Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Dit is ons grootste renovatieproject ooit’
Na de zomer van 2025 zijn alle woningen voorbereid op een aardgasvrije toekomst.

‘Dit is ons grootste renovatieproject ooit’

Renovatie en verduurzaming 432 sociale huurappartementen

In Capelle aan den IJssel renoveert en verduurzaamt BAM Wonen 432 sociale huurappartementen van woningcorporatie Havensteder aan de Bongerd, Dotterlei, Wilgenhoek en Wingerd.

BAM Wonen verduurzaamt en renoveert 432 woningen in Capelle aan den IJssel.

BAM Wonen is één van de vier duurzaamheidspartners van de woningcorporatie. Met deze partners wil woningcorporatie Havensteder de komende jaren 5.400 sociale huurwoningen in Rotterdam en omgeving duurzamer, comfortabeler en toekomstbestendig maken. De 21 appartementencomplexen in de Florabuurt stammen uit de jaren zestig en waren toe aan verduurzaming in het kader van de verbeteraanpak. De complexen omvatten verschillende woningtypen met 3-, 4-, 5- en zelfs 6-kamerappartementen. Na de zomer van 2025 zijn alle woningen voorbereid op een aardgasvrije toekomst. Projectleider Jacco Hordijk: “Om dat voor elkaar te krijgen, worden de woningen compleet geïsoleerd. Het gaat dan om gevelisolatie in de bestaande spouw, het bij-isoleren van het dak en het isoleren van de plafonds in de bergingen en garages. Daarnaast verwijderen we de bestaande kunststof polyester gevelbanden en plaatsen we nieuwe aluminium gevelbanden. De kunststof kozijnen blijven behouden, maar voorzien we van nieuw HR++ glas. Ook in de houten balkonkozijnen plaatsen we HR++ glas en hier vervangen we ook de draaiende delen.”

BAM Wonen zet ook bij dit project maximaal in op duurzaamheid en hoogwaardig hergebruik van materialen.

Aan de achterzijde hebben de appartementen een iets breder balkon. In het balkonkozijn wordt een stijl geplaatst om het kozijn in tweeën te splitsen, waardoor het glas wat eenvoudiger te vervangen is bij eventuele schade. Tot slot worden de panelen onder de houten kozijnen vervangen en geïsoleerd. 

‘In de woningen pakken we de installaties grondig aan’

Groot onderdeel van de verduurzaming is de voorbereiding op een aardgasvrije toekomst. Hordijk: “In de woningen zelf pakken we daarom de installaties grondig aan. Radiatoren en al het leidingwerk worden vervangen en alle 432 boilers halen we weg. Straks zorgen afleversets in elke woning voor zowel het water van de radiatoren als het warme tapwater. In eerste instantie is de afleverset nog aangesloten op de gasketel die in de centrale ruimte staat. In de toekomst kunnen alle woningen in één keer worden aangesloten op een warmtenet zonder hiervoor weer bij de bewoners binnen te hoeven zijn.”

Er wordt isolatie aangebracht en glas en kozijnen worden vervangen.

Tot slot komt er nieuwe individuele, mechanische CO2-gestuurde ventilatie in de appartementen in plaats van het oude, collectieve systeem. Ook krijgt de helft van de woningen een nieuwe keuken en/of badkamer. Daarnaast verzorgt BAM Wonen onderhoudswerkzaamheden, zoals het reinigen van de gevels en het voegwerkherstel. “De balkonhekken worden verwijderd, fabrieksmatig van een nieuw verfsysteem en nieuwe beplating voorzien en weer teruggeplaatst.”

Ook de portieken van de woningen werden aangepakt.

Hergebruik van materialen

Om de veiligheid in de wijk te vergroten, worden ook de 72 portieken aangepakt. In de oude situatie zorgden de terugliggende kozijnen voor een nisje voor de portieken. Hier plaatst BAM Wonen nieuwe kozijnen aan de buitenzijde en nieuwe postkasten. De entrees en trappenhuizen worden voorzien van nieuwe verlichting en tegelwerk. Ook wordt het glas in de trappenhuizen vervangen door HR++ veilig­heidsglas, waardoor het bestaande hekwerk voor de ramen weggehaald kan worden. Op de daken van de gebouwen komen zonnepanelen, waarvan er vier per woning beschikbaar zijn.

Al met al een flink project, dat wordt uitgevoerd in verschillende bouwfases. Hordijk: “Dit is ons grootste renovatieproject ooit. Bij BAM Wonen zetten we maximaal in op duurzaamheid en hoogwaardig hergebruik van materialen. Zo komt er bij dit project in de entrees een lattenwand van circulair geoogst hout met diverse houtdiktes en afmetingen. Dit geeft een mooie uitstraling aan de portieken. De balkon­deuren die we uit de woningen halen, worden door een sociale werkplaats hergebruikt voor andere bestemmingen. De fijne samen­werking met Havensteder en onze co-makers maakt dit een leuk project voor ons team.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details