Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Distributiecentra

Duurzaam distributiecentrum voor AG Logistics

In Ede bouwt HBE Circulaire Bouw aan een nieuw, duurzaam distributiecentrum voor AG Logistics. De bouw startte in oktober 2020 en de oplevering staat gepland voor juni 2021. Een korte bouwperiode dus, en dat terwijl de ambities bijzonder hoog zijn.

Enscape_2020-10-15-14-39-44
De art impressions laten zien hoe het distributiecentrum gaat worden. (Beeld: Enscape)

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | HBE Circulaire Bouw

1 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

AG Logistics Services is een logistiek dienstverlener met meerdere vestigingen in Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lunteren. Het bedrijf houdt zich bezig met de afhandeling van goederen, transport en Value Added Logistics, ofwel diensten die waarde toevoegen aan het logistieke proces. Het is een groeiend familiebedrijf. Om deze groei bij te kunnen houden, investeert het bedrijf in twee nieuwe distributiecentra, namelijk in Ede en Oosterhout.

De duurzame distributiecentra moeten in 2021 opgeleverd worden. Het gebouw in Ede wordt gerealiseerd op industrieterrein BTA12, aan de Daltonstraat. Het wordt onder BREEAM gebouwd met als minimale eis ‘Excellent’. De ambitie is om ‘Outstanding’ te realiseren.

Duurzaamheid gegarandeerd

Om deze korte bouwperiode en duurzaamheidseis te realiseren, werden allereerst onderaannemers geselecteerd die zelf ook gecertificeerd zijn op het gebied van duurzaamheid, vertelt Denny Beker van HBE Circulaire Bouw. “Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van CSC beton, dat een duurzame productie garandeert. We hebben zoveel mogelijk geselecteerd op partijen uit de buurt, om de CO2-uitstoot door reisbewegingen te beperken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een duurzame installatie, met een warmtepomp voor het distributiecentrum en één voor het kantoorgedeelte, in combinatie met zonnepanelen. Ook is er gezorgd voor hoge isolatiewaardes en zonwerende beglazing, zodat het binnen niet te snel opwarmt. De stalen constructie wordt bekleed met dak- en gevelbeplating.”

Rondingen

De bijzondere vorm van het perceel zorgt voor een bijkomende uitdaging. De kavel is namelijk niet zomaar vierkant, maar loopt taps toe. Daarom heeft de architect het gebouw extra rondingen en hoeken gegeven, zodat het grondoppervlak optimaal gebruikt wordt. Beker: “Voor de constructeur en de mannen op de bouw brengt dat uitdagingen met zich mee. Er zitten veel rondingen in het gebouw, waardoor het zetwerk, de fundering en de beplating extra aandacht nodig hebben. Prefab betonelementen moesten bijvoorbeeld door de leverancier rond gemaakt worden.”

Vier sterren een must

Op dit moment ligt de bouw precies op schema. Vooraf was al bekend dat het om een korte bouwperiode ging, en daar zijn meewerkende partijen al in een vroeg stadium op gewezen. “Op 8 oktober hebben we de vergunning gekregen en op 9 oktober zijn we gestart met de bouw. Die verloopt soepel, zonder vertraging van leveringen”, vertelt Beker. Tussendoor vindt er bouwoverleg plaats met de mensen van BREEAM. “We hebben controle op de bouw gehad en zij waren er goed over te spreken. We kunnen een BREEAM certificering van tussen de één en vijf sterren halen. De opdrachtgever vindt het een must om vier sterren te halen en dat gaat zeker lukken.”

Feiten & Cijfers

 • 42.000 palletplaatsen
 • 30.000 m² vloeroppervlak
 • 29.000 m² stalen dakplaten
 • 2.300 m³ betonfundatie
 • 25.000 m³ zand afgevoerd
 • 120.000 ton puin verwerkt
 • 1.520 ton staal

Projectinfo

Gevelbekleding is thuiswedstrijd 

Het nieuwe distributiecentrum van AG Logistics in Ede is wind- en waterdicht, mede dankzij de gevelbekleding van ‘buurman’ FALK Bouwsystemen. 

“HBD Montage heeft ons de kans gegeven om dit mooie project samen met ons te gaan invullen”, zegt Dennis Jordaan van FALK Bouwsystemen. “Voor ons tevens een mooie gelegenheid om ook aan de ‘buurt’ te tonen wat voor mooie panelen we maken. De bouwplaats is namelijk zo’n 500 meter naast onze productielijn. Als product is gekozen voor het FALK Gevelpaneel 1060 WB met een strakke microrib liniëring. De sandwich gevelelementen zijn door HBD Montage verdekt gemonteerd. De hoogwaardige PRISMA® coating op de panelen, hier uitgevoerd in twee verschillende kleuren in combinatie met de microrib liniëring, bezorgen het nieuwe distributiecentrum een fraai uiterlijk. We zijn dan ook trots op het feit dat we ruim 12.000 m² aan gevelpanelen hebben mogen leveren aan een project in de buurt, ook nog eens met de hoogste duurzaamheidsambities.”

Bouwinfo

Hoofdaannemer HBE Circulaire Bouw, Ede
Plaatsen dak- en wandplaten HBD Montage, Ede
Levering gevelbekleding FALK Bouwsystemen, Ede
Levering dakplaten Van Delft, Waalwijk
Aanbrengen dakbedekking Kamil Dak, Tilburg
Plaatsen staal Staalbouw Cluistra, Renswoude
Levering CSC beton Betoncentrale Wessel
Verwerking beton Van De Haar Betonbouw, Ede
Wapeningsnetten Schreuder Wapening, Barneveld

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details