Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Drie iconische slanke woontorens in een park
De gevels zijn uitgevoerd in baksteen en hebben een grid waarbinnen met gevelopeningen is gespeeld.

Drie iconische slanke woontorens in een park

Zaligheid, Gerechtigheid en Heerlijkheid lijken wel termen uit de Bijbel. Het zijn echter de namen van de appartementsgebouwen die op dit moment aan de rand van de gemeente Heemskerk en met uitzicht op Slot Assumburg worden gebouwd. In opdracht van wooncorporatie Woonopmaat en TBI-onderneming ERA Contour tekende Groosman architecten project De Slotvrouwe, dat bestaat uit drie slanke en even grote woontorens met in totaal 222 appartementen. Ontwikkelende bouwer ERA Contour is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de bouw van de woningen en trekt voluit de kaart van co-makership met vaste onderaannemers en leveranciers. De palen van de eerste toren werden in mei 2020 geheid en naar verwachting zal dit project in het najaar van 2022 opgeleverd worden. 

De appartementsgebouwen liggen aan de rand van de gemeente Heemskerk, met uitzicht op Slot Assumburg.

Wonen in een groen park én met uitzicht op een middeleeuws kasteel – de bewoners van de 21 koop- en 201 huurappartementen van project De Slotvrouwe in Heemskerk zullen van dit idyllische plaatje kunnen genieten. Het is meteen ook een project dat ERA Contour op het lijf is geschreven. “Elke toren krijgt zijn eigen naam. Zo komt de naam ‘Zaligheid’ van de ‘acht zaligheden’, een rij beroemde woningen die vroeger langs de Tolweg stonden, terwijl ‘Gerechtigheid’ verwijst naar de rechtspraak op het binnenplein van het kasteel en ‘Heerlijkheid’ naar de heer die gezag had over zijn domein”, vertelt bedrijfsleider Wim Paul. “Net als bij onze andere projecten is ‘samenwerken’ hier het codewoord. Zo hebben onze afdelingen Initiatief en Concept en Plan- en Projectontwikkeling tijdens de ontwikkeling en uitwerking heel intensief samengewerkt met Woonopmaat, de gemeente Heemskerk, Groosman architecten en andere betrokken partijen. Er is in het voorontwerp goed nagedacht over de architectuur en inrichting van De Slotvrouwe, evenals over de stedenbouwkundige invulling, want de karakteristieke gebouwen zullen samen met het park voor een verbinding tussen het Slot en de buurt zorgen.”

De 3 slanke woontorens van project De Slotvouwe op een rij: Zaligheid, Gerechtigheid en Heerlijkheid.

Iconische torens

De woontorens met twaalf verdiepingen zijn identiek, maar worden toch telkens anders benaderd. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen en hebben een grid waarbinnen met gevelopeningen is gespeeld. De smalle en hoge gevelopeningen benadrukken de hoogte van de gebouwen, terwijl de speels gemetselde gevels voor een warm uiterlijk zorgen. De woontorens hebben een duidelijke plint die open is en op het maaiveld landt. De bovenste twee lagen worden in de architectuur samengevoegd en vormen de kroon van het gebouw. In die plint en kroon zijn sommige delen in een licht metselwerk uitgevoerd, wat zorgt voor een variërend beeld tussen plint, middenrif en kroon. “Ook voor de uitvoering kiest onze afdeling Realisatie bewust voor een nauwe samenwerking met opdrachtgever en bouwpartners. We zetten vol in op die samenwerking met onze onderaannemers en leveranciers”, gaat Paul verder. “Het Realisatieteam vormt tijdens de bouw de kern van dit netwerk. Het team bestaat uit een bedrijfsleider, hoofduitvoerder, deeluitvoerders, de voorlieden, de projectorganisatoren en de vaklui op de bouwplaats. Dit team kan rekenen op de ondersteuning van een inkoper, een logistieke medewerker, een wooncoach en een projectadministrator.”

De gevel van Gerechtigheid staat nog in de steigers, terwijl Zaligheid op de achtergrond al ‘uitgepakt’ is.

Een stijlvolle en duurzame dame

De Slotvrouwe, met een variatie van woningen tussen de 33 en 106 m², wordt niet alleen een stijlvolle, maar zeker ook duurzame dame. Deze energiezuinige en goed geïsoleerde appartementen worden volledig aardgasvrij. Het project omvat individuele bodemsystemen met warmtepompen, die voor verwarming en warm water zullen zorgen, maar ook voor de koeling op warme dagen. “De woontorens krijgen ook voorzieningen voor onder meer dwergvleermuizen, vlinders, huismussen en zwaluwen”, sluit de bedrijfsleider af. “In mei 2020 werden de palen voor de eerste woontoren geheid. In het najaar van 2022 zal dit project naar verwachting opgeleverd worden.”   

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Wooncorporatie Woonopmaat, Heemskerk
  • Architect Groosman architecten, Rotterdam Ontwikkelende bouwer ERA Contour, Zoetermeer Groosman architecten, Rotterdam
  • Ontwikkelende bouwer ERA Contour, Zoetermeer

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details