Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzaam, energiezuinig en 100% luchtdicht

Duurzaam, energiezuinig en 100% luchtdicht

Nieuwe vriesfaciliteit van NewCold in Corby (UK)

In Corby (UK) zijn onlangs de eerste pallets gelost in de nieuwe vriesfaciliteit van NewCold. Op een perceel van 23 hectare heeft hoofdaannemer B-Built een nieuw en state-of-the-art hoogbouwmagazijn, een operationele ‘laagbouw’ en een kantoorgebouw gerealiseerd.

Close-up van het hoogbouwmagazijn.

B-Built is al veertien jaar dé Design & Build specialist voor de koel- en vries-opslagsector. Zowel in Nederland als daarbuiten. De ruim dertig medewerkers ontwerpen en realiseren hoogwaardige tailormade concepten, ongeacht de aard, omvang en/of locatie van het project. Hierbij staan functionaliteit, duurzaamheid en logistieke efficiëntie voorop. “Sinds onze start hebben wij meer dan 800.000 temperatuur gecontroleerde palletopslaglocaties ontworpen en gerealiseerd, met meer dan 6 miljoen kubieke meter bouwvolume en volledig ondersteunend aan de bedrijfsprocessen van onze klanten”, vertelt Willie Lievense, Project Manager bij B-Built. “Hierbij worden klanten van A tot Z ontzorgd. Dat deze werkwijze gewaardeerd wordt, bewijzen de vele klanten die steeds weer bij ons terugkeren.”

Zij-aanzicht van de hoogbouw en laagbouw.

EEN WERK VOOR SPECIALISTEN

Eén van deze terugkerende klanten is NewCold, een wereldwijde logistieke dienstverlener in temperatuur gecontroleerde opslag en distributie met vrieshuizen in Europa, USA en Australië. “De eerste contacten tussen B-Built en NewCold dateren al van 2012”, vertelt Lievense. “De afgelopen tien jaar hebben we diverse vriesmagazijnen mogen realiseren in Wakefield (UK) en Montauban (Frankrijk) en op dit moment zijn we druk bezig in Rheine (Duitsland) en Corby (UK).” Waar B-Built in andere projecten al vanaf een zeer vroeg stadium van het ontwerp werd betrokken, was in Corby het esthetische ontwerp al gereed, vertelt hij. “Wij hebben dit ontwerp van architect Ashton Smith Associates en Aecom vervolgens vertaald naar een haalbaar en maakbaar project voor de uitvoering.” Hierbij is nadrukkelijk aandacht besteed aan duurzaamheid, energiezuinigheid en luchtdichtheid. Maar ook aan de gewenste BREEAM-kwalificatie (‘Very Good’). “De materialen, aansluitingen en detailleringen van onder andere het hoogbouwmagazijn zijn zodanig gekozen, dat een 100% luchtdichte box is ontstaan. Een box waarin de gewenste lage temperaturen met zo min mogelijk inspanningen en energieverbruik geborgd kunnen worden, zonder risico op lekkages en energieverliezen. Om dit mogelijk te maken, is specialistische kennis vereist. Niet voor niets zijn wij dé specialist voor de koel- en vries-opslagsector.”

HOGE ISOLATIEWAARDE

Als hoofdaannemer is B-Built verantwoordelijk voor de complete realisatie van de nieuwbouw. Van grondwerk tot en met hang- en sluitwerk, vertelt Lievense. De nieuwbouw wordt in twee fases gerealiseerd. “Het belangrijkste onderdeel van de nieuwbouw is een volledig geautomatiseerd en modern uitgerust hoogbouwmagazijn van 115 meter lang, 85 meter breed en 40 meter hoog, met een betonnen fundering met een dikke en geïsoleerde betonnen vloer.” De temperatuur in het hoogbouwmagazijn wordt continu op -24°C gehouden. “Om permafrost (bevroren grond) te voorkomen, wordt de dikke betonvloer aan de onderzijde verwarmd.” Lievense legt uit dat de betonvloer hiervoor uit twee delen bestaat. “Aan de basis ligt een betonnen ondervloer, met daarop een laag zeer hoogwaardige isolatie. Hier bovenop is een tweede betonnen vloer gerealiseerd. De onderste betonnen vloer is voorzien van vloerverwarming, terwijl op de bovenste vloer het volledig geautomatiseerde palletsysteem van NewCold staat. Om deze geavanceerde techniek zit een schil van 200 mm dikke sandwichpanelen, die tevens bijdragen aan de gewenste hoge isolatiewaarde en de luchtdichtheid, die benodigd is voor het zuurstofreductiesysteem. Zowel voor de gevels als het dak is heel bewust gekozen voor een witte afwerking, zodat opwarming door de zon tot een minimum wordt beperkt.”

Voor het hoogbouwmagazijn staat een volledig gekoelde operationele ‘laagbouw’ van 20 meter hoog, die bestaat uit een begane grond en verdiepingsvloer en een groot aantal overheaddeuren, docklevellers en dockshelters. Bovendien is hier een ruimte voorzien voor de verwerking van specials. “De laagbouw heeft een traditionele staalconstructie op een betonnen fundering met kanaalplaat verdiepingsvloeren, sandwich gevelpanelen en sandwich dakpanelen”, vertelt Lievense. “Hiernaast hebben wij een kantoor gebouwd met alle benodigde faciliteiten en wederom een traditionele opbouw met een betonnen fundering, een stalen skelet, vliesgevels en een kanaalplaat verdiepingsvloer en dak.”

LESSONS LEARNED

Fase 1 zal in oktober opgeleverd worden. “Net voor de ‘pallet-in-datum zullen de prestaties, luchtdichtheid en temperatuurverlopen van de nieuwbouw uitgebreid zijn getest”, aldus Lievense. “Daarmee is het project op deze locatie echter (nog) niet afgerond. Bij NewCold zijn er namelijk plannen voor een grote uitbreiding. Het gerucht gaat dat de capaciteit hierbij zelfs wordt verdubbeld. Wanneer dit doorgaat, zullen we de ‘lessons learned’ uit fase 1 maximaal benutten. Om de uitdagende grondslag het hoofd te bieden, zullen we in fase 2 bijvoorbeeld starten met alle wegen en andere verhardingen rondom het gebouw. Pas daarna zal de daadwerkelijke bouw gerealiseerd worden. Zo brengen we ook de uitvoering naar het allerhoogste niveau.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details