Hoogste punt van de bouw is bereikt
Dichtbij het Amstelstation en Julianaplein komt een woondroom voor velen uit. In de krappe woningmarkt een woning vinden, die ook nog eens betaalbaar is? Onmogelijk, zeker in Amsterdam. Toch maakt het project AMST deze droom voor mensen waar. Zo worden er 252 woningen, verdeeld over twee gebouwen, gerealiseerd. In totaal is 80% van de woningen voor de middeninkomens gereserveerd. De overige 20% wordt voor de vrije huursector gebouwd. Stedenbouw sprak met Roy Akkerman, projectleider bij Heddes Bouw & Ontwikkeling, over de status van project AMST.
“In december 2020 werden we door onze opdrachtgever ontwikkelaar MRP benaderd voor project AMST”, opent Akkerman het gesprek. “De damwanden waren al geplaatst. Er was een grote behoefte aan bouwers. Het ging snel, in maart 2021 werd het contract getekend. Hierna zijn we meteen gestart met het overnemen van de werkzaamheden.” Na de werkzaamheden aan de bouwkuip is in juni 2021 gestart met het uitvoeren van het betonwerk. “De onderste verdieping van het gebouw bestaat uit een parkeergarage, supermarkt, diverse eetgelegenheden en een fietsparkeergarage. Tevens is deze verdieping voorzien van een hemelwater- en sprinklerbassin. Daarboven bestaat het project uit twee gebouwen: AMST I en AMST II.”
De bouw van project AMST heeft haar hoogste punt bereikt. De twee gebouwen zijn casco compleet klaar. Ook alle prefab gevelkolommen van het eerste bouwdeel zijn aan de gevel gemonteerd. De aluminium kozijnen en cassettes geven de gevels een onderscheidend uiterlijk. Aan de buitenkant van het gebouw zijn inmiddels de houten lamellen zichtbaar. “Deze lamellen hebben deels een klimaatregelende functie”, licht Akkerman toe. Ook aan de binnenzijde van het gebouw komt hout terug. Verder is de binnentuin een eyecatcher in het gebouw.
Op de daktuin wordt het opgevangen regenwater slim benut. Zo kunnen dankzij speciale regenwaterbuffers de toiletten doorgespoeld worden. Anderzijds zorgt de daktuin voor natuurlijke isolatie en voorkomt ze hittestress.
“Het is een project met uitdagingen. Denk aan een kleine locatie, met veel verkeer en stakeholders. We hebben modulaire onderdelen toegevoegd, zoals de prefab badkamer”, legt Akkerman uit. “In de fabriek wordt alle techniek al in de badkamer verwerkt. Als de tunnel op locatie gestort is, kan de prefab badkamer geplaatst en vervolgens aangesloten worden. Zo houden we snelheid in het bouwproces.”Er is gewerkt met een architectonisch gele betonstructuur. “Het was een uitdaging om deze structuur qua ontwerp en kleur in de realisatie op elkaar te laten aansluiten. Het uitvoeringsteam heeft hierin samen opgetrokken met het ontwerpteam. Zo is een goede oplossing gevonden voor deze constructieve uitdaging. De samenwerking met partners verloopt prettig. We doen het met elkaar, op een gelijkwaardige manier.”
De tijdsdruk om alle nutsvoorzieningen aan te sluiten is op dit moment een uitdaging. “Van de 252 woningen zijn er 175 studio’s gebouwd. Deze hebben allemaal een prefab badkamer. De overige woningen hebben niet alleen een andere indeling, ze zijn ook groter qua inhoud”, stelt Akkerman.
Het resulteert in een energieneutraal en duurzaam gebouw. “Zo plaatsen we ook PV-panelen op de daken. Dit bouwproces behoort tot één van de grotere projecten van Heddes. Er is een goede samenwerking met onze vaste leveranciers en partijen, dat is belangrijk in een markt van schaarste en prijsdruk. Door vooruit te kijken, te anticiperen en het vervroegd laten produceren van onderdelen, zorgen we er samen voor dat we dit bouwproject kunnen realiseren”, sluit Akkerman het gesprek af.