: “Voor de open ruimten in het gebouw leverden we onze Start Flat PanelLED DALI. Deze armaturen zorgen voor een ruimtelijk en gelijkmatig lichtbeeld. Het atrium, het hart van het gebouw waar alle open ruimten samenkomen, is voorzien van de decoratieve Ascent LED-downlights. Extra aandacht vroeg de vide in het atrium in verband met de circa elf meter hoogte. De Expospot 90 met een lichtbundel van slechts 25 graden zorgt hier voor efficiënte en zeer representatieve verlichting. Voor de sanitaire ruimten leverden we de Insaver HO Topper LED met een IP44 beschermingsgraad,
speciaal voor gebruik in vochtige ruimten.”

De duurzaamheid van de verlichting zit met name in het gebruik van LED-armaturen met een hoge kwaliteitsgraad. Ook is aan de raamzijden consequent de daglichtafhankelijke lichtregeling toegepast.

Expospot 90 met een lichtbundel van 25 graden.

Zeer prettige samenwerking

“Een prachtig project”, blikt Stemerdink terug. “In wederom een meer dan prettige samenwerking met het team van Binx Smartility hebben we dit transparante en open schoolgebouw van duurzame, representatieve verlichting voorzien. Wij zijn samen met Binx Smartility zeer trots op het eindresultaat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details