Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Duurzame koudetechniek

IMG_7680
Ammoniak/CO2-installatie waarbij restwarmte wordt hergebruikt.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Van Kempen

28 oktober 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Op een duurzame en efficiënte manier exotische groenten en fruit rijpen, sorteren en verpakken, waarbij kwaliteit voorop staat. Daar draait het primair om bij Nature’s Pride in Maasdijk. Voor de uitbreiding van het bedrijfspand van de groente- en fruitimporteur verzorgt Van Kempen Koudetechniek de koelinstallaties, de regeltechniek en de isolatiewanden van de koel- en rijpcellen.

“Samen met De Vries en Verburg, Klimaatservice Holland en Mansveld Elektrotechniek vormen we het bouwteam”, vertelt Jan Vliet van Zante, directeur bij Van Kempen. “Met deze partijen realiseerden we in 2013 ook het huidige pand. Een vertrouwd samenwerkingsverband dus.”

De producten worden onder ideale omstandigheden bewaard.

Ideale omstandigheden

“Binnen het bouwteam denken we vanaf de ontwerpfase mee in het realiseren van de wensen en uitgangspunten van Nature’s Pride”, vervolgt Van Zante. “Het belangrijkste uitgangspunt betreft de producten. De groenten en vruchten moeten onder ideale omstandigheden bewaard, gerijpt en verwerkt worden. Tegelijkertijd moeten die processen zo efficiënt mogelijk verlopen. Hoe is de routing in het pand? Waar komt welke machine? Ook daar dachten we met elkaar over na. Bovendien geven we invulling aan de ambities van Nature’s Pride op het gebied van optimaal gebruikscomfort en duurzaamheid.”

Natuurlijke koudemiddelen

De koelinstallaties en voorzieningen die Van Kempen realiseert, houden de temperatuur in het pand op 4 tot 6 graden Celsius. De duurzaamheid zit in het lage energieverbruik en de toepassing van natuurlijke koudemiddelen. Van Zante licht toe: “We werken met ammoniak als koudemiddel en CO2 als koudedrager. In de installatie bevindt zich een warmteterugwinsysteem. Die zorgt ervoor dat de vrijkomende restwarmte hergebruikt wordt voor de verwarming van de rijpcellen en kantoorruimtes.”

Rijpcel.

Samenwerking cruciaal

Begin april dit jaar startte Van Kempen met het aanbrengen van de isolatiewanden. De oplevering volgt naar verwachting in oktober. “De planning is onze grootste uitdaging”, zegt Van Zante. “Om die te behalen, is samenwerking cruciaal. Wat dat betreft is het ideaal dat we dit werk in bouwteamverband uitvoeren. En dat iedereen in het bouwteam elkaar al kent. We weten wat we aan elkaar hebben en voelen ons verantwoordelijk voor elkaar. Dat werpt zijn vruchten af. Als één team vertalen we de wensen van de opdrachtgever naar een mooi, goed functionerend pand.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details