Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Droogloopmat

Droogloopmat

Deurmatten kun je kopen in verschillende vormen, maten en soorten. Zo kun je de keuze maken voor een schoonloopmat of een droogloopmat, al dan niet in combinatie met een antislipmat. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee? Wat zijn de eigenschappen van deze matten en wanneer komen ze het beste tot hun recht?

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Beide matten zijn enorm populair om in je huis, kantoor of winkel te leggen. Toch weten niet veel mensen wat precies het verschil is. In dit blog proberen we de verschillen duidelijk te maken.

De functies van de deurmatten

Een schoonloopmat neemt vuil op dat je van buiten mee naar binnen neemt. Een droogloopmat daarentegen zorgt ervoor dat het vocht zoveel mogelijk buiten blijft. Deze mat heeft daarom ook een enorm hoog vermogen om vocht te absorberen. Beide matten hebben dus als functie om je huis aan de ene kant schoon en aan de andere kant droog te houden. Wist je dat je onder een deurmat ook gelijk een antislipmat kunt leggen? Dit voorkomt dat de mat gaat glijden.

Het materiaal van de deurmatten

Een schoonloopmat is gemaakt van diverse soorten materialen, zoals kunstvezels en nylon. Een droogloopmat wordt gemaakt van katoen, omdat katoen heel erg goed vocht op kan nemen. De laatste kun je ook kopen in een combinatie van microvezels en polyester. Bij deze laatste optie zal de droogloopmat niet zo snel gaan schimmelen en stinken. Een katoenen droogloopmat kan na verloop van tijd gaan ruiken.

De werking van de deurmatten

Een schoonloopmat wordt gemaakt van ruwe vezels. De schoen veegt hier tegenaan of schraapt hier tegenaan, zodat het vuil van de schoen afgeschraapt wordt. Het vuil van de schoen verdwijnt vervolgens tussen de vezels van de mat. Dit zorgt ervoor dat er geen vuil op de mat zelf blijft liggen en kan het dus ook niet op een later tijdstip alsnog naar binnen worden gelopen.

De droogloopmat neemt direct het vocht op van de natte schoen. Je kunt het vergelijken met het drogen van een porseleinen bord aan een theedoek; de katoenen vezels nemen direct al het vocht op. De vezelstructuur is van dusdanig hoge kwaliteit dat het vocht opgenomen en vastgehouden wordt. Het vocht wat door de droogloopmat wordt opgenomen wordt later weer aan de omgeving afgegeven door ventilatie.

De eigenschappen van de deurmatten

Het is een beetje afhankelijk hoe de schoonloopmat of de droogloopmat is samengesteld, maar in beide gevallen kunnen ze zowel vocht als vuil opnemen. Daarnaast fungeren ze in sommige gevallen ook nog eens als antislipmat, wat zorgt voor een veilige situatie. Glijd je mat toch nog in de hal? Dan kun je er heel gemakkelijk een antislipmat onder leggen.

Een droogloopmat kan in de eerste instantie meer vocht opnemen, maar een schoonloopmat is eerder droog. Dit komt doordat de mat een open structuur heeft. Als een droogloopmat frequent wordt gebruikt wordt de vezel platgelopen. Vuil kan dan niet meer zo goed worden opgenomen, waardoor het boven op de mat blijft liggen. Een combinatie van een droogloopmat en een schoonloopmat is daarom een perfecte oplossing.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details