Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Distributiecentra

Distributiecentrum combineert een efficiënte werking met aandacht voor het comfort en welzijn van medewerkers: 37.000 m2 nieuwbouw voor logistiek dienstverlener

Westerman Multimodal Logistics is sinds afgelopen september een nieuw hoofdkantoor en warehouse rijker. Het nieuwe logistieke centrum op bedrijventerrein De Grift in Nieuwleusen omvat 32.241 m² warehouse, 2.819 m² mezzanine en 2.161 m² kantoorruimte.

DCIM100MEDIADJI_0051.JPG
Het distributiecentrum is opgebouwd uit een stalen constructie, betonwanden en sandwichpanelen, afgewerkt met onder meer kanaalplaatvloeren.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Groothuis Bouwgroep

12 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Projectontwikkelaar DHG voerde de regie over de bouw van dit SMARTLOG distributiecentrum. Convex Architecten tekende de plannen en Groothuis Bouwgroep uit Genemuiden stond in voor de realisatie. Het nieuwe magazijn moet een efficiënte werking garanderen, terwijl bij het ontwerp van het kantoor veel aandacht is besteed aan het comfort en welzijn van medewerkers.

Westerman Multimodal Logistics distribueert en transporteert goederen via weg, spoor, zee of binnenwateren binnen Nederland en heel Europa. Het heeft daarvoor onder meer een containerterminal met crossdockfaciliteit in Hasselt. De vraag naar opslag- en assemblagecapaciteit bleef echter toenemen, zowel van bestaande als van nieuwe klanten. Om die groei te faciliteren, ontwikkelde projectontwikkelaar DHG voor huurder Westerman een nieuw, efficiënt distributiecentrum op 6 hectare grond in de gemeente Dalfsen (Nieuwleusen).

“We werden al zeer vroeg door Westerman bij dit project betrokken en konden zo als aanbieder van vastgoedoplossingen met 60 jaar ervaring meedenken rond het ontwerp van het warehouse en de kantoren. We startten met een planstudie, van waaruit het definitieve plan ontstond. Na de ondertekening van het samenwerkingscontract werd gezocht naar een investeerder en dat werd dus projectontwikkelaar DHG”, vertelt Willem Jan van de Worp, manager commercie en planontwikkeling bij hoofdaannemer Groothuis Bouwgroep. “Sinds Westerman deze nieuwe site in september in gebruik heeft genomen, beschikt het over een capaciteit van 100.000 m². Het logistieke centrum omvat een kantorengedeelte van 2.161 m² én een warehouse met een totale oppervlakte van 32.241 m² met een mezzanine van 2.819 m² boven de laadkades, alles gebaseerd op het SMARTLOG-principe. Warehouses volgens dit innovatieve concept van DHG zijn geschikt voor de meest uiteenlopende doelgroepen, staan garant voor een uitstekende kwaliteit en worden gebouwd volgens vastgestelde specificaties.”

Het magazijn omvat 60 laaddocks met daar bovenop een mezzanine van 2.819 m².

Oog voor het welzijn van de medewerkers

De gemeente heeft heel wat inspanningen geleverd om dit logistieke centrum naar Nieuwleusen te krijgen, onder andere door het aanleggen van een wadi en grondwallen met looppaden en beplanting. De site moest elegant in de omgeving passen en daarom werd bijvoorbeeld de kleur van de achtergevel samen met de mensen uit de buurt vastgelegd. “De kantoorruimte met drie bouwlagen valt vooral op door de grote glazen puien, gericht op het noorden. Die zorgen voor veel lichtinval zonder problemen met de warmte en bieden onbeperkt zicht op de 60 laaddocks. Het landschapskantoor voor de zowat 100 medewerkers wordt gekenmerkt door open kantoorruimtes, afgewisseld met stille werkplekken. Het is volledig ingericht volgens de wensen en huisstijl van de huurder, evenals op het comfort en de gezondheid van de gebruikers”, licht Van de Worp toe. “Het goed geïsoleerde SMARTLOG warehouse met één bouwlaag en een mezzanine boven de laaddocks bestaat uit een staalconstructie, gecombineerd met kanaalplaatvloeren, betonwanden en sandwichpanelen met unieke kaders. Lichtstraten in het midden van de hal zorgen voor het nodige daglicht, maar omdat er toch vaak ‘s nachts gewerkt wordt, werd ook daglichtgestuurde LED-verlichting geïntegreerd. Een gecertificeerd sprinklersysteem en brandwerende elementen verhogen de veiligheid. Bovendien wordt het hemelwater geïnfiltreerd naar de bodem en is het dak klaar om in de toekomst zonnepanelen te plaatsen.” De totale planvorming en het verkrijgen van de vergunningen nam ongeveer een jaar in beslag. In oktober 2019 is gestart met het bouwrijp maken van het terrein en in 11 maanden tijd realiseerde hoofdaannemer Groothuis Bouwgroep samen met zijn bouwpartners de complete logistieke site. 

Bouwinfo

Opdrachtgever
DHG, Schiedam

Architect
Convex Architecten, Rotterdam

Hoofdaannemer
Groothuis Bouwgroep, Genemuiden

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details