Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Duurzaam wonen voor studenten en starters

©egbertdeboer.com-HR20220816-05542
Vanwege de binnenstedelijke locatie moest er met prefab en kant-en-klare producten gewerkt worden.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | egbertdeboer.com

21 september 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Woontorens De Kwekerij fase II opgeleverd

Aan de Burgemeester Fockema Andrealaan in Utrecht zijn 840 nieuwe huurwoningen voor studenten en starters gerealiseerd. Ontwikkelend bouwer Dura Vermeer Bouw Midden West heeft de eerste twee torens inmiddels opgeleverd. Vier lagere woontorens volgen in september. Inmiddels wonen er al 318 studenten in De Mammoet.

De Kwekerij bevindt zich op een voormalig KPN-terrein in Utrecht.

Project De Kwekerij ligt op een voormalig KPN-terrein waar in totaal 1.150 woningen worden gerealiseerd, in vier fases. Fase II wordt in september opgeleverd. Behalve woningen komen er in de zes kleurrijke woontorens een café, restaurant, expositieruimte, kantoorruimte, gemeenschappelijke fietsenberging en stalling voor scooters en motoren, evenals een gemeenschappelijke woonkeuken. De woontorens bestaan steeds uit woonlagen van vier tweekamerappartementen van 45 m2. Hier is plaats voor starters en studenten.

Geoffrey Verbrugge (links) en Machiel Peltenburg (rechts): de ‘bouwers’!

Kant-en-klare badkamers

Als gevolg van een aantal scopewijzigingen is de bouwtijd verlengd. Toch kijkt Machiel Peltenburg, projectleider bij Dura Vermeer, met een goed gevoel terug op de werkzaamheden. “We hebben het project op een innovatieve manier gerealiseerd. Iedereen had de focus om een snelle bouwtijd te realiseren en binnen alle afspraken hebben we het maximale eruit kunnen halen met elkaar.”

Een duidelijke rol was er weggelegd voor het prefabriceren en legoliseren van de gebouwen. Dat zorgde voor een snelle doorlooptijd met behoud van een goede kwaliteit. De gevelelementen en badkamerunits werden bijvoorbeeld vooraf vervaardigd, waarna ze kant-en-klaar geplaatst werden. “Binnen zes dagen werd elke woning voorzien van een badkamer. Daarna werden de woningen op een eenvoudige manier afgebouwd met zoveel mogelijke droge materialen. Hiermee konden we het tempo versnellen”, aldus Peltenburg. “Dit proces is niet alleen efficiënt, maar ook nog eens duurzaam. Vanwege de binnenstedelijke uitdagingen in de nabije omgeving, zoals een ziekenhuis, scholen en woningen en de minimale beschikbare ruimte om te bouwen, was een andere werkmethode noodzakelijk. In de ontwikkelfase is veel energie gestoken om samen met onze bouwteampartners het project in zoveel mogelijk kant-en-klare producten te ontwikkelen.”    

Arons en Glelauff architecten ontwierp de gebouwen.

Delen

Op de meeste daken van de woongebouwen liggen zonnepanelen voor de stroomvoorziening in de gebouwen. Enkele daken worden groen. Een voormalige atoombunker werd zo aangepast dat deze nu geschikt is als waterberging en vijver. Om voor een extra duurzame manier van leven te zorgen, kunnen de bewoners daarnaast gebruik maken van deelautos, -fietsen en -scooters. Peltenburg: “Hoe minder eigen vervoersmiddelen, hoe minder parkeervoorzieningen er nodig zijn. Daarmee blijft er ruimte over voor groen en water. We streven ernaar om minimaal twee BREEAM-sterren te halen.”

Als fase II gereed is, start Jebber met fase III, waarbij het voormalige KPN-gebouw wordt getransformeerd tot 600 huurwoningen. In 2025 moet alles, inclusief de inrichting van de buitenruimtes, klaar zijn. 

Energiezuinige liften voor alle woontorens van De Kwekerij

De zes woontorens van het gebied De Kwekerij in Utrecht hebben allemaal een lift van MP Liften. Deze liften zijn energiezuinig en mede gekozen omdat ze voldoen aan de BREEAM-eisen. Ze zijn uitgerust met de laatste technieken en voorzien van een modern interieur.

Het gaat om brancardliften met een hefvermogen van 1.000 kg met een VDI energieclassificatielabel A. Dat was een eis van opdrachtgever Dura Vermeer, vertelt accountmanager Geurt-Jan Heimensen van MP Liften. “Er is regeneratie in de lift gebouwd, waarmee stroom wordt teruggewonnen. De machinekamer bevindt zich overigens in de schacht en niet in de lift zelf.”

Als materiaal is gekozen voor roestvrij staal. Omdat elk gebouw één lift heeft, is het wel essentieel dat deze robuust zijn en een hoge bedrijfszekerheid bieden. Om de kwaliteit van het product te onderstrepen, is MP Liften dan ook de enige partij in de markt die zeven jaar garantie biedt. MP liften is een full service provider in de liftenmarkt voor installatie en beheer van liften.

Alle afbouwwerkzaamheden onder één dak

Zodra Dura Vermeer de ruwbouw van De Kwekerij heeft opgeleverd, neemt Habovo Groep de afbouwwerkzaamheden voor haar rekening. Dat begint met de dekvloeren, MS-wanden, stuc- en spackwerk en eindigt met akoestische plafonds, meterkasten en tegelwerk. Op de bouw worden alle werkzaamheden gecoördineerd door een eigen projectleider.

“De Habovo Groep behoort tot de grotere afbouwbedrijven van Nederland”, vertelt Jos Esselbrugge, commercieel directeur van de Habovo Groep. “Het bestaat uit een veertiental bedrijven die goed op elkaar ingespeeld zijn en opereren onder hun eigen naam. Alleen directie, financiën, HR en inkoop zijn centraal geregeld. Deze bedrijfsopbouw zorgt ervoor dat onze bedrijven primair met hun vak bezig zijn en dat binnen het bedrijf een schat aan kennis en ervaring aanwezig is, zowel in de afbouw van woningbouw als utiliteitsbouw. Al dertig jaar hebben wij alle afbouwdisciplines in huis. Dat maakt ons behoorlijk uniek. Meer ontzorging is eigenlijk niet mogelijk.”

Bouwinfo
  • Ontwikkelaar Jebber
  • Architect Arons en Glelauff architecten
  • Hoofdaannemer Dura Vermeer
  • Bouwperiode maart 2021 – voorjaar 2022
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details