Soendalaan
04:06
08-05-2018

Duurzame gevel als tweede huid

Twaalf portiekwoningen aan de Soendalaan in Vlaardingen mogen zich Nul-op-de-Meterwoning noemen. TU Delft en verschillende marktpartijen, waaronder BIK Bouw en Itho Daalderop, pasten hier het 2nd Skin-concept toe.

2nd Skin is een concept om bestaande woningen van een nieuwe, hoogwaardige gevel en duurzame installaties te voorzien. De werkzaamheden vinden hierbij zoveel mogelijk aan de buitenzijde plaats, zodat bewoners minimale overlast ondervinden. In het concept is ruime aandacht voor het vertalen van bewonersvragen in oplossingen.

Ketensamenwerking
Als partner van Climate-KIC verkreeg TU Delft een subsidie voor de ontwikkeling van een concept, dat substantieel bijdraagt aan het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Eén van de subsidie-eisen was dat het concept werd toegepast in een (pilot)project. “De TU benaderde ons anderhalf jaar geleden om daar invulling aan te geven”, vertelt directeur Onno de Wal van BIK Bouw. “Wij benaderden op onze beurt de partijen waarmee we prettig samenwerken: Sto Isoned voor de gevels, Kingspan voor de dakpanelen en Itho Daalderop voor de installaties.”     

Nul-op-de-Meter
Waterweg Wonen, al langer bezig met verduurzaming van vastgoed, had interesse in 2nd Skin en bood een project aan: het renoveren en verduurzamen van twaalf portiekwoningen aan de Soendalaan. Met name door de subsidie van Climate-KIC legde de woningcorporatie de lat nog hoger: naast zeer duurzaam was de wens om de jarenvijftigwoningen naar Nul-op-de-Meter (NOM) te brengen. Voor renovatie in gestapelde woningbouw is dit één van de eerste NOM-projecten in Nederland. 

Soendalaan

Multiboilersysteem
Om het complex is een tweede huid, de 2nd Skin, gezet voor isolatie en kierdichting. In de nieuwe kozijnen zit drielaags isolatieglas. Op het dak liggen zonnepanelen. Die leveren genoeg energie voor alle installaties én het normale huishoudelijk gebruik van de bewoners. Bovendien zijn de woningen gasloos. Salesmanager Arco Knoester van Itho Daalderop licht toe: “Een multiboilersysteem zorgt voor verwarming en warm water. Hiertoe zijn lussen in de bodem geboord, op 175 meter diepte. Elke lus gaat gepaard met een warmtepomp, die de warmte uit de bodem haalt en daarvan een bruikbare temperatuur maakt voor drie woningen. Via een eigen voorraadvat en convectoren beschikken de bewoners over warm water, verwarming en koeling. Een gebalanceerd ventilatiesysteem houdt de luchtkwaliteit hoog, met behoud van 95% van de warmte.” In 2017 won Itho Daalderop met dit innovatieve project de Warmtepomp Award.

Wensen vertalen naar oplossingen
De bewoners werden al in een vroeg stadium bij de renovatie betrokken. De Wal: “We hielden eerst een informatieavond om de plannen uit te leggen, maar vooral ook om naar de wensen van de bewoners te luisteren. De eerste één-op-ééngesprekken hebben wij benut om informatie bij de bewoners op te halen. Deze informatie vertaalden we naar individuele en collectieve oplossingen. In een collectieve bijeenkomst zijn de vragen van de bewoners en de bedachte oplossingen aan de bewoners gepresenteerd.” 

Na de informatieavonden volgden wederom één-op-ééngesprekken. Hierin kregen de bewoners individueel uitgelegd wat zij konden verwachten. Van de werkzaamheden en eventuele overlast, maar ook van wonen in een NOM-woning. De Wal: “We vertelden bijvoorbeeld hoe je een woning met convectoren verwarmt, wat de beste manier is om te ventileren en dat je niet oneindig kunt douchen. We hebben veel tijd en energie gestoken in de communicatie met bewoners. Dat heeft geresulteerd in een prettige wisselwerking en een soepel verloop van de werkzaamheden.” 

Soendalaan

Concept optimaliseren
De samenwerking met de ketenpartners en betrokken partijen verliep eveneens soepel. De Wal is goed te spreken over de wijze waarop elke partij, vanuit de eigen expertise, bijdroeg en verantwoordelijkheid nam. “Deze samenwerking vormt een prima basis voor de volgende 2nd Skin-projecten. In de Soendalaan gaan we nog 183 woningen verduurzamen. Een verbeterpunt is dat we de kozijnen nog sneller gaan vervangen.” Knoester voegt toe: “Tevens onderzoeken we of we één blok met lucht/water-warmtepompen kunnen uitrusten. Hierdoor kunnen we beide warmtepompoplossingen monitoren en de prestaties vergelijken. Zo optimaliseren we het concept steeds verder.” 

i-project-infov3Projectinfo

Geïsoleerde dakpanelen: duurzaam, praktisch en esthetisch
Als ketenpartner van BIK Bouw levert Kingspan de geïsoleerde dakpanelen voor het 2nd Skin-concept. Zo ook voor de twaalf woningen aan de Soendalaan. 

“BIK Bouw brengt de ketensamenwerking op een prettige manier in de praktijk”, zegt Business Development Manager Patrick Theelen van Kingspan. “We zitten vanaf het begin met alle partners om tafel en we bepalen samen de aanpak. En vanuit de intentie om langdurig met elkaar samen te werken, kunnen we het concept en het proces continu optimaliseren.” 

60 minuten brandwerend
De sandwichpanelen die Kingspan levert, vinden hun oorsprong in industriële prefab toepassingen. Het betreft lichte, slanke dakpanelen met hoge isolatiewaarden en een hoge luchtdichtheid. De panelen zijn getest op 60 minuten brandwerendheid. Mede dankzij de QuadCore™ isolatietechnologie zijn zij 60 minuten brandwerend.

Strakker geheel
“Om de panelen geschikt te maken voor het 2nd Skin-concept, is de detaillering verfijnd voor toepassing in de woningbouw”, zegt Theelen. “Zo kun je er snel en eenvoudig zonnepanelen op monteren, goten aan hangen en dakramen integreren. Wat ik leuk vind, is dat de bewoners de uitstraling van de panelen ook mooi vinden. Ze vormen een strakker geheel met de zonnepanelen dan dakpannen.” 

Minimale hinder
De dakpanelen zijn van buitenaf op het bestaande dakbeschot aangebracht. Theelen: “Onze partner Acoma was daardoor in staat het dak van de twaalf woningen aan de Soendalaan in vier dagen te vervangen. Hierdoor boden we de woningcorporatie veel efficiëntie en de bewoners zeer weinig overlast.”

Soendalaan


Beproefde buitengevelisolatie
Buitengevelisolatie vormt een belangrijk onderdeel in 2nd Skin, het verduurzamingsconcept van BIK Bouw in samenwerking met diverse ketenpartners.

Ketenpartner voor de gevels van de twaalf Nul-op-de-Meterwoningen aan de Soendalaan was Sto Isoned. De specialist in gevelisolatiesystemen paste hier StoTherm Classic toe: een bewezen buitengevelisolatiesysteem dat wereldwijd op meer dan honderd miljoen vierkante meters is toegepast.

Isolatie en afwerking
Niels Kempen, projectmanager bij Sto Isoned, licht het systeem toe: “Op de bestaande gevel, in dit geval van metselwerk, verlijmen we platen van polystyreen. Op die platen brengen we een spanningsverdelende laag aan. Vervolgens kan de vormgever kiezen uit een ruim assortiment gevelbekledingen, van sierpleister tot aan natuursteen.” KAW Architecten, de architect van de Soendalaan, koos voor witte sierpleister met een korrel van 1,5 millimeter. De plint is uitgevoerd in bruinrode minerale steenstrips. Dit zijn lichte, onderhoudsarme steenstrips die duurzaam geproduceerd zijn en tegelijkertijd het bakstenen uiterlijk hebben.

On site
Omdat de gevelisolatie aan de buitenzijde wordt aangebracht, leveren de bewoners geen woonruimte in. Bovendien ondervinden de bewoners minimale overlast van de werkzaamheden. Kempen: “Een ander voordeel van het systeem is de vlakke afwerking op de gevel. Dit leverde een esthetisch beter resultaat op dan met geprefabriceerde panelen, waarbij elementovergangen te zien zijn. Met oog op het ontwerp is er bewust gekozen om het gevelisolatiesysteem in het werk aan te brengen, in plaats van te prefabriceren.” 

Upgrade Indische Buurt
Buitengevelisolatie-applicateur IJsselmonde uit Rotterdam bracht het systeem op de gevel aan. Dit applicatiebedrijf werkt uitsluitend met Sto-producten. Hun ruime kennis van en ervaring met de producten draagt bij aan een kwalitatief hoog eindresultaat. Omdat het in deze pilot om twaalf woningen ging, was de doorlooptijd kort. “Na deze woningen volgen nog 183 woningen”, aldus Kempen. “De Indische Buurt in Vlaardingen krijgt daarmee een energetische, maar zeker ook esthetische upgrade.” 

Soendalaan


Bouwinfo
Conceptontwikkeling TU Delft, Delft
Subsidieverstrekker Climate-KIC, Utrecht
Opdrachtgever Waterweg Wonen, Vlaardingen
Architect KAW Architecten, Rotterdam
Installateur Giesbers & van der Graaf B.V., Rotterdam
Applicatie buitengevel IJsselmonde, Rotterdam
Applicatie dakpanelen Dak- & Wandbeplating Acoma BV, Duiven
Aannemer BIK Bouw, Barendrecht
Ketenpartners Sto Isoned, Tiel (gevels), Kingspan, Tiel (dakpanelen), Itho Daalderop, Schiedam (installaties)
Bouwperiode oktober 2017 – februari 2018

Tekst | Patricia van der Beek  Beeld | Bik Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Over Kingspan Geïsoleerde panelen

Stedenbouw partners

Unibouw BVPicnic