Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Dienstverlening aan de eindgebruiker tot ver na de ingebruikname’
De prefab gevel met een eindafwerking in metselsteen.

‘Dienstverlening aan de eindgebruiker tot ver na de ingebruikname’

Het Hermann Wesselink College realiseert ruim 11.000 m² nieuwbouw op de huidige locatie aan de Startbaan in Amstelveen. De school wordt gebouwd naast het bestaande gebouw, dat na oplevering van de nieuwbouw wordt gesloopt. Design & Build-aannemer SMT Bouw & Vastgoed past een beproefd concept toe: lean-bouwen in co-makership met opdrachtgever, ontwerppartijen en onderaannemers. “De school wordt letterlijk meegenomen in het proces, zodat men het gebouw krijgt waarom is gevraagd”, zegt directeur Geron Verdellen.

Tekst | Jan-Kees Verschuure    Beeld | SMT Bouw & Vastgoed

Het HWC, vernoemd naar de eerste rector uit 1963, telt ruim 1.700 leerlingen. Het bestaande gebouw was aan vervanging toe. “Niet alleen qua fysieke levensduur, maar ook qua comfort”, zegt Verdellen. “Dat laatste is een belangrijk onderdeel van het Programma van Eisen.” RoosRos Architecten ontwierp een flexibel gebouw met veel daglicht en weinig dode hoeken. Projectleider Rik Cornelissen van SMT Bouw & Vastgoed: “De ruim uitgevoerde lokalen bevinden zich aan de gevelzijde, het daglicht is doorgetrokken naar de kern toe. In het centrum van het gebouw is door het gebruik van dubbele hoogtes en ruimtes veel transparantie en doorzicht gecreëerd. Meer besloten werk- en leerplekken zijn ook nodig, die zijn efficiënt ingepast in het ontwerp.”

De schoollocatie aan de Amstelveense Startbaan.

Schaalbaar volume

Het hart van het gebouw geeft toegang tot de verschillende ‘parels’ van de school. Zo bezit het nieuwe HWC bijvoorbeeld een medialab en een grote aula. Deze ruimtes leiden naar de onderwijsvleugels, met elk een eigen kleurstelling en mogelijkheid tot uitbreiding. Cornelissen: “Op een later tijdstip kunnen er gemakkelijk muren worden verschoven, zodat men een optimale inrichting blijft houden. Het is een schaalbaar gebouw.”

Het nieuwe HWC gaat voldoen aan de BENG-eisen voor onderwijsgebouwen, een prioriteit van de schoolorganisatie. “Het gebouw wordt volledig gasloos en voldoet minimaal aan Frisse Scholen klasse B en op onderdelen aan klasse A.” Daartoe is het gebouw uitgerust met luchtwarmtepompen, WTW-installaties en CO2-gestuurde ventilatie, alsmede aanwezigheidsdetectie. Ook ligt er een pakket zonnepanelen op het dak. Verdellen: “De duurzaamheidsmaatregelen zijn gericht op vraagreductie en comfort, niet op zoveel mogelijk duurzame opwekking.”

De algemene ruimtes zijn gesitueerd rond de hoofdentree.

Dienstverlening

De realisatie van de nieuwbouw vindt plaats tussen mei 2019 en eind 2020. Alle cascobouwactiviteiten worden ‘droog’ uitgevoerd: de school bestaat uit een staalconstructie voorzien van kanaalplaatvloeren en een circulaire prefab gevel, met in de thermische gevel prefab ingebouwde kozijnen en een eindafwerking van metselstenen in halfsteensverband. Verdellen: “De samenwerking met school en omgeving is tot in de puntjes geregeld. Wij willen een werkend schoolgebouw opleveren en nu al lopen er mensen mee om de bediening van de installaties te leren kennen. In een eerdere fase is met een VR-bril door het gebouw heen gelopen met de schoolleiding, waardoor men ziet wat men krijgt.” Cornelissen: “Met de gemeente zijn routings bedacht voor de in- en uitritten van het bouwterrein in combinatie met een veilige toegang tot de bestaande school. Straks doen wij hetzelfde met de sloop van dat gebouw en de toegang tot de nieuwe school. Design & Build is voor ons dienstverlening aan de eindgebruiker tot ver na ingebruikname.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details