Digital Valley
01:12
23-05-2018

Digital Valley Alkmaar: meer dan zomaar een kantoorgebouw

OUT OF THE BOX

Aan de Pettemerstraat in Alkmaar is onder de werktitel ‘Digital Valley’ door Monk Architecten een bijzonder intelligent ontwerp voor broers en IT-ondernemers Tim en Chris Obdam gerealiseerd. In het gebouw zijn zes online ondernemingen gehuisvest. Het bestaat uit vier rechthoekige volumes welke in elkaar geschoven zijn. 

De bijzondere uitstraling van het gebouw wordt bepaald door het aluminium gevelsysteem, bestaande uit kaders gevuld met glas. Deze variëren qua diepte waardoor een bijzondere dimensionering ontstaat. Blitta Gevelsystemen uit Venray is verantwoordelijk voor deze complexe en bijzondere gevel. “Wij zijn als aluminium gevelbouwer onderscheidend door de manier waarop wij, naast een goede basis aan standaardoplossingen, dit soort conceptuele projecten in de markt zetten”, vertelt sr. Accountmanager Tom van der Heijden van Blitta. 

Digital Valley
Blitta realiseerde een aluminiumgevelsysteem in cortenstaal-look.

Innovatie
“Een leuk en innovatief traject”, noemt Van der Heijden de betrokkenheid van het Noord-Limburgse bedrijf bij de ontwikkeling van het gevelconcept voor Digital Valley. “Waar de originele uitgangspunten gebaseerd waren op een houten gevelconstructie, hebben wij hier vanuit onze expertise een totaaloplossing ontwikkeld, vervaardigd en gemonteerd in aluminium. In een aangepast systeem op basis van modulaire elementen hebben wij de gehele gevel aangepast, inclusief de constructieve uitgangspunten.”

Grote glasvlakken
“Het systeem bestaat uit drie lagen. De basis, het gevelsysteem en de kaders die daarbuiten hangen met variabele maten. Deze hebben we er als het ware ‘los’ voor gehangen.” De grote zware ramen – het glas in de erkerpuien weegt zo’n 1.600 kg – zijn de eyecatchers. “In het oorspronkelijke ontwerp signaleerden we aandachtspunten op het vlak van doorbuiging. Dit hebben we samen met aannemer Bot Bouw ondervangen door het verzwaren van de staalconstructie. Daarnaast heeft onze engineeringsafdeling gezorgd dat ons verankeringsprincipe meer doorbuigingen kon opvangen dan in een traditioneel kozijnsysteem.”

Digital Valley

Cortenstaal-look
“Out of the box denken, dat is de enige manier om een project als dit haalbaar te maken”, vertelt Van der Heijden. “We zorgden voor een oplossing dat recht deed aan de esthetische en ruimtelijke uitgangspunten. Zoals in de speciale afwerking van de aluminium geveldelen, waardoor deze de uitstraling van cortenstaal kreeg. Het aluminium is gecoat, waardoor een vergelijkbare karakteristieke look en feel is verkregen.”

Tekst | Anniek Heijs  Beeld | Dirk Verwoerd

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

KOMO-keurmerkKalverstraat