Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

‘Dit gebouw ademt duurzaamheid’

Ruim zeshonderd ton. Zoveel CO2 zit opgeslagen in HoutWerk, het vrijwel volledig uit hout opgebouwde bedrijfsverzamelgebouw op Campus Werkspoor in Utrecht.

HoutWerk Artist Impression 1 kopiëren
Artist impression HoutWerk.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Woody Building Concepts

30 april 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Dit splinternieuwe onderkomen voor creatieve ondernemers, waarin waarden als flexibiliteit en een aangenaam werkklimaat diepgeworteld zijn, geeft het concept ‘duurzaam ondernemen’ een geheel nieuwe dimensie.

HoutWerk is een ontwikkeling van vastgoedspecialist Lingotto. Na het bouwteamtraject is de realisatie in handen van Woody Building Concepts, onderdeel van het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep. Als zusterbedrijf van onder meer prefab betonbouwer Hercuton en staalbouwer Remco Ruimtebouw pioniert Woody Building Concepts sinds 2018 met houtbouw in de utiliteitsbranche. Planontwikkelaar Martin van Straten is hier vanaf het begin bij betrokken. Vanuit die ervaring begeleidde hij het voortraject van HoutWerk. Met hem bespreken we wat dit project – en bouwen met hout in het algemeen – zo interessant maakt.

Om met het laatste te beginnen: welke mogelijkheden biedt houtbouw voor de utiliteitsbranche?

“Hout biedt een heleboel voordelen. Het is sterk, hoogwaardig en duurzaam, en je kunt er snel en slim mee bouwen. Bovendien zijn het klimaat en de luchtvochtigheid in een houten gebouw ideaal. Die voordelen zijn overigens al lang bekend en de reden waarom er, ook in ons land, al veel houten huizen zijn. In de utiliteitsbranche zie je echter nog nauwelijks gebouwen van hout. Daar willen we met Woody Building Concepts verandering in brengen. Dit raakte in mei 2019 in een stroomversnelling toen we met Lingotto in contact kwamen over HoutWerk.”

HoutWerk is opgebouwd uit CLT-elementen.

Jullie waren nauw betrokken bij het ontwerp van HoutWerk. Wat is kenmerkend?

“Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 3.160 vierkante meter. Het biedt ruimte aan open bedrijfsunits van 300 tot 570 vierkante meter met een eigen balkon of terras. De buitenkant kenmerkt zich door een transparante gevel en houten luifels. Dat levert aan de binnenzijde een prettig daglicht op. Verder zorgen de bijna 4 meter hoge plafonds voor een open en ruimtelijk beeld. De uitstraling is warm door de houten trappenkernen, plafonds, liggers en kolommen. Maar ook industrieel, doordat veel installaties in het zicht blijven.”

HoutWerk wordt omringd door industriële gebouwen. Hoe sluit het daar architectonisch op aan?

“Door de voor deze gebouwen belangrijke waarden – rationaliteit, functionaliteit en flexibiliteit – mee te nemen in het ontwerp van HoutWerk. Rationaliteit en functionaliteit komen bijvoorbeeld terug in de hoofddraagconstructie. Deze is opgebouwd uit CLT-elementen, Cross Laminated Timber, wat inhoudt dat de elementen zijn opgebouwd uit kruislings verlijmde houten onderdelen. De gelamineerde houten kolommen en balken staan in een stramien van 5 bij 5 meter. Deze afmeting is optimaal voor de massief houten kruislaags verlijmde vloeren die van balk naar balk lopen. Flexibiliteit zit ‘m onder meer in de plattegronden van de bedrijfsunits, die zowel gesplitst als gekoppeld kunnen worden. Ook de klimaatinstallaties, die zijn uitgelegd op een open kantoorindeling, zijn eenvoudig aan te passen op bijvoorbeeld een indeling met scheidingswanden.”

Hercuton en Remco Ruimtebouw werken met modulaire bouwsystemen. Doet Woody Building Concepts dat ook?

“Ja, wij vertaalden het ontwerp van HoutWerk naar houten elementen die in de fabriek worden geprefabriceerd. Die elementen worden kant-en-klaar naar de bouwplaats getransporteerd en daar geassembleerd. Door deze bouwmethode kunnen we snel en slim bouwen. Bovendien kun je het gebouw na zijn levensduur demonteren, en opnieuw gebruikmaken van het hout en de andere materialen. Voor de gevel en afwerking passen we bijvoorbeeld circulaire materialen toe, door afvalstromen van andere bouwplaatsen te benutten.”

De bouw van de hoofddraagconstructie is gestart.

Voor de realisatie van HoutWerk zijn 220 fijnsparren gekapt. Is dat niet zonde? 

“Dat denken veel mensen. Maar wist je dat er in het verleden in Nederland 140.000 hectare bos is aangeplant, voor de productie van onder meer lucifers en houten klompen? Die productiebossen zouden we nu goed kunnen gebruiken voor het realiseren van duurzame, gezonde houten gebouwen. Doe je dat op verantwoorde wijze, dan heb je een hele mooie, zelf regenererende grondstof in handen. En wat ook heel mooi is: de CO2 opslagcapaciteit van de gekapte bomen leeft voort in het hout van de gebouwen. Zo zit in HoutWerk ca. 610 ton CO2 opgeslagen. Dit gebouw ademt dus letterlijk en figuurlijk duurzaamheid. Die duurzaamheid wordt nog verder versterkt door het gebruik van circulaire materialen voor bijvoorbeeld de afwerking van de installatieruimte op het dak en de aftimmeringen.”

In september dit jaar startte de bouw. Hoe ver zijn jullie nu?

“De begane grondvloer ligt erin en de bouw van de houtconstructie is gestart. Medio volgend jaar verwachten we op te leveren. Hoe ik tot nu toe op het werk terugkijk? Samen met Lingotto, de architect en de constructeur stonden we voor een flinke uitdaging. Dat hebben we vertaald naar iets heel moois. Het geeft een enorme kick om aan zoiets vernieuwends te werken!”  

Bouwinfo

Ontwikkeling
Lingotto, Amsterdam

Ontwerp
m. architects, Delft

Realisatie
Woody Building Concepts, Nieuwkuijk

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details