Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Diversiteit aan ingrepen bij Vogel- en Bloemenbuurt

Diversiteit aan ingrepen bij Vogel- en Bloemenbuurt

Renovatie 176 eengezinswoningen

Bij de recent uitgevoerde renovatie van 176 eengezinswoningen in de Vogel- en Bloemenbuurt in Rhoon was sprake van een grote variatie in onderhoudsmaatregelen, in combinatie met energetische ingrepen. Het overgrote deel van de woningen is nu voorzien van energielabel A.

De grote diversiteit aan maatregelen is mede ingegeven doordat het project bestaat uit 8 woningtypen. “De woningen met energielabel E/F zijn eind jaren ’50, begin jaren ’60 gebouwd , waren matig tot slecht geïsoleerd en hadden hoge stooklasten”, zegt Wiebe Mulder, senior werkvoorbereider bij Hemubo Bouw, dat de renovatie heeft begeleid. “Hemubo is door corporatie Wooncompas geselecteerd als bouwteampartner. Wij hebben met Wooncompas en de architect een totaalplan opgesteld, waarna ons de opdracht is gegund om dit project te realiseren.” Nadat de benodigde 70 procent akkoord van de huurders was behaald, heeft Hemubo huisbezoeken gehouden voor een technische opname van de woningen. Dat was nodig om te inventariseren hoe de werkzaamheden op woningniveau konden worden uitgevoerd. “Op basis daarvan hebben wij gezamenlijk per woningtype een Plan van Aanpak gemaakt.” Aangezien de renovatie in bewoonde staat zou worden uitgevoerd, zijn met de bewoners de te verrichten werkzaamheden en de te verwachten overlast besproken. “Onze opzet was om zo snel mogelijk in een treintje door de woningen te gaan en daarmee de overlast zoveel mogelijk te beperken.”

type-a-oud-kopieren

Woningtype A voor de renovatie.

 

Winterjas

Voor 20 woningen bleef het onderhoud beperkt, omdat een langdurige exploitatieverlenging nu niet aan de orde is. Er is noodzakelijk onderhoud uitgevoerd waardoor de woningen over een groen energielabel C beschikken. Voor de overige 156 woningen ging het pakket aan ingrepen veel verder. Zo zijn de daken geïsoleerd met dakplaten en voorzien van nieuwe dakgoten en een hemelwaterafvoer en rookgasafvoer. De buitengevels zijn voorzien van een isolatielaag, die is afgewerkt met een stuclaag en steenstrips. Mulder: “De woningen hebben hiermee een ‘winterjas’ gekregen en ze warmen in de zomer minder hard op. Bovendien is het gevelbeeld vernieuwd en verlevendigd. De bestaande kozijnen hebben we kunnen behouden en zijn voorzien van hr++ glas met ventilatieroosters.”

type-a-nieuw-kopieren

Woningtype A na de renovatie.

 

Het eindresultaat mag er zijn

Binnen de woningen zijn diverse werkzaamheden verricht. Houten vloeren zijn waar nodig gerepareerd of geheel vervangen. Onder de vloeren werden asbesthoudende vezels aangetroffen, die zijn afgedekt met folie en schuimbeton, waarna er isolatiekorrels in de kruipruimten zijn geblazen. Ook op andere plekken was asbestsanering noodzakelijk. “Op de zolder hebben we een box geplaatst voor de mechanische ventilatie van de woningen. Bij 95 woningen is de cv-ketel vervangen door een hr-ketel. De woningen zijn zo al voorbereid op een gasloze toekomst. Bovendien zijn er loze buisleidingen aangebracht voor kabels naar de zonnepanelen, die in de toekomst kunnen worden geplaatst. Afhankelijk van de staat zijn meterkasten, keukens, toiletten of badkamers vernieuwd. Het eindresultaat mag er weer zijn. De bewoners zijn heel blij met het eindresultaat.’’  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details