Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzame en CO2-neutrale fabriek voor producent van verse sappen en smoothies: ‘De Blender’ is bijna klaar voor de start
De staalconstructie bestaat voor bijna 80% uit duurzame en recyclebare materialen.

Duurzame en CO2-neutrale fabriek voor producent van verse sappen en smoothies: ‘De Blender’ is bijna klaar voor de start

Bovendien zijn tal van slimme manieren bedacht om het energieverbruik te minimaliseren, zoals hergebruik van warmte. Met industrie- en havengebied De Europoort in Rotterdam als thuisbasis hoeven alle ingrediënten en producten een stuk minder afstand af te leggen, waardoor de CO2-uitstoot beperkt blijft. De ingrediënten die nog wel kilometers moeten maken, krijgen een lift in ’s werelds eerste elektrische en uitstootvrije vrachtwagens. Wanneer alles volgens plan verloopt, zal de Blender de totale koolstofvoetafdruk van innocent straks met 10 procent verlagen. Genoeg daglichttoetreding, een optimale luchtkwaliteit en een uitgekiende temperatuurcontrole maken van de nieuwbouw bovendien een geweldige werkplek voor de medewerkers én de eerste WELL-gecertificeerde fabriek ter wereld.

De Blender moet hét voorbeeld worden van een duurzame fabriek en andere bedrijven stimuleren om nog een stap extra te zetten wanneer zij zelf een fabriek bouwen. Nog dit najaar moeten de eerste flesjes van de band van de fabriek rollen. Waar Schipper Vloeren de onderbouw van de Blender realiseerde, verzorgt B-Built de volledige bovenbouw. “Als co-bouwer van innocent drinks zijn wij verantwoordelijk voor onder andere de staalconstructie, verdiepingsvloeren, binnenwanden, ramen en deuren, dakbedekking en gevelafwerking”, vertelt projectmanager Willie Lievense. “Inmiddels is de bouw voor 90% gevorderd. Komende zomer leveren we onze werkzaamheden op.”

De buiten- en binnenwanden van de nieuwbouw worden uitgevoerd met sandwichpanelen.

Een staalconstructie in 10 weken

“Met de esthetische ontwerpen als onderlegger en in nauwe samenwerking met onze partner Van den Brink Staalbouw hebben wij mee-geëngineerd aan de staalconstructie”, vertelt Lievense. “Vervolgens kregen we ook de rest van de bovenbouw gegund. De staalconstructie moest in een recordtijd van 10 weken gerealiseerd worden. Een flinke uitdaging voor een distributiecentrum van bijna 20.000 m², waarin we echter uitstekend zijn geslaagd. Een spantconstructie met grote overspanningen voorziet in grote en vrij indeelbare ruimtes. Bovendien hebben we gezorgd voor een optimale aansluiting van de dak- en gevelbekledingen.”

Besparing op arbeid, materialen en CO2

Het complete dak van de Blender wordt voorzien van stalen dakplaten met isolatie en dakbedekking. De buiten- en binnenwanden van de nieuwbouw worden uitgevoerd met sandwichpanelen. Een bewuste keuze, volgens Lievense, omdat hiermee in korte tijd een goed geïsoleerde gevel gerealiseerd kan worden, zonder risico op koudebruggen. “Een deel van de sandwichpanelen is brandwerend uitgevoerd en beschikt over een steenwol isolatiekern”, vertelt hij. “Op de buitengevels zijn horizontale sandwichpanelen van Kingspan gemonteerd, die onzichtbaar zijn bevestigd en gevuld zijn met een Polyisocyanuraat (PIR) hardschuim. Hiermee sluiten we perfect aan bij de CO2-neutrale ambitie van innocent drinks.    

Door te kiezen voor sandwichpanelen kan namelijk flink bespaard worden op materialen, arbeid en dus CO2.” Ook de keuze voor een staalconstructie sluit hierop aan. “De constructie bestaat namelijk voor bijna 80% uit duurzame en recyclebare materialen. Van alle bouwmaterialen wordt exact vastgelegd wat, waar, hoe en waarom we het toepassen.”

Hoogwaardige nieuwbouw met hoge isolatiewaarden

Wanneer komende zomer het productiegebouw met bijbehorende warehouse wordt opgeleverd, beschikt innocent drinks over een hoogwaardige nieuwbouw met hoge isolatiewaarden. Onder andere hierdoor blijft het energieverbruik beperkt, aldus Lievense. “Voor de energievraag die overblijft, worden duurzame energiebronnen zoals eigen zonnepanelen en off-site windmolens ingezet. Deze installaties zullen in een later stadium worden toegevoegd.” Enkele weken voor de oplevering kijkt hij terug op een prettig verlopen maar ook zeer uitdagend project. Onder andere vanwege de korte doorlooptijden. “Dankzij een goede samenwerking en afstemming met Van den Brink Staalbouw, Mucon en alle overige bouwpartners echter hebben we ook dit project weer tot een succes kunnen maken, met een zeer tevreden opdrachtgever als resultaat.” 

Projectinfo

Ruim 60 ton aan RVS leidingbruggen

In de Blender, de nieuwe smoothiefabriek van innocent drinks in Rotterdam, worden straks zo’n 400 miljoen flesjes gekoeld sap per jaar geproduceerd. Slim, efficiënt, duurzaam en met een minimale CO2-uitstoot.

Om alle vloeistoffen door de fabriek te transporteren, wordt een uitgebreid leidingnetwerk aangelegd. Deze leidingen worden gedragen door RVS pipe racks. In opdracht van co-bouwer B-Built heeft GP Stainless Group het ontwerp, de productie en de montage van de maatwerk leidingbruggen verzorgd. “B-Built was op zoek naar een vakkundige en flexibele partner met korte lijnen en korte doorlooptijden. Maar ook naar een bedrijf met voldoende slagkracht, om projecten van deze omvang in een kort tijdsbestek te realiseren”, vertelt Peter Keizer, mede-eigenaar van GP Stainless Group. “Op basis van de gebouwtekeningen en indelingsschetsen hebben wij de ontwerp- en productietekeningen voor alle leidingbruggen gemaakt. Vanwege de hoge kwaliteits- en voedselveiligheidseisen is gekozen voor RVS in plaats van staal. In een tijdsbestek van 12 weken hebben wij ruim 60 ton aan RVS verwerkt. Slechts 5 weken na de projectgunning werd de eerste lijn al geleverd en opgehangen aan de dakconstructie.”

Projectinfo

Veelzeggend visitekaartje

De Blender van innocent drinks wordt één van de eerste CO2-neutrale voedselfabrieken ter wereld. “Om dat mogelijk te maken, is het complex all-electric uitgevoerd met boilers en warmtepompen”, zegt Robbert Janzen, projectleider namens Van den Pol Elektrotechniek. “Daarvoor is een fors gedimensioneerde energie-installatie nodig. Alle benodigde energie wordt opgewekt door hernieuwbare bronnen, waaronder een zonnepark op eigen terrein en off-site windturbines. Beide elementen – energiegebruik en -opwekking – stemmen wij optimaal op elkaar af.”

Vertrouwen in expertise 

Naast de complete laagspanningsinstallatie en verlichting realiseert Van den Pol ook alle voedingen voor de machines. “Dankzij ons specialisme industriële automatisering zijn we vertrouwd met de specifieke eisen die gesteld worden aan de productie van voedsel. Een must bij een project als dit. De opdrachtgever heeft veel vertrouwen in onze expertise; dat werkt prettig.”

Duurzaamste van Nederland

Met de energieneutrale smoothiefabriek op de Maasvlakte benadrukt innocent drinks haar duurzame ambities, waarbij de drie P’s (People, Planet en Profit) naar het hoogste niveau worden getild. “Ook voor Van den Pol is het een veelzeggend visitekaartje”, stelt Janzen. “Het past bij het profiel als duurzaamste installateur van Nederland. Nul-op-de-Meterwoningen installeren we al geruime tijd. Maar dat we nu al een CO2-neutrale fabriek bouwen, was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. Het geeft aan hoe de verduurzaming versnelt.”

Bouwinfo

Bouwdirectie Integrated Food Projects (GB)
Architect Van Aken Architecten
Hoofdconstructeur Aronsohn
Co-bouwer onderbouw Schipper Vloeren
Co-bouwer bovenbouw B-Built
Staalconstructie Van den Brink Staalbouw, Barneveld
Wanden Mucon Benelux, Etten-Leur
Vloersystemen Ruys Vloeren

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details