Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouwen Aan Monumenten

DOMUSDELA, Eindhoven | Nieuwe installaties voor eeuwenoude blikvanger

foto-3-schrijvers_1-kopieren

3 februari 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Complexiteit vanzelfsprekend maken: voor Schrijvers Technische Installaties uit Oss is het een geliefde en veelvuldig gebezigde activiteit. Het fullservice installatiebedrijf, dochter van Hendriks Bouw en Ontwikkeling, voorzag het onlangs geopende DOMUSDELA in de volle breedte van de benodigde E- en W-voorzieningen. Een opdracht die door directeur Michael Kuylaars wordt omschreven als veelomvattend en complex, maar ook als geweldig en uiterst leerzaam….

Bij Schrijvers Technische Installaties gaan ze geen enkele uitdaging uit de weg. De realisatie van de elektrotechnische en werktuigbouwkundige voorzieningen (inclusief technische ruimtes) binnen DOMUSDELA is het allround installatiebedrijf dan ook op het lijf geschreven. “Zowel qua grootte als complexiteit betreft het hier een uniek project”, aldus Kuylaars. “Je praat over de transformatie van een monumentaal en uit verschillende gebouwen bestaand object naar een modern onderkomen dat tot in detail dient te voorzien in de behoeften van de gasten en exploitanten. Het is dan niet raar dat je gedurende de uitvoering met regelmaat voor verrassingen komt te staan en tussentijds de nodige wijzigingen moet doorvoeren om tot de juiste installatietechnische oplossing te komen. Naast de omvang maakte dat gegeven deze opdracht bijzonder. De grootste uitdaging lag echter in de extreem korte voorbereidingstijd. Want hoewel er nauwelijks tijd was voor de engineering, hebben we dit project van vijf miljoen euro toch in minder dan een jaar tijd gerealiseerd.”

Werkzaamheden in de hotelkamer.

 

Toevoegen

Binnen het oorspronkelijke complex begonnen de werkzaamheden van Schrijvers op het absolute nulpunt. De vervanging van enkele schaars aanwezige E- en W-voorzieningen bleef tot een minimum beperkt. “Op enkele bestaande voorzieningen in de kerk en kapel na zijn alle installaties door ons vanaf de basis geëngineerd en aangebracht”, vervolgt Kuylaars. “Je praat dan onder meer over de klimaatbeheersing, verlichting, brandmeldinstallatie, voeding, verdeelinrichtingen, bekabeling, riolering, hemelwaterafvoer en sanitair. Enerzijds streef je ernaar om de techniek zo onopvallend mogelijk te verwerken en een optimaal comfort voor de bezoekers te bewerkstelligen. Anderzijds is het zaak om de oude architectuur zoveel mogelijk te respecteren en behouden. Daarin zijn we mijns inziens prima geslaagd, niet in de laatste plaats dankzij de perfecte samenwerking met opdrachtgever Dela en hoofdaannemer Bouwbedrijf Van de Ven. Het collectief was hier de beslissende kracht om tot een geweldig eindresultaat te komen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details