Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Duurzame aluminium gevelbekleding en gevelvullende elementen voor NDC Jumbo’
“Hoe hoger het gehalte aan gerecycleerd post-consumer scrap, hoe beter voor onze steden en het milieu.”

‘Duurzame aluminium gevelbekleding en gevelvullende elementen voor NDC Jumbo’

Tijdens de bouw van het nationaal distributiecentrum (NDC) van Jumbo in Nieuwegein is waar mogelijk gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Naast de toepassing van beton, staal en kunststoffen met een hoge recyclebare waarde is op veel plekken aluminium toegepast. Bijvoorbeeld voor de gebouwgevel. In opdracht van Bouwbedrijf van de Ven is het NDC voorzien van aluminium puien. Voor het entreegebouw is gekozen voor aluminium vliesgevels die niet alleen grote overspanningen mogelijk maken, maar het geheel ook een moderne, strakke en slanke uitstraling geven. Bovendien zijn overal aluminium kozijnen, ramen en deuren toegepast. De vliesgevels, kozijnen, ramen en deuren zijn vervaardigd uit de aluminium profielsystemen van SAPA, onderdeel van Hydro Building Systems. Kozijn Garant stond in voor de productie, levering en montage van de systemen.

“Op basis van het ontwerp van architect Davinci Vastgoed hebben wij de bouwkundige tekenwerkzaamheden voor alle aluminium kozijnen, ramen, deuren en vliesgevels verzorgd. Inclusief bijbehorende bouwkundige details”, vertelt Rudy Heijligers, eigenaar van Kozijn Garant. “De werkvoorbereiders van Bouwbedrijf van de Ven hebben alle tekeningen gecontroleerd en waar nodig van feedback voorzien, waarna we nog enkele optimalisaties hebben doorgevoerd. Na akkoord door de aannemer zijn we direct met onze productie gestart.”

Minimale reststukken

Alle profielen zijn op lengtes van 6,5 en 7 meter in kratten bij de fabriek van Kozijn Garant in Cuijk aangeleverd, vertelt Heijligers. “Bij binnenkomst hebben we alle profielen uitgebreid gecontroleerd. Een zaagmachine heeft de producten vervolgens op maat gezaagd, waarbij een zaaglijst voor een juiste maatvoering zorgde. Alle profielen zijn hierbij zo efficiënt mogelijk verzaagd, waardoor reststukken en afval tot een minimum beperkt bleven.”

Flinke afmetingen, ook op moeilijk bereikbare plekken

Op de bewerkingsafdeling zijn onder meer de gaten geboord, sloten/afwateringen gefreesd en andere voorbereidende werkzaamheden verricht. “Vervolgens hebben we alle profielen in elkaar gezet met nokhoeken. Daarna zijn de rubbers en hang- en sluitwerkproducten aangebracht. Ook hebben we de ramen en deuren afgehangen, waarna de producten compleet en in één keer op het project zijn aangeleverd. Een vaste montagepartner heeft de kozijnen, ramen, deuren en vliesgevels in een uitgekiende bouwvolgorde gemonteerd en alle beglazingen aangebracht.” Daarbij werd hij met verschillende uitdagingen geconfronteerd, vertelt Heijligers. “In dit project hadden we te maken met grote glaspartijen van 1.250 mm breed en 4.500 mm hoog, die met een speciale kraan en plaatsrobot geplaatst moesten worden. Ook op de moeilijk bereikbare plekken, waarvoor we specifieke voorzieningen hebben moeten treffen. Dankzij een goede voorbereiding, planning en afstemming is de montage echter zonder problemen verlopen. Wij kijken dan ook terug op een prettig en goed verlopen project, waarin we zeer prettig met alle bouwpartners hebben samengewerkt.”

SAPA is één van de grotere leveranciers van aluminium bouwsystemen in Europa en maakt net als WICONA onderdeel uit van Hydro Building Systems, een systeemleverancier van aluminium ramen, deuren en gevelsystemen. Hydro Building Systems behoort tot de Hydro Groep, wereldleider in aluminium met 35.000 medewerkers in meer dan 40 landen. De Hydro Groep zet volop in op duurzaamheid en hergebruik van materialen.

“Dankzij een goede voorbereiding, planning en afstemming is de montage zonder problemen verlopen.”

Hydro CIRCAL voor systeemoplossingen

“Grondstoffen zijn eindig. Stedelijke ontwikkeling zonder hergebruik van materialen is vandaag de dag ondenkbaar”, vertelt Perry Hermans, Country Manager bij Hydro Building Systems Netherlands. “Niet voor niets is duurzaam verantwoord ondernemen ook de rode draad bij Hydro. We willen graag een leefbare samenleving creëren, door de ontwikkeling van innovatieve, duurzame producten en oplossingen. De Groep kiest er bewust voor om geen materialen te gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu en om de CO2-uitstoot tijdens het productieproces extreem laag te houden.”

Cradle-to-Cradle (C2C) of het hergebruiken van bestaande producten uit de maatschappij als grondstof voor een nieuw product, is prioriteit, vertelt hij. “Recent ontwikkelden wij het revolutionaire Hydro CIRCAL voor systeemoplossingen, één van de duurzaamste aluminium legeringen ter wereld. CIRCAL is aluminium van topkwaliteit dat voor 75% bestaat uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium (post-consumer scrap), gerecupereerd uit ramen en gevels van bestaande gebouwen.” 

Aluminium smelten voor nieuwe toepassingen verbruikt slechts 5% van de energie die nodig is voor de productie van primair aluminium, vertelt Hermans. “Dus hoe hoger het gehalte aan gerecycleerd post-consumer scrap, hoe beter voor onze steden en het milieu. Bovendien is aluminium oneindig recycleerbaar zonder verlies van kwaliteit en materiaaleigenschappen. Het productieproces is volledig traceerbaar en het product is gecertificeerd door een onafhankelijke instantie (DNV-GL). Hydro CIRCAL heeft de laagste CO2-voetafdruk ter wereld: ongeveer 2.0 kg CO2 (1.5 – 2.3 kg CO2) per kilo aluminium. Dit is 84% lager dan het wereldgemiddelde voor primaire winning.”

Duurzame certificering van gebouwen

Hydro’s duurzame systeemoplossingen garanderen projectontwikkelaars, architecten en investeerders dat hun projecten voldoen aan de vereisten van duurzame certificering. “Onze systemen zijn houder van de duurzame productpas van IFT Rosenheim en het Minergie label”, vertelt Hermans. “Met Hydro CIRCAL zullen de ontwerpen van onze bouwpartners reeds voldoen aan toekomstige normen en bouwcertificaten zoals LEED, BREEAM en DGNB. Hoe meer projecten gebouwd worden met duurzame aluminium systeemoplossingen, hoe meer we de ecobalans van het materiaal en het gebouw kunnen optimaliseren. Want één ding is zeker: het gebouw van de toekomst zal met hernieuwbare bronnen gerealiseerd worden. Hydro Building Systems Benelux is hierbij een betrouwbare partner.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details