S-pod Benelux

“Voor de plaatsing van de S-pod® badkamers hebben we gebruikgemaakt van verreikers met een bereik van wel 30 meter hoogte.”

02:30
21-12-2018

Duindoornflat, Groningen

Bij de vernieuwing en energetische verbetering van de Duindoornflat (Selwerd III) in Groningen wordt de flat aan beide lange zijdes uitgekraagd. Hierdoor ontstaat een uitbreiding van 7 m² per studentenkamer, die onder andere wordt benut voor de installatie van het S-pod® gebruiksklare badkamerconcept. Dit concept bestaat uit kant-en-klare badkamers die volledig operationeel – dus inclusief montage en aansluiten – op de bouwlocatie worden afgeleverd en geplaatst.

S-pod Benelux werd al in een vroeg stadium door AAS Architecten bij het project betrokken, nadat zij via-via over het badkamerconcept hadden gehoord. “In diverse gesprekken hebben wij de unieke eigenschappen, voordelen en materialisatie van het
S-pod® concept toegelicht en een prijsindicatie afgegeven”, vertelt directeur Harrie van Leeuwen. “Met woningcorporatie Lefier hebben we bovendien een project in Groningen bezocht, waar onze badkamer al enkele jaren succesvol in gebruik is. Het concept is vervolgens opgenomen in het bestek en uiteindelijke BIM-ontwerp voor de Duindoornflat, waarna we via aannemer Van Wijnen de productie, levering en montage van in totaal 314 badkamers gegund hebben gekregen.”

S-pod Benelux

De S-pod® badkamers zijn voorzien van handig serviceluik.

13 modellen
Het modulaire S-pod® badkamerconcept bestaat in de basis uit wanden, een antislipvloer en een plafond uit glasvezelversterkt polyester composiet, vertelt Van Leeuwen. “S-pod® wordt bovendien geleverd inclusief deur/kozijncombinatie, alle benodigde aan- en afvoerleidingen, vooraf geteste elektriciteitsvoorzieningen, energiezuinige LED-verlichting en een ventilatievoorziening die eenvoudig aan het centrale afzuigsysteem kan worden gekoppeld. En ook alle badkamer-interieuraccessoires zijn in het concept meegenomen; van de wastafel, kranen en spiegel (standaardafmeting: 76×99 cm) tot en met het hangtoilet met inbouwreservoir en toiletbril, de toiletrolhouder en de douchedeur. In totaal bieden we 13 verschillende modellen aan, die onder andere variëren in afmeting. Een aantal modellen is specifiek ontwikkeld voor de zorg, inclusief een draaicirkel van 150 cm én integratie van alle benodigde hulpmiddelen. Doordat de poriënstructuur van ons composietmateriaal gesloten is, kan vuil zich niet hechten en zijn wanden, plafond en vloer zeer eenvoudig te reinigen. Cementachtige voegen en siliconenkit zijn niet aan de orde, waardoor een optimale hygiëne in onze badkamers wordt geborgd. Dankzij de materiaalstructuur van het concept én het feit dat de units los op de vloer staan, zijn de badkamers niet alleen aardbevingsbestendig, maar ook circulair.”

In de Duindoornflat is gekozen voor S-pod® model Evo, dat zich kenmerkt door een zeer compacte afmeting van 1,20 bij 1,90 meter. Van Leeuwen: “Dit model heeft een inloop van slechts 2 cm. Het douchegedeelte is iets verhoogd, met een eenvoudige montage van het sifon én koppeling aan de standleiding als resultaat. In de meeste badkamers is de HPL deur/kozijncombinatie aan de kopse zijde geplaatst. In de woningen waar dit niet mogelijk bleek, zijn we uitgeweken naar de lange zijde. Alle wanden en het sanitair zijn uitgevoerd in neutraal wit. De vloeren zijn afgewerkt in oranje, blauw of groen, waarmee de badkamers een frisse én jeugdige uitstraling hebben gekregen.”

S-pod Benelux

De vloeren zijn afgewerkt in oranje, blauw of groen, waarmee de badkamers een frisse én jeugdige uitstraling hebben gekregen.

S-pod Benelux

S-pod Benelux

Kant-en-klaar
Een belangrijk voordeel van het S-pod® concept is dat de badkamers kant-en-klaar op de bouwlocatie worden aangeleverd, waarna ze – dankzij hun geringe gewicht – eenvoudig via de open gebouwgevel naar binnen kunnen worden gehesen. “In dit project hebben we gebruikgemaakt van verreikers met een bereik van wel 30 meter hoogte”, vertelt Van Leeuwen. “Maar het is ook mogelijk om de badkamers met behulp van hijsogen en een kraan in het gebouw te hijsen. Een derde optie is om de badkamers per 4 in een zeecontainer te plaatsen en vervolgens voor de gevel te hangen, waarna ze op de juiste plek uit de container worden gerold. Wanneer de gevel van een gebouw niet geopend kan worden, dan kunnen de S-pod® badkamers zelfs in delen naar binnen worden gebracht.”

Ideale omstandigheden
Alle S-pod® gebruiksklare badkamers worden onder ideale fabrieksomstandigheden geproduceerd in de fabriek van Altor Industrie te Clisson (Nantes). Hierdoor worden faalkosten op de bouw tot 0 gereduceerd en de rust op de bouw behouden, vertelt Van Leeuwen. “Ten opzichte van de traditionele badkamerbouw – waarin een wandenbouwer, loodgieter, elektricien, tegelzetter, timmerman, schilder en aannemer elkaar afwisselen en gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het opleverresultaat, is dit een enorme pré. Er is slechts één montageploeg op de bouw aanwezig, die in een tijdsbestek van circa 2,5 uur de plaatsing van de badkamer begeleidt, alle aansluitingen verzorgt en de metal stud ombouw monteert.” Aan het eind van hun gebruiks­periode (> 30 jaar) kunnen de S-pod® badkamers eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt/gerecycled worden.

Eind september zijn de laatste badkamers in de Duindoornflat geplaatst.   

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: S-pod Benelux

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

DuindoornflatOostenburgereiland