Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Drie redenen om een stad groen te maken

Drie redenen om een stad groen te maken

In steden is de groene ruimte nog wel eens schaars. Sterker nog, groen lijkt te verdwijnen in de stedelijke gebieden. Dergelijke ruimten worden vaak weggehaald voor nieuwe huizen of bedrijfspanden. Bovendien worden tuinen in een stad veel betegeld. Daarnaast blijkt ook dat veel gemeenten bezuinigd hebben op het gemeentelijk groen. Ze besparen hierdoor natuurlijk, maar het is niet bevorderlijk voor het groen. Er zijn zelfs mensen die zonnepanelen kopen en plaatsen op hun eerder groene dak. Voor het groen is dit opnieuw niet goed, terwijl het wel belangrijk is om te investeren in een groene stad.

Verkoeling in de zomer

Meestal zijn steden warmer dan dorpen. Dit komt doordat de stenen woningen, pleinen en straten veel warmte opnemen, terwijl ze die maar langzaam weer afstaan. Na een zomerse dag zal het in de nacht in een stad vaak wel vijf of tien graden warmer blijven dan op het platteland. Er zijn veel redenen om hitte in stedelijke gebieden te voorkomen. Zo kan overmatige warmte de gezondheid van kwetsbare groepen bedreigen. Hittegolven kosten bijvoorbeeld mensenlevens. Daarnaast zal de arbeidsproductiviteit tijdens warme maanden ook dalen. Bovendien zijn er negatieve gevolgen voor het voorraad drinkwater en de kwaliteit van het water. 

Sociale cohesie

Groen zal bovendien een steentje bijdragen aan de sociale cohesie. Dit wordt met name gedaan door buurtgroen, waarbij je onder meer kunt denken aan volkstuinen en parkjes. In dit soort ruimtes kunnen de buurtbewoners samenkomen en samenwerken aan het groen. Wijken waar bewoners meer contact hebben, hebben normaal gesproken minder last van overlast, criminaliteit en verloedering. Dit blijkt uit een onderzoek van Jan Vreke. Buurtgroen moet dus eigenlijk een plek zijn waar de buurtgenoten elkaar op een informele manier kunnen ontmoeten. In principe zou dit zelfs een groen dak kunnen zijn waar de buurtbewoners de planten en bloemen kunnen verzorgen.

Gezondheid en welzijn

Daarnaast helpt groen bij het verminderen van stress, zoals veel onderzoek al hebben aangetoond. Nederlandse onderzoekers lieten bijvoorbeeld zien dat mensen gezonder zijn als hun woonomgeving meer groen bevat. Kinderen in groene wijken hebben bijvoorbeeld vijftien procent minder vaak last van overgewicht. Dit bleek met name het sterkst te zijn binnen kansarme groepen. Kinderen in arme groene wijken krijgen bijvoorbeeld 10 procent minder vaak het medicijn Ritalin voorgeschreven dan kinderen die in een even arme maar minder groene wijk wonen en leven. Groen maakt dus gezonder en zorgt voor een beter welzijn. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details