Duindoornflat
02:25
21-12-2018

Duindoornflat, Groningen

Duindoornflat Selwerd wordt comfortabel, duurzaam én aardbevingsbestendig

In de Groningse wijk Selwerd staan sinds de jaren ’70 drie studenten-hoogbouwflats, die de komende jaren ingrijpend worden vernieuwd en energetisch worden verbeterd. In opdracht van woningcorporatie Lefier worden de flats bovendien aardbevingsbestendig gemaakt. Als pilotproject wordt op dit moment de 30 meter hoge Duindoornflat (Selwerd III) aangepakt. In februari 2019 moet de ‘eerste bestaande aardbevingsbestendige gasloze hoogbouwflat van Groningen’ worden opgeleverd.

De vernieuwing is nodig, omdat de Selwerd-flats gedateerd zijn en niet meer aan de wensen van de hedendaagse student voldoen. “Een aantal jaar geleden heeft Lefier al het plan opgevat om toekomstbestendige vastgoedportefeuille voor studenten te maken, waarbij als pilot de vernieuwing van de flat aan de Duindoornstraat 300 is uitgewerkt”, vertelt Kees van den Berg, Projectmanager bij Lefier. “In deze flat zaten 313 onzelfstandige kamers van gemiddeld 12 m². Badkamer en keuken moesten met circa 15 studenten worden gedeeld, wat door steeds minder studenten op prijs werd gesteld. Doel van de vernieuwing is dan ook om de flat een kwaliteitsimpuls te geven.”

Duindoornflat

De uitbreiding moest volledig in een staalconstructie worden uitgevoerd, met stijve koppelingen van gevels en vloeren.

Aardbevingsbestendige constructie
Drie jaar geleden is Lefier met de planvorming gestart, waarbij tevens is onderzocht of de 11 verdiepingen hoge Duindoornflat aardbevingsbestendig kon worden gemaakt. “In overleg met het Centrum Veilig Wonen en de NAM hebben we het project opgepakt als een pilot voor ‘het aardbevingsbestendig maken van bestaande hoogbouwflats’”, vertelt Van den Berg. “Samen hebben we het bestaande casco geanalyseerd, waaruit bleek dat de constructie – met uitzondering van de balkons en kopgevels – van origine al zeer sterk én aardbevingsbestendig is. Onder andere doordat om de 3 meter een dragende muur is geplaatst, die we absoluut niet mochten doorbreken. Onze opties om de studentenkamers binnen het bestaande casco uit te breiden, kwamen hiermee te vervallen. Echter kregen we wel een aardbevingsbestendig casco cadeau, waarop we konden voortborduren.” 

Duindoornflat

Tijdens de vernieuwing wordt de Duindoornflat all-electric gemaakt. Koken gebeurt voortaan elektrisch en voor de verwarming wordt een koppeling gemaakt met het warmtenet van WarmteStad.

Uitbreiding aan de buitenzijde
De oplossing om de studentenkamers uit te breiden, werd uiteindelijk gevonden aan de buitenzijde van het pand. “Tijdens de vernieuwing is de complete buitengevel van de Duindoornflat verwijderd, inclusief de balkons, waarna de flat aan beide lange zijdes is uitgekraagd”, vertelt Van den Berg. “Hierdoor ontstond een uitbreiding van 7 m² per studentenkamer, die onder meer wordt benut voor de installatie van een badkamer. Alle badkamers worden volledig geprefabriceerd en als kant-en-klare units in de constructie gehesen, waarna een compleet nieuwe, duurzame en lichtgewicht gevel wordt aangebracht. Gekozen is voor houtskeletbouw elementen met steenstrips en aluminium kozijnen met draaikiepramen, die in de fabriek van WEBO in Rijssen worden geprefabriceerd.”

De lichtgewicht gevel was een absolute vereiste, vertelt hij. “Om het gebouw aardbevingsbestendig te houden, mocht de totale uitbreiding niet meer dan 7% gewichtstoename betekenen. Bovendien moest de uitbreiding volledig in een staalconstructie worden uitgevoerd, met stijve koppelingen van gevels en vloeren. Om hier optimaal invulling aan te geven, zijn alle begane grondvloeren in het werk gestort.”

Duindoornflat

Tijdens de vernieuwing is de complete buitengevel van de Duindoornflat verwijderd, inclusief de balkons, waarna de flat aan beide lange zijdes is uitgekraagd.

Energielabelsprong
Tijdens de vernieuwing wordt de Duindoornflat all-electric gemaakt. Koken gebeurt voortaan elektrisch en voor de verwarming wordt een koppeling gemaakt met het warmtenet van WarmteStad, het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Onderin de flat wordt een warmteverdeler voorzien die het warmtetransport naar de studentenkamers en algemene ruimtes verzorgt. Als afgiftesysteem is gekozen voor radiatoren. “Dankzij de duurzame warmteopwekking én de nieuwe gevel wordt een flinke energielabelsprong gemaakt, van G naar minimaal B”, vertelt Van den Berg. “In de nieuwe situatie hoeven studenten hun woonkeuken nog met maximaal 8 studenten te delen. Bovendien kunnen zij straks gebruikmaken van een voormalig parkeerterrein aan de achterzijde, dat wordt getransformeerd tot een parkachtige omgeving. Op de begane grond wordt een grote algemene ruimte ingericht, waar de studenten elkaar kunnen ontmoeten, een kopje koffie kunnen drinken en/of kunnen studeren. Op dit moment onderzoeken we bovendien de mogelijkheden om de ruimte een bredere functie te geven. Voor de studenten én voor de wijk. Hiervoor zijn we een samenwerking aangegaan met het Wijkbedrijf, waarmee we tevens een bijdrage leveren aan de wijkverbeteringsplannen van de gemeente Groningen.”   

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Lefier

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Woningcorporatie Lefier
Architect AAS Architecten
Aannemer Van Wijnen
Bouwperiode december 2017 – februari 2019

soudal-puck-moonen-kopierenS-pod Benelux