Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Conform de BREEAM-eisen worden de energiestromen straks in heel het pand gemonitord.

Duurzame installaties voor nieuwbouw DPG Media

In het voorjaar van 2024 neemt DPG Media haar intrek in een van de grootste hybride houten kantoorgebouwen ter wereld. Het markante nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam-OverAmstel moet bij oplevering voldoen aan de BREEAM-NL ‘Excellent’-criteria. De klimaatgebonden, sanitaire en regeltechnische installaties van Van Dorp projecten leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Van Dorp projecten is al in een vroeg stadium door BESIX Nederland bij de nieuwbouw betrokken. “In de voorbereidende fase hebben wij het technisch ontwerp van Arup uitgewerkt tot een uitvoeringsontwerp en realisatietekeningen”, vertelt projectmanager Hans Hueber. “Afgelopen december zijn we met de uitvoering gestart.” Belangrijk onderdeel van deze uitvoering is de realisatie van een WKO-systeem met een warmte- en koudedebiet van elk 216 m3/h. “Het WKO-systeem is gekoppeld aan drie warmtepompen en functioneert all-electric”, aldus Hueber. “Ondersteuning door cv-ketels of stadsverwarming is niet aan de orde.”

De klimaatgebonden, sanitaire en regeltechnische installaties van Van Dorp projecten leveren een belangrijke bijdrage aan de BREEAM-ambitie.

Het vele hout in het nieuwe hoofdkantoor heeft niet alleen een constructieve functie, maar is ook visueel aantrekkelijk. “Om te voorkomen dat het hout achter verlaagde installatieplafonds verdwijnt, zijn voor de afgifte van warmte en koude klimaatplafondeilanden uitgewerkt die op enkele plekken worden ondersteund door vloerconvectoren”, aldus Hueber. “Het cv- en gkw-distributiesysteem voor de klimaatplafonds wordt in prefab modules op de bouw aangeleverd, waar onze monteurs de assemblage verzorgen.” Omdat tussen de plafondeilanden zware houten balken liggen, was montage van luchtkanalen bijna niet mogelijk. “In plaats hiervan hebben de architect en adviseur een oplossing gevonden in de vloeren.” Alle verdiepingen worden voorzien van verhoogde vloeren. “Vanuit de schacht blazen we straks lucht via de vloerplenums de werk- en verblijfsruimten in. Om een goede luchtverdeling te borgen, zijn op strategische plekken in de vloeren vloerroosters met CO2-gestuurde luchtklepmotoren voorzien.” 

In totaal zes luchtbehandelingskasten voorzien in de toevoer van verse lucht en afvoer van gebruikte lucht. Eén van deze kasten is specifiek bestemd voor de geluidsstudio’s op de begane grond, die afwijkende gebruiksperioden hebben. “Diverse studio’s zijn 24/7 in gebruik”, aldus Hueber. “Bovendien hebben we in deze ruimtes te maken met een hogere warmtelast en moeten de installaties uiterst stil functioneren. Met een eigen klimaatinstallatie geven wij ook hier perfect invulling aan.” Conform de BREEAM-eisen worden de energiestromen in heel het pand gemonitord.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details