Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Dit zijn de Best Presterende Bouwprojecten van 2018

Dit zijn de Best Presterende Bouwprojecten van 2018

Winnaars Bewuste Bouwers Awards: Biosintrum en Amstelstation & Omgeving

Tijdens de Bewuste Bouwers Boost, de jaarlijkse kick-off van Stichting Bewuste Bouwers, zijn afgelopen maandag de inmiddels begeerde Bewuste Bouwers Awards uitgereikt. Projecten die het uitzonderlijk goed hebben gedaan in 2018 werden in het zonnetje gezet. Op de eerste plaats is geëindigd ‘Biosintrum’, dat gerealiseerd werd door Bouwbedrijf Buiteveld, onderdeel van de bouwcombinatie Natuurlijk Bouwen.

Eerste plaats: Biosintrum, Oosterwolde (gemiddeld een 9,3)

Biosintrum is een kenniscentrum en ontmoetingsplek op het gebied van de biobased economy. Het multifunctionele gebouw moet zelf dus het goede voorbeeld geven. Dankzij het bijzondere Y-vormige ontwerp maken de drie vleugels optimaal gebruik van zonlicht- en warmte. Bouwcombinatie Natuurlijk Bouwen bestaat uit: Bouwbedrijf Buiteveld, bouwbedrijf Doornenbal en Bouwgroep De Jong. Het project is tevens genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs.

Bewuste Bouwers als praktische en concrete route
De lat lag hoog voor het gebouw, dat een van de duurzaamste in Europa is: niet alleen de hoogste ‘outstanding rank’ van het BREEAM-keurmerk voor duurzame panden, maar ook nog gebouwd van circulaire grondstoffen: het gebouw bestaat voor meer dan 80% uit biobased bouwmaterialen. Rob van der Hoek van Bouwbedrijf Buiteveld: “De combinatie van optimale duurzaamheid en biobased materialen maakt dit project werkelijk uniek. We kijken terug op een heel intensieve maar ook enthousiaste zoektocht. Het was al snel duidelijk dat deze duurzaamheidseisen niet lichtzinnig uit te voeren waren. We kozen daarom om bij Bewuste Bouwers aan te sluiten, die een praktische en concrete route hebben uitgestippeld. Zo hoefden we niet op alle punten het wiel opnieuw uit te vinden, maar de kunst blijft natuurlijk om de beschikbare kennis goed toe te passen.”

Afgedankte spijkerbroeken in de binnenwanden
De hoge normen betekenden dat bewustwording over het duurzame karakter in de gehele bedrijfsvoering moest doorsijpelen. Medewerkers en leveranciers werden daarom van begin af aan nauw betrokken. Met onder andere workshops vooraf en een toolbox gedurende het proces heeft Buiteveld gewerkt aan bewustwording bij de medewerkers. Het uitvoeringsteam heeft op een enthousiaste en betrokken wijze de doelstellingen van het project omarmd. Tijdens de bouw was die aandacht vooral gericht op een goed verzorgde bouwplaats en energie- en watergebruik. Ook zijn er maatregelen getroffen om fijnstof te minimaliseren. Maar vooral is op de bouwplaats bewuster omgegaan met afval. “Waar we gewend waren afval te scheiden in vier fracties, werden dit er voor Biosintrum nu acht. Dankzij afspraken met de leverancier, konden zij EPS-afval hergebruiken als grondstof. Dat bleek simpel in te richten, maar je moet het een keer gedaan hebben om daar achter te komen.” Andersom is ook het Biosintrum gebouwd met lokale afvalmaterialen. De gemeente Oosterwolde heeft hiervoor als opdrachtgever zelfs een inzamelingsactie georganiseerd. De afgedankte oude spijkerbroeken van lokale inwoners zitten nu als akoestische isolatiedekens in de binnenwanden.

Rob van der Hoek: “Wij willen betrokken bouwers zijn. Deze award hebben we dan ook met gepaste trots in ontvangst genomen en zien wij als een bevestiging en bekroning op de betrokkenheid en enthousiasme van ons uitvoeringsteam.”

Tweede plaats: Amstelstation & Omgeving, Amsterdam (gemiddeld een 9,1)

Binnen de ring van Amsterdam bouwt Mobilis – Van Gelder aan de nieuwe inrichting van de omgeving van het Amstelstation. Op deze drukke locatie wordt de bestaande fietsparkeergarage uitgebreid (van 1.300 naar 3.400 plekken) en de infrastructuur op het Prins Bernhardplein en Julianaplein omgelegd. Het project is in gang gezet om de bereikbaarheid van het station te verbeteren en ruimte te maken voor nieuwbouw. Tijdens de audit kwam naar voren dat vooral de score in de pijler Omgeving heel goed is; de omgeving is in alle fasen van het project betrokken en geïnformeerd, mede te danken aan de nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Het projectteam informeert reizigers en bezoekers van het gebied tevens digitaal via Facebookdata en dat wordt door Bewuste Bouwers gezien als vernieuwend.

Over Bewuste Bouwers
Bewuste Bouwers zijn beste buren. Projecten of bedrijven die zich aansluiten bij Bewuste Bouwers committeren zich aan de gedragscode. Zij zetten zich in om zo min mogelijk hinder en overlast te veroorzaken voor de omgeving en hebben oog voor mens en milieu tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden. Al meer dan 2.250 projecten geven een geweldig voorbeeld op het gebied van omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, veiligheid en duurzaamheid. Elk jaar licht Bewuste Bouwers tijdens de kick-off voor bedrijfsdeelnemers de awards uit. Dit jaar stonden de spotlights op bovengenoemde projecten.

Natuurlijk zijn nog veel meer geweldige voorbeelden te noemen van acties door projecten om de beste buur te zijn voor de omgeving. Het Bewuste Bouwers Jaarmagazine inspireert met Best Practices, interviews en facts & figures. Een exemplaar van het gloednieuwe magazine is aan te vragen via [email protected] en wordt half februari opgestuurd.

Best Presterende Bouwprojecten Best Presterende Bouwprojecten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details