Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Droogdok Royal van Lent | Ingenieuze staalconstructie voor nieuwe Amsterdamse werf

Droogdok Royal van Lent | Ingenieuze staalconstructie voor nieuwe Amsterdamse werf

Royal Van Lent Shipyard beschikt sinds kort over een nieuw gebouwde dok in Amsterdam, waar luxe jachten tot maar liefst 160 meter lang gebouwd kunnen worden. De Kok Staalbouw realiseerde de complete bovenbouw.

Royal Van Lent beschikte in De Kaag al over een werf waar het schepen tot een lengte van 100 meter bouwt. Maar om aan de vraag naar steeds langere luxejachten te kunnen voldoen, had de scheepsbouwer een nog grotere werf nodig. De voorkeur ging uit naar Amsterdam, in de nabijheid van De Kaag en Schiphol. De bouw van het nieuwe dok startte in 2017. De Kok Staalbouw kreeg de opdracht om de complete bovenbouw van de nieuwe scheepswerf te realiseren. Bedrijfsleider Eddy Dingemans: “Een bijzondere opgave waarbij we nauw hebben samengewerkt met de opdrachtgever. We stonden garant voor zowel het ontwerp, de levering als de montage van de complete staalconstructie van het gebouw. Ook brachten we de dak- en gevelbeplating aan, inclusief de lichtstraten en het glas.”

Twee delen
De productieplaats is opgebouwd uit twee onderdelen: een 15 meter hoge laagbouw voor de kantoren en werkplaats en een hoge hal van 35 meter, waar de schepen komen te liggen. Beide beschikken over een omvangrijke staalconstructie met een ingenieuze vrije overspanning. Ook realiseerde De Kok Staalbouw de dokdeur waarmee het dok kan worden afgesloten. “Bij Royal Van Lent hebben we een drijftest uitgevoerd. Hierbij wordt getest of de dokdeur conform de berekende ballast blijft drijven. Aan de rivierzijde is water tussen de damwand en de dokdeur gepompt om de lektest uit te voeren.”

Amsterdamse werf

Start van de montage van de laagbouw voor de kantoren. (Beeld: Auvimedia. Frank Dorren)

Luxe afwerking
De cliëntèle van de jachtenbouwer is internationaal. De scheepswerf richt zich op luxe jachten. Dingemans: ‘Dat is ook terug te zien in de afwerking. Zo zijn er hoge eisen gesteld aan de coatingsystemen en was er weinig kleurverschil toegestaan. Ook de afwerking van de puien en de lichtstraten is hoogwaardig. Verder is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo zijn op de hoge hal zonnepanelen geplaatst.” De feestelijke opening staat gepland voor mei dit jaar.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details