Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Drie bedrijfsverzamelgebouwen aan het Hilversums kanaal
Van de drie gebouwen vertoonde het eerste de meeste uitdagingen: dakterrassen, verspringende gevels en schuine gevels.

Drie bedrijfsverzamelgebouwen aan het Hilversums kanaal

Opgetrokken in robuust, deels circulair beton

Aan het Hilversums kanaal zijn op dit moment de eerste activiteiten zichtbaar voor de bouw van drie bedrijfsverzamelgebouwen. Omdat op ditzelfde terrein gedurende een halve eeuw betonmortel werd gemaakt, was de materiaalkeuze voor de nieuwbouw snel gemaakt. Robuust beton natuurlijk.

Vijf partijen stonden aan de wieg van het project. Opdrachtgever 4e Haven, ID Bedrijfsmakelaars, Selexion Group bv, H en E architecten en Hercuton bogen zich gedurende een jaar over het ontwerp. De partijen kenden elkaar al uit eerdere projecten, wat zorgde voor een soepel voortraject. Vanwege het taps toelopende perceel met aan twee zijden water, werd gekozen voor drie bouwvolumes. Gebouw A telt 2.530 m² verdeeld over vier bouwlagen, gebouw B 1.810 m² over drie bouwlagen en gebouw C bestaat uit 1.934 m² over twee bouwlagen. 

De verankeringen van de damwanden werden opnieuw gekoppeld.

Complexe betonconstructie

De complexiteit van het eerste gebouw stelde het team voor de meeste uitdagingen. “We hadden hier te maken met dakterrassen, verspringende gevels en schuine gevels”, vertelt Jack van den Broek, commercieel manager van Hercuton. “Bovendien ontbrak de ruimte voor een bouwplaats. Waar konden we een kraan plaatsen? Hoe konden de transporten worden geregeld? En hoe kon het bouwproces het best worden gefaseerd? Samen met de constructeur, bouwkundig tekenaar en calculator hebben we de oplossingen bedacht. De kraan – zo’n 150 ton – is bijvoorbeeld geplaatst op het fundament van gebouw B.”

Dwarsliggende verankeringen

Nu was het funderen al een uitdaging op zich. De afscheiding tussen land en water was verstevigd met damwanden, waarvan de verankeringen dwars door de bouwgrond liepen. “Heien was dus geen optie”, vertelt Sander Robbe, planontwikkelaar van Hercuton. “De damwanden en verankeringen moesten eerst worden losgekoppeld van de oude betonconstructie, om deze vervolgens te koppelen aan de nieuwe constructie. De nieuwe fundering bestaat uit een halve meter dikke betonplaat onder alle gebouwen.”

Een betonconstructie met deels circulair beton.

Circulair beton

Bijzonder is de betonsoort waarvoor werd gekozen. De grondstoffen voor de in het werk gestorte beganegrondvloeren zijn afkomstig uit donorgebouwen. “Hiervoor werken we samen met New Horizon”, vertelt Van den Broek. “Dit bedrijf ontmantelt gebouwen en brengt de materialen terug tot hun essentie. De reststromen – bij beton hebben we het dan over cement, zand, grind en toeslagmaterialen – worden ingezet voor ‘nieuwe’ bouwmaterialen. Zij volgen hiermee een circulair proces waarbij de materialen op geen enkele manier worden gedowngraded. Je kunt er weer nieuwe gebouwen mee realiseren!”

De impact van corona

Alle factoren tezamen hebben geleid tot een fraai ontwerp, in balans met het verleden, de omgeving en de hedendaagse inzichten. “Corona heeft ons wel parten gespeeld. De prijzen bleven stijgen en veel producten waren schaars of niet leverbaar. Gelukkig waren alle partijen vanaf het eerst moment betrokken bij het ontwerp. Als we het budget overschreden, was iedereen bereid om te schakelen. Die gezamenlijke inzet heeft dit ontwerp uitvoerbaar gemaakt.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever 4e Haven bv, Eelko van Kooten, Hilversum
  • Constructie bovenbouw Hercuton, Nieuwkuijk
  • Constructie onderbouw Ingenieursbureau voor Bouwtechniek Ir H B Aalberts, Loosdrecht
  • Ontwerp H en E architecten, Hilversum
  • Uitvoering Hercuton, Nieuwkuijk
  • Bouwmanagement Selexion Group BV, Huizen
  • Makelaar ID Bedrijfsmakelaars, Hilversum
  • Bouwperiode maart 2022-januari 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details