Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
DOMUSDELA, Eindhoven | ​DOMUSDELA: Unieke ontmoetingsplaats ademt heden en verleden

DOMUSDELA, Eindhoven | ​DOMUSDELA: Unieke ontmoetingsplaats ademt heden en verleden

Nu de oplevering een feit is, beschikt Eindhoven met DOMUSDELA in hartje stad over een unieke en eigentijdse plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping. Binnen het complex, dat bestaat uit verschillende gebouwen, zijn op een opper­vlakte van circa 9.200 m² onder meer een hotel, vergaderruimtes, een brasserie/restaurant en twee multifunctionele ceremonieruimtes gerealiseerd. Faciliteiten waarbinnen sfeer, beleving en openheid nadrukkelijk centraal staan en het verleden op een schitterende manier is verweven met moderne architectonische hoogstandjes.

Het project betreft de renovatie en herontwikkeling van het gebied Mariënhage, een uniek stukje Eindhoven dat onder meer de Paterskerk, het voormalige Augustinianum en klooster Mariënhage omvat. Coöperatie DELA nam het gebied en de bijbehorende gebouwen over van de Orde der Augustijnen en de Gemeente Eindhoven. Voor de stad is het behoud van het gebied van zeer groot belang. De gebouwen op het complex vertegenwoordigen niet alleen een grote cultuurhistorische en religieuze waarde, het gebied maakt tevens deel uit van een grotere zone in het centrum die de Gemeente Eindhoven van nieuwe dynamiek wenst te voorzien. Om het gebied beter te laten aansluiten op de openbare ruimte wordt de Kanaalstraat opnieuw ingericht en krijgt de gehele zone een groener en multifunctioneler karakter. Daarnaast wordt de tuin van het complex middels de aanleg van een brug over de Dommel beter toegankelijk voor het publiek vanuit de naastgelegen woonwijk.

Datum

Onder DOMUSDELA, naar een ontwerp van architectencombinatie Diederendirrix en architecten|en|en uit Eindhoven, staat in bouwkundig opzicht de signatuur van Bouwbedrijf Van de Ven. Het Veghelse bedrijf, vooral actief op het gebied van utiliteitbouw en seriematige woningbouw, tekende voor de fasegewijze invulling van het project. “We hebben hier met behoud van de oorspronkelijke sfeer een eigentijdse plek te gecreëerd die herinneringen ademt en waar uiteenlopende activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden”, zegt projectleider Herman Hooijmans in één van de oudste verborgen pareltjes van Eindhoven. “Daarbij kwam onze uitgebreide kennis en kunde rondom de uitvoering van restauratie- en herbestemmingsprojecten natuurlijk uitstekend van pas. Verder hebben we alles onder de pannen om ook rondom dit soort bijzondere projecten snel te kunnen schakelen met onze leveranciers en onderaannemers. We houden de lijntjes kort en kunnen bijvoorbeeld dankzij onze eigen machinale timmerfabriek en smederij prima anticiperen op de situatie en behoeften. Maar de basis waarop we deze opdracht voornamelijk hebben verworven, zit ‘m in het feit dat we vooraf precies konden aangeven wanneer we dit complexe en veelomvattende project zouden afronden. Dat gegeven was van het grootste belang voor onze opdrachtgever. Nadat een ander bedrijf de sloopwerken had uitgevoerd, zijn we in mei vorig jaar gestart met onze werkzaamheden. Toen al is 8 november 2019, de datum waarop DOMUSDELA officieel werd geopend, in onze agenda met rood omcirkeld.”

Samen

Tijdens een rondgang door het prachtige complex blijkt dat de schoonheid van de oorspronkelijke en soms eeuwenoude gebouwen slim en smaakvol is gecombineerd met nieuwbouwelementen. Licht, transparantie en openheid gaan hand-in-hand. Daarbij is er het volste respect voor de historische waarde van de gebouwen. Stuit je het ene moment nog op een authentieke middeleeuwse kloostermuur, enkele passen verder heb je van bovenaf een schitterend uitzicht op de entree van het hotel. Speciale aandacht verdient de zogenaamde Knoop, de aan de westzijde van de Paterskerk verrezen nieuwbouw die de verschillende gebouwen met elkaar verbindt. De moderne mix van faciliteiten, opgetekend tegen een decor uit vroeger tijden, is in één woord geweldig. Hooijmans is dan ook terecht trots op het resultaat dat Bouwbedrijf Van de Ven heeft neergezet. “Samen met onze partners, welteverstaan”, zo benadrukt hij. “Deze klus past bij ons en we zien telkens weer de uitdaging. Maar alleen kunnen we het niet. Vandaar ook mijn oprechte dank richting onze toeleveranciers en onderaannemers voor de geweldige samenwerking die aan het welslagen van dit geweldige project heeft bijgedragen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details