Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
DOOR, Maasdijk | Milieuvriendelijke en energiezuinige koelinstallatie

DOOR, Maasdijk | Milieuvriendelijke en energiezuinige koelinstallatie

Wat je doet, moet je goed doen. Onder dit motto engineert, levert en installeert Hamelink Koeling al bijna dertig jaar koelinstallaties bij bedrijven in de AGF- en foodbranche. Coöperatie DOOR betrok het Westlandse familiebedrijf al in een vroeg stadium bij de nieuwbouw van haar pand in Maasdijk, om mee te denken over een milieuvriendelijke en energiezuinige koelinstallatie.

“Op basis van het bestek werkten we het concept en ontwerp voor de koelinstallatie uit”, vertelt Sales Engineer Marco van der Helm van Hamelink Koeling. “In BIM stemden we ons ontwerp af op de andere partijen. Vooral de bouwkundige inpassing – onze installatie vereiste een hoge machinekamer – en de afstemming met de sprinklerinstallatie waren aandachtspunten. Ook dachten we al in de engineeringsfase na over de toegankelijkheid van de installatie voor service en onderhoud.”

Afzonderlijk regelbaar

“De koelinstallatie heeft een koelvermogen van 1.050 kW en bestaat uit luchtkoelers die in de inpakruimte, expedities, fustruimte en magazijnen zijn gemonteerd”, vertelt Van der Helm. “Alle ruimtes zijn afzonderlijk te regelen. De gehele installatie is gekoppeld aan een computersysteem met PLC-besturing, wat een bedrijfszekere combinatie is. De besturing kan zowel lokaal als op afstand plaatsvinden. Ook kunnen wij op afstand monitoren en indien nodig bijsturen.”

Natuurlijke koudemiddelen

Hij vervolgt: “De koelinstallatie maakt gebruik van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak en koolstofdioxide. Het ammoniakgedeelte bevindt zich in de machinekamer en zorgt voor de koeling van de koolstofdioxide die naar de luchtkoelers wordt gepompt. Door deze getrapte koeling zijn duurzaamheid en veiligheid geborgd.” De installatie is tevens energiezuinig. Zo zijn alle luchtkoelers voorzien van toerengeregelde EC-ventilatoren. Andere energiezuinige componenten zijn compressoren met toerenregeling en compressoren voorzien van soft starters. Verder zorgen warmtewisselaars ervoor dat de vrijgekomen warmte uit het koelproces wordt benut voor het opwarmen van water voor de krattenwasser. De resterende warmte wordt door een luchtgekoelde condensor op het dak afgevoerd. Deze condensor is voorzien van toerengeregelde EC-ventilatoren en een weersafhankelijke condensordrukregeling.

Trots

“Het was een plezierig project”, blikt Van der Helm terug. “Binnen het bouwteam ging iedereen voor de hoogste kwaliteit. Ook hielpen we elkaar om de planning te halen. We kunnen trots zijn op wat we met elkaar hebben neergezet.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details