Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Distributiecentrum PLUS, Oss:

IMG_6522

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Bouwbedrijf van de Ven

26 maart 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Op industriegebied Vorstengrafdonk in Oss wordt gebouwd aan één van de modernste distributiecentra van ons land. In opdracht van PLUS realiseert Bouwbedrijf van de Ven een dc van ruim 46.000 m², met ca. 6.100 m² kantoor- en gemeenschappelijke ruimten, 92 laad- en losdeuren en een productiecapaciteit van 400.000 colli per dag. Het centrum moet alle 270 PLUS supermarkten in Nederland beleveren en zal de bestaande centra in Hendrik-Ido-Ambacht, Middenbeemster, Haaksbergen en Ittervoort vervangen. In het ontwerp is uitgebreid aandacht besteed aan een prettige werkomgeving. Zo worden fysiek zware processen gemechaniseerd, stroomt overal daglicht naar binnen en wordt geluid tot een minimum beperkt. En ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol.

In december werden de eerste begane grondvloeren gestort.

Na een uitgebreide voorbereiding is op 4 juni 2020 de bouw van het PLUS distributiecentrum gestart. “We hebben het terrein opgehoogd en een funderingsconstructie aangebracht met betonnen poeren en funderingsbalken”, vertelt Toon van Hout, Projectleider bij Bouwbedrijf van de Ven. “Vervolgens is gestart met de staalconstructie, met een hoogte van resp. 25, 18 en 14 meter. Bovenop deze staalconstructie komen stalen dakplaten, een steenwol isolatie en een PVC dakbedekking. Een Pluvia-systeem zorgt voor een efficiënte en betrouwbare hemelwaterafvoer.” Tegen de gevels komen stalen binnendozen met gekleurde stalen buitenplaten, vertelt hij. “De binnendozen worden in het werk geïsoleerd, waarna de gevels worden afgewerkt met aluminium puien, vliesgevels en polycarbonaat zichtstroken.”

Afbouw in zicht

De ondergrond wordt gefaseerd vlak gemaakt en voorzien van wapening. In december werden de eerste begane grondvloeren gestort, aldus Van Hout. “Ook zijn op verschillende plaatsen kanaalplaat verdiepingsvloeren en breedplaatvloeren aangebracht en is gestart met de montage van de sprinklerleidingen, luchtkanalen en hemelwaterafvoeren. Medio maart beginnen we met de afbouwwerkzaamheden.” Uiterlijk 31 juli moet het distributiecentrum bouwkundig en installatietechnisch gereed zijn. Dan start de firma Witron namelijk met de levering en installatie van de magazijnstellingen en mechanische installatie, inclusief kranen, lopende banden, liften, robots, et cetera. “Deze werkzaamheden lopen door tot het voorjaar van 2022. In de tussentijd moeten wij nog de laatste installatietechnische onderdelen monteren. Denk aan de elektraleidingen, lichtlijnen en sprinklerleidingen in het gemechaniseerde deel. Bovendien moeten we nog enkele bouwkundige putten afmaken, waarin Witron haar kranen monteert.”

Constructieve uitdaging

De verwachting is dat PLUS haar nieuwe distributiecentrum eind 2022/begin 2023 in gebruik kan nemen. Dan biedt de nieuwbouw onder meer onderdak aan expeditiezones voor inkomende en uitgaande goederen, een grote emballageruimte en een werkplaats. Bovendien worden op diverse plekken loopbruggen voorzien. “Ook hebben we een ADR-kluis gerealiseerd voor de opslag van gevaarlijke stoffen zoals spuitbussen”, aldus van Hout. “Boven de ADR-kluis komt een verdiepingsvloer van ca. 2.300 m² waarop tevens een Witron-installatie zal komen. Een constructieve uitdaging, die we goed onder controle hebben.” Het kantoorgedeelte wordt uitgevoerd met metalstudwanden bekleed met HPL, glazen systeemwanden, systeemplafonds en vloerbedekking (tapijt en PVC).

Infrawerkzaamheden

Ter plaatse van de laaddocks is het dc voorzien van betonnen laadkuilen. Rondom het pand komt bovendien een beton-, klinker- en asfaltverharding. “Aan de overzijde van de bouwkavel realiseren we een gelijkvloers parkeerterrein voor personenauto’s. Vervolgens worden zowel het terrein rondom het distributiecentrum als de parkeerplaats afgescheiden door spijlenhekwerken met poorten en slagbomen.”

BREEAM-NL-sprong

Aanvankelijk lag aan dit project een BREEAM-NL ‘Excellent’-ambitie ten grondslag, benadrukt Van Hout. “Samen met onze BREEAM-adviseurs hebben we echter mogelijkheden gezien om nog meer credits te behalen. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM-NL ‘Outstanding’ ontwerpcertificaat. Onze ambitie is om ook bijbehorend oplevercertificaat te behalen. Hiertoe hebben we een BREEAM-creditlijst samengesteld, die nauwgezet en door alle bouwpartners wordt gevolgd.” De duurzame keuzes worden onder andere zichtbaar in materiaalgebruik, warmteterugwinning en waterhuishouding, vertelt hij. “De gehele nieuwbouw functioneert straks all-electric. Zowel binnen als buiten wordt energiezuinige verlichting toegepast en op het dak komen PV-panelen. Bovendien wordt veel aandacht besteed aan thermisch comfort en luchtkwaliteit en worden maatregelen zoals verlichtingsregeling, energiebemetering en lekdetectie geïntegreerd. Afvalresten op de bouw worden actief gescheiden en in het beton is een vooraf bepaald percentage betongranulaat verwerkt.”  

Projectinfo
Hypermodern DC van buitengewone omvang
De hoofddraagconstructies van het nieuwe PLUS distributiecentrum in Oss zijn in opdracht van Da Vinci Vastgoed ontworpen en uitgewerkt door Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders. “Vanwege de goede ondergrond hebben wij een fundering op staal uitgewerkt met putten, stroken en poeren, met daarboven een staalconstructie”, vertellen directeur/adviseur Henk Verhoeven en projectleider Vincent de Jonge. “De dakconstructie bestaat uit stalen vakwerkspanten in twee richtingen, waardoor grote overspanningen mogelijk worden en de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk kan worden benut.” “Uitdagingen vormden de korte doorlooptijd, de verschillende hoogten van de diverse bouwdelen en de eisen met betrekking tot de zeer beperkte toelaatbare verplaatsingen, vanwege de hoogwaardige mechanisaties. De volledige constructie is uitgewerkt in Tekla. De 3D/BIM-modellen zijn vervolgens gedeeld met de bouwkundig aannemer en de staalbouwer, die het model één-op-één kon gebruiken voor het maken van zijn productietekeningen. Bovendien zijn de controles door het gebruik van ons model vele malen effectiever geweest, waardoor de kwaliteit en veiligheid nog beter geborgd konden worden.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details