Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzaam aluminium voor de kozijnen van DUI01
Er komen aluminium luifels aan de gevel te hangen.

Duurzaam aluminium voor de kozijnen van DUI01

Hydro Building Systems Netherlands en Kozijn Garant werken samen aan project DUI01 in Duiven. We spraken Marc van den Nieuwenhof, area manager van Nederland voor Hydro Building Systems en Rudy Heijligers, eigenaar van Kozijn Garant. “We werken al jaren samen en voor ons is het een belangrijke samenwerking”, vertelt Van den Nieuwenhof. 

Hydro Building Systems Netherlands werkt al jaren aan duurzaam aluminium en verwerkt dit onder andere in kozijnen. “In Nederland leveren we twee merken, Sapa en Wicona. Kozijn Garant is al jaren een trouwe verwerker van Sapa, dus dit leveren we ook voor dit project.” Heijligers beaamt dat: “We werken nu al twintig jaar samen. Met Sapa komen we er altijd uit. Als ondernemer ben ik altijd op zoek naar korte lijnen en makkelijke samenwerkingen, want waarom zou je het jezelf moeilijk maken?”

De profielen naar boven moeten stevig zijn én een goede bevestigingsmogelijkheid bieden voor de luifels.

Van oudsher gebruikt Hydro Building Systems waterkracht voor het produceren van aluminium. “Dat maakt ons proces veel duurzamer. Een belangrijk focuspunt voor ons is CO2-uitstoot. Daarom werken we met CIRCAL als basis. Dat is aluminium waarvan minstens 75 procent al een eerder leven heeft gehad. Je recyclet aluminium namelijk zonder kwaliteitsverlies. Ik zie het daarom echt als een product voor de toekomst.”

Levertijd en bouwtijd

Hydro Building Systems heeft veel ervaring met dit soort grote projecten. Daarom zijn er buiten de levertijden en de bouwtijden geen echte uitdagingen, volgens Van den Nieuwenhof. “Wij moeten ervoor zorgen dat Kozijn Garant op tijd alle materialen heeft, zodat zij aan de slag kan.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Er is veel gedoe in de markt, omdat in de isolerende profielen niet alleen aluminium zit, maar ook kunststof. Daar waren enorme leverproblemen mee, maar ik denk dat we nu het ergste achter de rug hebben.”

Voor Kozijn Garant was de uitdaging specifieker. Er komen aluminium luifels aan de gevel te hangen. Deze luifels bestaan uit een aluminium frame bekleed met Alucobond beplating die anderhalve meter uit de gevel steekt. Dan moet je dus rekening houden met wind en eventuele sneeuwbelasting. De profielen naar boven moeten stevig zijn én een goede bevestigingsmogelijkheid bieden voor de luifels.

Bekende weg

Kozijn Garant en opdrachtgever Wouters Schijndel werken vaker samen. “Sterker nog, al ruim 15 jaar”, vertelt Heijligers. “In eerdere projecten hebben we ook de Sapa-kozijnen gebruikt, op basis van het CIRCAL aluminium. Die bekende weg is in zulke grote projecten heel fijn. We weten dat we kunnen vertrouwen op deze producten en
op dit materiaal.”

Van den Nieuwenhof is blij dat het materiaal zichzelf heeft bewezen. “We weten dat in deze markt de routine en het vertrouwen ontzettend belangrijk zijn. In grote projecten moet je er op kunnen vertrouwen dat het gewoon goed gaat. Wij vinden CIRCAL qua duurzaamheid heel erg onderscheidend, maar het is logisch dat verwerkers eerst kijken naar betrouwbaarheid.”

Toch is de verduurzaming van aluminium wel iets waarvoor Van den Nieuwenhof zich blijft inzetten. “We werken nu met Hydro CIRCAL 75R. Die 75 staat voor 75 procent circulair aluminium. Wij noemen dat post-consumer aluminium. Dat betekent dat we het materiaal ergens anders al eerder hebben gebruikt, bijvoorbeeld in een gevel. Hoe meer gerecycled materiaal we in de bouw gebruiken, hoe beter dat is voor het milieu.” Daar sluit Heijligers zich bij aan. “Het is goed om te zien dat Hydro Building Systems de doelstelling heeft om actief mee te werken aan de impact van de bouw op het klimaat. Daar doen we graag aan mee. Aluminium is voor ons niet alleen duurzaam, maar ook betrouwbaar. Het is licht, sterk én onderhoudsvriendelijk. Ideaal spul, in mijn ogen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details