Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Diemerhof 32 | Diemen

Diemerhof 32 | Diemen

VIA Hotel en VIA Works dragen bij aan transformatie Bergwijkpark

Vrijwel tegelijkertijd met de opening van het eerste VIA Hotel in Nederland heeft deze Engelse hotel- en vastgoedonderneming een naastgelegen kantoorpand in het Bergwijkpark in Diemen-Zuid aangekocht. De bovenste verdiepingen daarvan worden nu omgebouwd tot hotelkamers, op de onderste verdiepingen wordt het nieuwe kantoorconcept VIA Works gelanceerd.

Vanaf de eerste dag van opening van het VIA Hotel in het voormalige kantoorgebouw Sphinxstate (september 2017) is deze budgetformule een fenomenaal succes, verzekert Yuval Herrmann, verantwoordelijk voor de hotelpoot van het VIA-concern.“Jongerenhotels hebben een evolutie doorgemaakt. In het verleden waren ze vooral goedkoop, maar ook vies en donker en niet echt een plek waar je graag verblijft. Er heeft echter een verschuiving in de lifestyle van jongeren plaatsgevonden. Jongeren zijn nu wat ouder, tussen de 18 en 35, ze trouwen later, ze zijn onafhankelijker, reizen makkelijker en hebben ook wat meer te besteden. De digitale generatie is creatief en dynamisch. Deze jongeren willen overal kunnen inpluggen en werken, er moet sprake zijn van een mix van leisure en werk. Ze willen ‘connected’ zijn en hebben hogere verwachtingen. Daar spelen wij met onze hotelformule op in. Wij zorgen voor snel internet, bars, restaurants en events. Het gaat in ons hotel om de totale ambiance, het gevoel dat je iets hebt meegemaakt.”

Toen de gelegenheid zich voordeed om het lege kantoorpand Diemerhof 32 te kopen, kende Herrmann geen twijfel. “Wij kijken met ‘London eyes’ naar deze locatie. De vastgoedprijzen zijn hier attractief, de campus Diemen Zuid is vlakbij, met de tram, metro of trein ben je zo in het centrum van Amsterdam of op Schiphol. Het kantorengebied Bergwijkpark transformeert tot een levendig gebied met veel studenten en een mix van functies.”

Diemerhof 32

VIA Works.


Passend bij het concept
Bij de transformatie van Diemerhof 32 deed zich een belemmering voor. In dit deel van Diemen Zuid mogen maximaal 200 hotelkamers komen. Het eerste VIA Hotel telt er al 166, in het nieuw verworven pand komen daarom 33 kamers. Herrmann: “Dat gebouw is te groot voor 33 kamers. Het riep de vraag op wat we met de rest van het gebouw konden doen. Je kunt er een grote huurder voor vinden, maar dat vinden wij niet opwindend genoeg. Het moest iets worden dat past bij ons concept. Dat is VIA Works geworden.”

VIA Works biedt verschillende flexibele werkplekken, vergaderruimten, ontmoetingsplekken en een ontvangstruimte met balie en bar op de begane grond. “Van het oude interieur handhaven we alleen de twee kernen. Daaromheen wordt alles vernieuwd, met nieuwe installaties en datakabels”, zegt architect Milan Bergh van APTO Architects. “Het gaat om een modern werkplekconcept, met werkplekken voor start-ups en kleinere bestaande bedrijven. Je kunt hier op verschillende manieren werken. Hoe hoger je in het gebouw komt, hoe privater de werkplekken worden. De brede gangen fungeren als ontmoetingsruimten met tafels en krukken om aan te werken; het zijn eigenlijk straatjes waarlangs werknissen liggen met flexibele wanden, zodat je een werkruimte makkelijk kunt aanpassen. Elke nis, elke wand heeft weer een andere afwerking, met beton, hout of graffiti. In de koffiebar kun je samenzijn.”

Diemerhof 32

Yuval Herrmann, Milan Bergh en Ivan Baartmans op het dak van Diemerhof 32.

Aan het uiterlijk van het pand wijzigt vrijwel niets. De bestaande entree krijgt een kubusvormige toevoeging en biedt straks alleen toegang tot het kantoorgedeelte. Aan de andere zijde van het gebouw komt een glazen liftschacht als toegang naar de hotelverdiepingen. De kamers worden luxer uitgevoerd dan in het bestaande VIA Hotel. Bergh: “Het gaat onder meer om 26 suites met airco, een badkamer en een kitchenette, ook geschikt voor langer verblijf voor gezinnen en de zakelijke markt. Kamers met een huiselijke sfeer, de kleuren zijn ook wat chiquer.”

Diemerhof 32

Een kamer in het hotelgedeelte van Diemerhof 32.


VIA Village
Wat de bouw uitdagend maakt, is dat bij de start niet alles al vast lag. “Tijdens de bouw ging het ontwerpproces door”, zegt Ivan Baartmans, projectleider bij Van Wijnen, het bedrijf dat ook de verbouwing van het eerste VIA Hotel uitvoerde. “Er lag geen dik draaiboek klaar bij de start, de architect moest ons gaandeweg op het juiste moment informatie verschaffen. Daar moeten alle betrokken partners toe bereid zijn, want het vraagt een grote flexibiliteit van hen.” Milan Bergh: “Ik ken weinig bouwbedrijven die dat aandurven, maar we zijn er toch steeds goed uitgekomen.”

Recent heeft VIA nog een derde kantoorpand aangekocht, de naastgelegen kantoortoren van Generali. Ook hier zal de VIA Works-formule worden toegepast en daarmee ontstaat volgens Herrmann de VIA Village. “Het geheel vormt straks een soort dorp, met tal van voorzieningen, met openbare en private ruimten, waar een community kan ontstaan. Een gebied waar een uitwisseling ontstaat tussen de gebruikers. Een mix van functies waar iedereen profijt van heeft.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details