Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Doe mee aan de energietransitie: een Warmte Koude Opslag

Doe mee aan de energietransitie: een Warmte Koude Opslag

De laatste tijd is het een nog belangrijker onderwerp geworden: we willen van het gas af. We willen graag gebruik maken van duurzame energie. Er wordt dan ook veel over gesproken wat de alternatieven zijn. Het resultaat hiervan zie je ook al vaak terug bij kantoorpanden die nieuw worden gebouwd. Er wordt dan vaak gekozen voor een Warmte Koude Opslag (WKO). Maar wat is dat eigenlijk en hoe werkt het? We vertellen je er in dit artikel graag meer over!

Wat is een WKO?

Een Warmte Koude Opslag wordt vaak afgekort tot WKO. Het is een veilige techniek die je steeds vaker terugziet. Dit zie je bij veel bedrijfspanden, maar kan ook ingezet worden bij onder andere woonwijken, scholen en kassen. Een Warmte Koude Opslag werkt in combinatie met een warmtepomp. Daarnaast moeten er 2 bronnen worden geboord. Eentje voor de warmtebron en een ander voor de koudebron.

Zowel verwarmen als verkoelen

Met een WKO kun je in de winter zorgen voor een verwarmde ruimte. Er wordt dan grondwater uit de warmtebron gepompt. Hierdoor wordt de warmte afgegeven aan het gebouw. Daarna gaat het afgekoelde water door een ondergronds systeem en komt terecht in de koude bron.

Maar ook in de zomer heb je gemak van een WKO. Er wordt dan grondwater uit de koudebron opgepompt. Een ideale optie om geen gebruik meer te hoeven maken van een airco, aangezien dat veel meer energie kost.

Voordelen van WKO-systeem

Als je kiest voor WKO-systeem, dan zijn er diverse voordelen. Naast dat je geen gebruik meer hoeft te maken van gas, zijn er namelijk nog meer positieve punten te noemen. Het is namelijk ook een veilig systeem te noemen.
Er wordt alleen maar gebruik gemaakt van materialen van hoge kwaliteit. Zo zorgt TSE online onder andere voor de kunststof afdekkingen.

Verder is het gebruik van deze vorm van energie gratis. Let wel op: de installatie kan wel aardig kostbaar zijn. Vraag dus diverse offertes op. Ondanks de grote investering, is het wel een slimme investering. Vooral als het gaat om een kantoorpand. Dit komt omdat vanaf januari 2023 energielabel C verplicht is. Dankzij een WKO-systeem voldoe je hier al snel aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details