De dakbedekking is duurzaam, kerosinebestendig en reflecterend.

01:37
08-11-2019

Dorpshuis, Zwanenburg | Meerdere huizen onder één dak

Een ontmoetingsplaats in het hart van het dorp

In Zwanenburg verrijst op dit moment een dorpshuis. Geen bungalowachtig pandje op een achterafpleintje, maar een markant gebouw met de uitstraling van diverse monumentale panden op rij in het hart van het dorp.

De eerste gesprekken over het te bouwen dorpshuis vonden al plaats in 2013. In dat jaar leverde Heren 5 architecten – met inbreng van de bewoners – het winnende ontwerp voor het dorpshuis. Een fraai ontwerp dat voldeed aan alle wensen van de gemeente Haarlemmermeer. Met een sporthal, bibliotheek, activiteitenruimtes voor meerdere verenigingen, koffiebar en terras aan het water en een collectieve huiskamer had het alles in zich om het kloppend hart van Zwanenburg te worden. Door het overkoepelende herbestemmingsplan startte de bouw echter pas in 2018.

Uitdagende vormen

Het dorpshuis – opgezet als meerdere dorpse huizen onder één dak – heeft opvallende kapvormen. Meer en minder stijgende daklijnen wisselen elkaar af. Een behoorlijke uitdaging voor K. Dekker Bouw & Infra. “De schuine belijningen en de exclusieve detailleringen maken dit werk bijzonder”, vertelt Maarten Snijder, projectleider van K. Dekker Bouw & Infra. “Bovendien zijn er veel partijen betrokken bij de vorm van het gebouw. Deze hebben impact op de installaties, de sparingen in het kalkzandsteen, de plafondlijnen en meer. Gelukkig hebben bijna alle partijen de voorbereidingen in 3D gedaan en is tijdens de voorbereidingsfase nagenoeg alles al op elkaar afgestemd.”

Meer en minder stijgende daklijnen wisselen elkaar af.

 

Ruim en licht

Aan de binnenzijde is het gebouw ruim en licht. Alle gebruiksruimtes zijn zichtbaar en bereikbaar vanuit de ruime, centraal gelegen ‘binnenstraat’. “In de vijf jaar dat het plan werd uitgesteld, is het ontwerp nauwelijks veranderd”, vertelt Snijder. “Op enkele punten is het alleen iets aangescherpt. Zo verwijst het interieurontwerp nu meer naar een grote Hollandse schuur met houten spanten. In overleg met de architect en de opdrachtgever hebben we ook een aantal bezuinigingen doorgevoerd. Door hier en daar materialen en armaturen te wijzigen, bleef de look & feel van het pand ongewijzigd, maar kon wel worden bespaard.”

Duurzame maatregelen

In het kader van duurzaamheid werd gekozen voor duurzame materialen. Speciaal voor het dorpshuis werden drie kleuren gevelstenen geselecteerd. Om de metselaars te ontzien, werden deze gemixt op de pallets aangeleverd. Voor de dakbedekking werd een lichtgrijze kunststof FPO gekozen in verband met de lange levensduur, kerosinebestendigheid en reflectie van het zonlicht. Door de reflectie warmt het gebouw minder op en hoeft er minder gekoeld te worden. Op de zuidgevel wordt zonwerende beglazing toegepast. Verwarming en koeling worden geregeld door een warmtekoudeopslag, waarvoor de energie wordt aangeleverd door pv-panelen, gekoppeld aan een batterijsysteem met opslag. Ook isolatie en kierdichting hebben extra aandacht gekregen. Snijder: “Met deze maatregelen is het dorpshuis straks all-electric en klaar voor een lange, duurzame toekomst.”

Als de Lidl, die nu is gevestigd in het pand naast het nieuwe dorpshuis, is verhuisd, wordt dit terrein ingericht als het voorterrein van het dorpshuis.   

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | K. Dekker Bouw & Infra

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Vloerverwarming en -koeling met complete ontzorging

De vloerverwarming en -koeling in het nieuwe dorpshuis wordt geïnstalleerd door Provarmo. Deze doet dat in opdracht van werktuigbouwkundig installateur Schulte & Lestraden. “We zijn er klaar voor”, meldt Ido van Maldegem, commercieel directeur van Provarmo. “We hebben een ontwerp gerealiseerd binnen het budget, hebben dit in BIM-modules overgedragen aan Schulte & Lestraden en wachten nu op het startschot.”

Provarmo opereert in geheel Nederland en uitsluitend voor professionele installateurs. Zij gaat daarbij voor complete ontzorging, van ontwerp tot revisie. Haar opdrachtgevers hebben er totaal geen omkijken naar. “Die ontzorging zit in een optimaal ontwerp, snelle leveringen, flexibiliteit in uitvoering en begeleiding en dat alles binnen een scherpe prijs-kwaliteitverhouding”, licht Van Maldegem toe. “We maken daarbij gebruik van hulpmiddelen die het meest efficiënte legpatroon van de leidingen garanderen, compleet met een helder overzicht van het legplan. Na oplevering heeft de klant alle belangrijke technische gegevens zwart-op-wit.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Gemeente Haarlemmermeer

Architect Heren 5 Architecten, Amsterdam

Constructeur Pieters Bouwtechniek, Haarlem

Uitvoerder K. Dekker Bouw & Infra, Warmenhuizen

Installaties Schulte & Lestraden, Lisse

Bouwsom € 7 miljoen

Bouwperiode oktober 2018 – februari 2020