Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Overig

DHL | Zaltbommel

Een enorme groei doormaken en tegelijkertijd excelleren in duurzaamheid. DHL laat zien dat het kan. In samenwerking met turnkey bouwer...

dhl-1

1 augustus 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Een enorme groei doormaken en tegelijkertijd excelleren in duurzaamheid. DHL laat zien dat het kan. In samenwerking met turnkey bouwer Hercuton realiseerde DHL het grootste e-commerce sorteercentrum van de Benelux. En hanteerde daarbij zeer ambitieuze milieudoelstellingen.

Met het nieuwe sorteercentrum, goed voor de verwerking van zo’n 500.000 pakketten per dag, speelt DHL in op de alsmaar toenemende groei van nationale en internationale e-commerce. Tegelijkertijd is DHL zich bewust van de verantwoordelijkheid die deze groei met zich meebrengt op het vlak van duurzaamheid. “Aandacht voor het milieu en de omgeving liep als een rode draad door de ontwikkeling en bouw van dit pand”, zegt directeur Ivo van der Mark van Hercuton. “Dat begon al bij de locatiekeuze. DHL had een sterke voorkeur voor het duurzame bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel. Via onze gronddatabase Grondmaps.com konden we DHL een kavel op deze locatie bieden.”

Schil rondom sorteerproces
Van der Mark vertelt verder: “Op de betreffende locatie wilden we in eerste instantie, op risico, een ander distributiecentrum realiseren. Toen DHL eenmaal in beeld was, gingen we terug naar de tekentafel. Samen met de architecten van DENC vertaalden we de wensen van DHL naar het huidige plan. Het gebouw fungeert enerzijds als duurzame schil rondom het sorteerproces. De constructie is volledig afgestemd op de afmetingen van de sorteermachine. Anderzijds is het sorteercentrum in de toekomst vrij eenvoudig te verbouwen tot regulier, verhuurbaar distributiecentrum.”

Prefab betonnen bouwconcept
Het nieuwe sorteercentrum is gebouwd op een oppervlakte van 91.000 vierkante meter en heeft maar liefst 192 docks. Bijzonder aan de constructie is dat deze, naast betonnen dragende delen en kolommen, uit houten spanten bestaat. Deze geven het gebouw een vriendelijke uitstraling. De gevel is opgebouwd uit een betonnen plint, met daarboven sandwichpanelen in kenmerkend DHL-geel. Ter plaatse van het kantoor is veel glas toegepast voor een prettige daglichtbeleving. “Ons prefab betonnen bouwconcept leent zich uitstekend voor dit pand”, aldus Van der Mark. “Beton is duurzaam, degelijk, brandvertragend en heeft een hoog accumulerend vermogen. En doordat we met modulaire, geprefabriceerde betonnen elementen werken, is de bouwsnelheid hoog.”

DHL

Het nieuwe sorteercentrum is all-electric.Aandacht voor het milieu en de omgeving liep als een rode draad door de ontwikkeling en bouw van dit pand.


All-electric
Met BREEAM-label ‘Excellent’ geeft het pand aantoonbaar blijk van DHL’s duurzaamheidsambities. DHL wil in 2050 geheel emissievrij opereren en daarmee de groenste bezorger in Nederland zijn. “Het nieuwe sorteercentrum is all-electric”, zegt Van der Mark. “In samenwerking met het naastgelegen Hitachi Data Systems beschikt DHL over een groot dakoppervlak met zonnepanelen. Deze voorzien in de eigen stroombehoefte, waaronder ook het opladen van de door DHL zelf ontwikkelde elektrische bestelauto’s en vrachtwagens.” Andere maatregelen die bijdragen aan het BREEAM-label zijn onder meer duurzame materialen, hoge isolatiewaarden, LED-verlichting en een insectenhotel. Verder sluit het lage energieverbruik van de gebouwgebonden installaties aan op de opwekwaarden van de zonnepanelen.

Voorbereiding en samenwerking
Op 1 februari 2019, tien maanden na de start van het heiwerk, leverde Hercuton de nieuwbouw op. DHL heeft tot november 2019 nodig om de sorteermachine op te bouwen en in te regelen. “We kijken terug op een goed verlopen ontwikkel- en bouwtraject”, zegt Van der Mark. “De goede voorbereiding en samenwerking waren hierin de sleutel tot succes. Daarnaast realiseerden we het nieuwe pand van DHL volgens de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, de Wkb. Dit houdt in dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van ons werk en dit door een kwaliteitsborger laten toetsen. Op dit project toetste Seconed zowel het vergunnings- als uitvoeringstraject met Technical Inspection Services. Door die controles weten we na elke fase of we bouwen volgens de tekeningen, adviesrapporten en het Bouwbesluit. En kunnen we de opdrachtgever laten zien dat de kwaliteit geborgd is.”

Nieuwe ontwikkeling
Het succes van het DHL-pand heeft inmiddels geleid tot een nieuwe ontwikkeling. Even verderop, aan de Veilingweg, is Hercuton op risico gestart met de bouw van een distributiecentrum van 25.000 vierkante meter.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%